Limba română, oficializată în Ucraina?
Liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, candidat la prezidenţialele din 17 ianuarie 2010, a încheiat un parteneriat cu Uniunea Interregională „Comunitatea Românească din Ucraina”, prin care se obligă să facă tot posibilul pentru ca limba română să devină limbă oficială la nivel regional. Prorusul Viktor Ianukovici s-a intalnit, in august, cu vicepresedintele Joe Biden – un semn al schimbarii atitudinii SUA fata de Partidul Regiunilor, scrie Cotidianul.
„Fără o forţă politică puternică nu putem reuşi”, a declarat pentru NewsIn Aurica Bojescu, secretar executiv al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”. Ea a precizat că reprezentanţii românilor, ruşilor şi ai maghiarilor din Ucraina – cele mai numeroase comunităţi de pe teritoriul ucrainean – au semnat la sfârşitul lunii noiembrie un acord cu formaţiunea lui Viktor Ianukovici în vederea alegerilor prezidenţiale din ianuarie. Comunitatea românilor se concentrează cu precădere în trei zone din Ucraina, în Transcarpatia, nordul Bucovinei şi în sudul Basarabiei. Potrivit MAE, comunitatea română din Ucraina numără peste 400.000 de persoane, dintre care 151.000 sunt români, iar 258.600 – „moldoveni”.
Viktor Ianukovici, de orientare prorusă, este favoritul prezidenţialelor, el fiind urmat în sondaje, la o distanţă apreciabilă, de actualul premier, Iulia Timoşenko.
Acordul prevede, în special, că româna primeşte statutul de limbă regională oficială în zonele locuite în majoritate de români şi că vor fi anulate recentele prevederi ale Ministerului Învăţământului de la Kiev, care, în urma unui ordin semnat la începutul anului de preşedintele Viktor Iuşcenko, a decis modificarea programelor şcolare, astfel încât, din 2010, predarea materiilor să se facă exclusiv în limba ucraineană.
Publicitate
În plus, relatează NewsIn, românilor din Ucraina le-au fost promise locuri pe lista Partidului Regiunilor pentru candidaţii independenţi la alegerile locale din 30 mai 2010 şi la parlamentare, dar şi atragerea reprezentanţilor comunităţii în organismele de conducere locale şi regionale.
În acest context, săptămânalul ucrainean „Zerkalo nedeli” scrie despre noua relaţie dintre România preşedintelui Traian Băsescu şi noul guvern de la Chişinău, temându-se că posibila miză a Chişinăului pe dezvoltarea unor relaţii speciale cu Bucureştiul ar putea să frâneze procesul dezvoltării relaţiilor moldo-ucrainene, precum şi tranziţia ulterioară a Republicii Moldova şi a Ucrainei către un parteneriat strategic care să reunească cele două ţări pe calea integrării europene.
În cazul în care Viktor Ianukovici va fi ales preşedinte, presa ucraineană consideră că Viktor Iuşcenko, actualul şef al statului, va fi numit premier. Chiar dacă au viziuni politice diferite, cei doi sunt apropiaţi de rivalitatea pe care le-a declarat-o Iulia Timoşenko. Aceasta a întărit speculaţiile, declarând că neînţelegerile dintre cei doi sunt o perdea de fum. „Problemele au fost create artificial. Grupul lui Iuşcenko şi Ianukovici are obiective clar definite: Ianukovici preşedinte, Iuşcenko prim-ministru.” Sarcina premierului va fi una imposibilă în 2010, deoarece FMI a refuzat acordarea unei tranşe de 3,5 miliarde de dolari înainte de alegerile prezidenţiale, iar Rusia face presiuni asupra Kievului pentru plata restanţelor la gazele naturale importate. Iuşcenko a declarat sâmbătă că o delegaţie ucraineană a cerut la Washington acordarea unui împrumut de 2,3 miliarde de dolari pentru achitarea datoriilor faţă de Rusia.