Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ala Nemerenco: „Guvernul împreună cu…

Ala Nemerenco: „Guvernul împreună cu ministerul de resort înaintează în Parlament propunerea de abrogare a legii despre plata indemnizației de 16 mii de lei pentru medici”. Ce spune Dodon

Fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, acuză Guvernul că printr-un proiect al Ministerului Finanțelor, pe ascuns, va propune Parlamentului anularea îndemnizației unice de 16 mii oferită medicilor care s-au infectat de COVID-19 în timpul serviciului.

Nemerenco spune că această prevedere a fost inclusă pe ascuns într-un pachet de modificări legislative ce țin de susținerea producătorilor agricoli afectați de seceta din acest an.

Ieri, în ședința de Guvern, marele iubitor de nunți în plină pandemie, cel care e în rând și el pentru vreo tinichea de bine ce stăm cu covidul, a introdus o modificare strecurată în pachetul de modificări făcute în legislație pentru suportul producătorilor agricoli, dar care se referă la sectorul medical. Tăcut, pe ascuns, a fost propus ca articolul VI din Legea nr.69/2020 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică să fie abrogat”, a scris Ala Nemerenco pe pagina sa de facebook.

Articolul dat se referă la alocarea îndemnizației unice de 16 mii de lei pentru angajații „infectați cu COVID19 al ANSP, ai instituțiilor/ subdiviziunilor medicale din cadrul MAI, MAANP, al IMSP spitalicești, de AMUP, de AMP”, dar și „angajaților altor autorități/instituții bugetare și IMSP care s-au infectat cu COVID19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu”.

Potrivit acestui articol, banii se oferă doar „pe perioada stării de urgență în sănătate publică declarate de Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică” care în Republica Moldova a fost prelungită până la 15 septembrie.

Deci, Guvernul împreună cu ministerul de resort înaintează în Parlament propunerea de abrogare a legii despre plata indemnizației de 16000 de lei. Un 800 de euro amărâți, plătiți pentru suferință pe care nu o să-i mai primiți. Nu mai vor să se cheltuie cu voi. Nu le ajung lor. Pentru pomeni electorale”, a mai adăugat Ala Nemerenco.

Ziarul de Gardă a solicitat o reacție de la Ministerul Finanțelor, însă reprezentanții instituției ne-au comunicat că vor reveni ulterior cu un comentariu.

Totuși, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”, Igor Dodon, din numele dpeutaților PSRM, a dat asigurări că acest proiect nu va fi votat în Parlament.

Dacă este vorba despre proiectul legii bugetului de ieri, este bugetul ce a fost coordonat cu FMI. Dacă este inclus în acel proiect anularea indemnizației de 16 mii de lei, vă asigur că o astfel de propunere nu va fi votată în Parlament. Colegii mei din Parlament nu vor susține anularea indemnizației. Iar dacă Parlamentul va vota o astfel de modificare, eu voi întoarce legea în Legislativ să fie revotată”, a precizat Dodon.

Ministerul Finanțelor a anunțat că până în prezent 2.168 de persoane au beneficiat de indemnizația unică în valoare de 16 mii lei.