Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Asociațiile de judecători, declarație comună…

Asociațiile de judecători, declarație comună privind reforma justiției: „Pare să fie mai degrabă o promisiune electorală”

Asociația Judecătorilor din Moldova și Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” au emis o declarație comună în care își anunță „îngrijorarea” cu privire la conceptul reformei judiciare propus de Guvern, în partea ce se referă la evaluarea externă extraordinară a judecătorilor, așa-numitul „vetting” al judecătorilor, menționând că nu este „oportun” pentru R. Moldova. Astfel, asociațiile de judecători „își exprimă îngrijorarea cu privire la politizarea excesivă a acestui concept de reformă și proiectele de lege propuse spre adoptare, în regim de urgență”.

„La moment în R. Moldova, în Parlament există o majoritate parlamentară (63 de deputați) a unui singur partid. Este vorba despre același partid care a format și Guvernul și din același partid de guvernare este și președintele R. Moldova (…). Astfel, această evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor, pare să fie mai degrabă o promisiune electorală, lipsită de argumente juridice, dar și de perspective de îmbunătățire reală a stării lucrurilor în sistemul justiției”, susțin reprezentanții celor două asociații de judecători.

Semnatarii declarații afirmă că de un an și jumătate, în R. Moldova, puterea judecătorească „nu are un organ de autoadministrare cu puteri depline și nu poate gestiona treburile sistemului”, acestea sunt gestionate de persoane puse în funcții interimare, fapt ce ar face „ușor controlabil sistemul de către politic”. 

„Experiența prevetting-ului este una controversată: din 28 de candidați judecători la alegerile pentru membru CSM – doar 5 au trecut așa numitul „pre-vetting”. Hotărârile Comisiei pre-vetting publicate pe pagina oficială a comisiei (vetting.md) au trezit mai multe semne de întrebare și dubii rezonabile cu privire la independența și integritatea proprie a Comisiei pre-vetting, deoarece unii judecători care nu au emis hotărâri pe placul politicului sau care s-au expus critic cu privire la influența necorespunzătoare a actualului politic în sistemul judecătoresc nu au trecut această „pre”-evaluare din motive formale, care nu au nicio legătură cu corupția din sistem sau cu comportamentul neetic al judecătorilor vizați, așa cum s-a anunțat din start scopul pre-vettingului – de a împiedica judecătorii corupți și incorecți să ajungă în funcții de conducere. Se pare că acest pre-vetting într-adevăr a fost un filtru, însă percepția publică, dar și percepția sistemului judecătoresc este că de fapt, pre-vettingul a fost un filtru politic, fiind împiedicați judecătorii incomozi politicului să candideze la alegeri pentru funcții de conducere în sistemul judiciar. Prin urmare, în opinia publică, acest proces de pre-vetting a discreditat bunele intenții declarate ale guvernării, în ceea privește așa-numita „reformă” a justiției””, se mai spune în declarație.

În plus, reprezentanții asociațiilor declară că „constată cu regret că exercițiul de pre-vetting a eșuat” și ar fi fost perceput mai mult ca „un filtru politic”, decât „ca o „curățare” a sistemului de corupți, așa cum s-a declarat și s-a așteptat în societate”.

„Ținând cont de cele menționate supra, considerăm că nu este oportun pentru R. Moldova a trece la exercițiul de vetting, deoarece o lege cu privire la evaluarea judecătorilor de către „Comisii” situate deasupra Constituției, comisii instituite de politic – pot duce la politizarea justiției, indiferent de bunele intenții declarate la început (…).

Facem apel la responsabilitate din partea puterii politice, Guvernului și Parlamentului cu privire la promovarea și adoptarea unor legi care să contribuie la îmbunătățirea stării lucrurilor în justiție, prin colaborarea celor trei puteri în stat, conform Constituției și la renunțarea la idei care contribuie la înrăutățirea stării lucrurilor, la blocaje administrative, create de viduri legislative, din care au de suferit, în primul rând cetățenii R. Moldova, justițiabilii care așteaptă hotărâri judecătorești corecte și adoptate în termen rezonabil”, conchid asociațiile.

Ministerul Justiției a prezentat, la 20 februarie, în cadrul ședinței grupului de lucru, proiectul de concept cu privire la mecanismul de evaluare extraordinară, în vederea definitivării proiectului Legii privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor.

Potrivit reprezentanților Ministerului, mecanismul de evaluare cuprinde trei faze. Faza pre-vetting prevede filtrarea candidaților pentru funcțiile de conducere din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Consiliului Superior al Procuraturii (CSJ) și pentru membrii colegiilor judiciare și cele ale procuraturii. Pre-vetting-ul este o evaluare a candidaților înscriși benevol la cursa pentru funcția de judecător în cadrul CSM, iar nepromovarea acestui procedeu nu atrage după sine consecințe asupra carierei judecătorului, fiind un proces de filtrare pentru eventuala promovare în organul de autoadministrare.

Faza a doua este vettingul sau evaluarea judecătorilor și a candidaților ce vor dori să devină judecători ai Curții Supreme de Justiție. Vetting-ul, presupune verificarea etică și financiară care va fi aplicată judecătorilor și candidaților la funcția de judecători ai CSJ, precum și judecătorilor și procurorilor cu funcții de conducere. Rezultatele vetting-ului vor genera efecte mai puternice pentru cariera acestora. Subiecții ce nu au promovat vetting-ul, ar putea fi demiși, doar pentru cazurile nejustificate a diferențelor evidente, între cheltuieli și venituri.

În faza trei va avea loc evaluarea judecătorilor și a procurorilor din funcțiile și instituțiile cheie.

Comisia pre-vetting audiază în prezent candidații non-judecători la funcția de membru al CSM, propuși de Parlament. Din cei 28 de candidați judecători, doar cinci au promovat evaluarea Comisiei pre-vetting – Livia Mitrofan şi Maria Frunze de la Judecătoria Chişinău, sediul Centru, Ioana Chironeţ, judecătoare la Judecătoria Chişinău, sediul CiocanaVasile Șchiopu, judecător la Judecătoria Ungheni și Sergiu Caraman, judecător la Judecătoria Criuleni.

Guvernul a aprobat marți, 7 martie, proiectul de Lege privind evaluarea externă a judecătorilor și candidaților la funcția de judecător al CSJ, elaborat de Ministerul Justiției (MJ).

Proiectul de Lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor urmează a fi supus procedurii de consultări publice, definitivat, și ulterior trimis spre avizare către autoritățile competente.

Concept Final Vetting 23.02.2023 by Ziarul de Gardă on Scribd