Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Detalii din dosarul licitațiilor trucate:…

Detalii din dosarul licitațiilor trucate: „Te întreb de acesta de la armată. Să-i dau ceva sau nu?”

La 10 iulie, după doar trei şedinţe de judecată, una dintre care – amânată, patru inculpaţi învinuiţi de corupţie în dosarul licitaţiilor trucate în Educaţie, care au recunoscut toate acuzaţiile aduse de procurori şi au cerut examinarea cauzei în procedură simplificată, și-au aflat sentințele, niciunul dintre aceștia însă nu a ajuns după gratii. Este vorba despre administratorul și contabila firmei „Sanex Comerț” SRL, juristul Centrului de Sănătate Publică din Hâncești și un membru al grupului pentru achiziţii publice la Spitalul Raional din Hâncești, care au primit amenzi penale pentru trafic de influență, dar și pentru acte de corupere activă și pasivă, nu și pentru livrarea de produse alterate sau de calitate îndoielnică. Hotărârea pe numele celor patru a fost pronunțată de către magistrata Galina Moscalciuc de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Cei patru inculpați au fost reținuți în noiembrie 2016, când ofițerii CNA au efectuat percheziții și au reținut mai multe persoane implicate în livrarea produselor de o calitate îndoielnică către instituțiile preșcolare din mun. Chișinău, dar infracțiunile pentru care au fost acuzați și condamnați nu vizează episoade cu implicarea grădinițelor.

Natalia şi Serghei Bahcivanji, contabila și administratorul „Sanex Comerţ” SRL, firmă care, într-un singur an, 2016, a livrat grădiniţelor din sectoarele Centru, Botanica şi Ciocana produse alimentare în valoare de circa 8 mln de lei, s-au ales cu închisoare cu suspendare pentru două episoade de corupere activă a funcționarilor de la Ministerul Apărării și Instituția Medico-Sanitară Publică (IMSP) Spitalul Raional (SR) Hâncești..

Mită de cinci mii de lei

În primul episod de corupție, recunoscut de toți cei patru condamnați, este vorba despre trucarea licitației organziate de Spitalul Raionul (SR) Hâncești pentru aprovizionarea instituției cu produse alimentare pentru trimestrul III al anului 2016.

La concursul public au depus oferte 12 agenți economici, printre care și „Sanex Comerț” SRL. Potrivit informațiilor din rechizitoriu, specialistul şi membrul grupului pentru achiziţii publice de la SR Hâncești, Victor Goroholschii, l-a întrebat pe Adrian Lemnaru, care până a fi angajat la Centrul de Sănătate din Hâncești a fost jurist la Spitalul Raional și, repsectiv, a participat la procedurile de licitații, „dacă nu cunoaşte, personal, pe careva reprezentanţi ai companiilor ofertante”. Lemnaru i-a comunicat despre soții Bahcivanji, pe care îi cunoaște încă din perioada pe când aceștia gestionau afacerea anterioară, „Status Prim” SRL.

Pe poziție de intermediar, Victor Goroholschi i-a spus lui Adrian Lemnaru să-i contacteze pe administratorii „Sanex Comerț” SRL „pentru a le propune să ofere careva mijloace băneşti în schimbul acordării în cadrul procedurii de achiziţie a unor poziţii la care iniţial nu erau desemnaţi câştigători”. Fostul jurist de la instituția medicală a purtat discuții cu contabila firmei, Natalia Bahcivanji, după care a exclus certificatele de calitate ale „Lovis Angro” SRL, care a oferit cel mai bun preț pentru a livra unt, și „Daniela Bujor ” SRL, care a fost desemnată câștigătoare pentru furnizarea zahărului.

Într-un final, la 8 iulie 2016, spitalul a semnat un contract de peste 243 de mii de lei cu „Sanex Comerț” SRL.

Doi funcționari de la spitalul din Hâncești au trucat o licitație pentru 5000 de lei

Pentru faptul că a descalificat ofertele cu cel mai mic preţ şi a admis ilegalitatea, Goroholschi a primit de la soții Bahcivanji trei mii de lei, iar Lemnaru s-a ales cu două mii de lei.

Soții Bahcivanji, care sunt fiica şi ginerele Tatianei Cebotari, consilieră a fostei ministre a Educaţiei, Corina Fusu, au fost condamnați la câte doi ani și sașe luni de închisoare, dar pedeapsa a fost suspendată pentru un an, timp în care au obligația să nu-și schimbe domiciliul fără acordul organului competent. De asemenea, aceștia au primit și câte o amendă de 66 de mii de lei.

Juristul Andrian Lemnaru, care a recunoscut învinuirile procurorilor privind traficul de influență, a primit o amendă de 60 de mii de lei și a fost privat de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de doi ani. Membrul grupului pentru achiziții publice de la instituția medicală din Hâncești, Victor Goroholschi, acuzat de corupție pasivă, a fost sancționat cu o amendă de 24.000 de lei și a primit, de asemenea, interdicția de a ocupa funcții publice în decursul a doi ani. Totodată, instanța l-a anunțat că, timp de 72 de ore de la intrarea în vigoare a sentinței, are dreptul să achite jumătate din suma amenzii, adică 12 mii de lei, iar în acest caz se va considera că sancțiunea amenzii este executată integral. Cei doi funcționari, Lemnaru și Goroholschi, urmează să achite în beneficiul statului și câte trei mii de lei.

Singura firmă din lista de interdicții

„Sanex Comerţ” SRL, cu sediul în satul Alexandrovca, raionul Ialoveni, este, conform actelor, administrată de Stepanida Grosu. Aceasta, însă, nu are nicio atribuție la activitatea firmei, potrivit acuzării, iar gestionarii de facto sunt Natalia și Serghei Bahcivanji. În 2016, SRL-ul a semnat circa 250 de contracte cu instituţii de învăţământ sau spitale de pe întreg teritoriul R. Moldova, inclusiv cu Ministerul Apărării şi IMSP SR Hânceşti. În ultimii ani, potrivit datelor Registrului de Stat al Achiziţiilor Publice, „Sanex Comerţ” a livrat produse alimentare Spitalului din Hânceşti în valoare de peste 1,7 mil. de lei, iar Ministerului Apărării – de 1,1 mil. de lei.

„Sanex Comerţ” SRL este singura firmă figurantă în scandal care a ajuns în lista de interdicţii a Agenţiei Achiziţii Publice. La 2 ianuarie, după solicitări ale Direcţiilor Educaţie din sect. Botanica şi Ciocana, ale Primăriei Soroca, LT „Petre Ştefănucă” şi ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), pe motiv că nu şi-a îndeplinit obligaţiunile contractuale, SRL-ul a primit interdicţia de a participa la licitaţii publice până în 2020.

Fasole și varză la Ministerul Apărării

Disjunsă de la acest dosar a fost cauza penală în privința lui Eugeniu Vareaghin, şef al Serviciului Alimentar din Direcţia Logistică a Ministerului Apărării, implicat în cel de-al doilea episod de corupție în care figurează soții Bahcivanji, dar care nu și-a recunoscut vina.

În concursul pentru aprovizionarea Ministerului Apărării cu produse alimentare în anul 2016 s-au înscris 27 de agenți economici, printre care și „Sanex Comerț” SRL.  La ședința grupului de lucru a participat și Eugeniu Vareaghin, care însă nu are statut de membru și vreo atribuție la evaluarea ofertelor. Acesta însă, se arată în rechizitoriu, a contactat-o pe Natalia Bahcivanji pentru a-i transmite că firma urmează a fi descalificată pentru că certificatele prezentate pentru ofertele de livrare a fasolelor și  verzei nu sunt lizibile, dar că acest lucru poate fi evitat dacă va prezenta alte copii vizibile ale documentelor.  După înlocuirea certificatelor, „Sanex Comerț” SRL a fost desemnată câștigătoare pentru pozițiile „fasole și varză”, deoarece propunea cele mai mici prețuri. După semnarea contractului cu MA, în valoare de 496 180 de lei, cei doi soți au decis să mulțumească angajatul MA cu șase mii de lei. În timp ce Natalia Bahcivanji a recunoscut că s-a întâlnit cu Vareaghin în apropierea unui magazin din sect. Râșcani al capitalei și i-a transmis banii, angajatul MA a declarat procurorilor că întâlnirea a avut loc, dar că nu a primit careva resurse financiare. De cealaltă parte, la materialele cauzei sunt anexate descifrările convorbirilor telefonice între soții Bahcivanji în care negociază suma pe care urmau să o achite lui Eugeniu Vareaghin.

Discuție telefonică între soții Bahcivanji:

  • „Natalia B.: –  Bun. Eu am vrut să te întreb de ista de la armată. A să-mi dai şeva să-i dau sau nu?
  • Serghei B.: – Cât trebu, cât vrei să-i dai?
  • Natalia B.: – Я не знаю? Он тогда нам дал фасоль и капусту как бы которое tipa n-am avut Certificate şi i le-am dus după asta.
  • Serghei B.: – А кто знает? Я его в глаза не видел.
  • Natalia B.: – Я его знаю, этот тот который был раньше старший на, тут на
    Варнице который. El o fost la noi la Barder.
  • Serghei B.: – Tu şi propui, cât de dat lui?
  • Natalia B.: – Da eu m-am gândit că 6 se pute 7, că acolo «как бы» se primeşte 40 000.
  • Serghei B.: – Amuş a să-ţi aduc 5 000 şi a să-i dăi lui 5 000.”

Sentința este cu drept de atac în ordine de apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

Dosar în „vacanță”

Scandalul grădiniţelor a demarat la 24 noiembrie 2016, când 16 funcţionari ai direcţiilor municipale Educaţie ale Primăriei Chişinău şi reprezentanţi ai unor agenţi economici care, în ultimii ani, au câştigat sute de contracte în valoare de zeci de milioane de lei cu instituţii de stat, livrând produse alimentare în şcoli, grădiniţe sau spitale, au fost reţinute şi escortate la sediul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), fiind bănuite într-un dosar de aranjare a unor licitaţii privind achiziţionarea produselor alimentare pentru şcoli şi grădiniţe. La scurt timp, CNA a publicat înregistrări ale convorbirilor telefonice în care fuseseră interceptaţi reprezentanţii unor agenţi economici care vorbesc cu nonşalanţă despre produsele alterate ce ajungeau pe mesele copiilor din grădiniţe, dar şi un studiu care viza companiile implicate în scandal, acestea fiind blamate public.

La sfârşit de mai, în altă cauză penală, pe banca acuzaţilor au ajuns doi administratori de firme şi două funcţionare de la DETS Buiucani: Natalia Braga-Bajora, şefa grupului alimentar al Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport, Buiucani, Carina Pendus, juristă în aceeaşi Direcţie, Ghenadie Nicorici, administrator al „Crinic Grup” SRL şi „Cordacom” SRL, şi Lilian Sofrone, administrator al „Lovis Angro” SRL. După ce ambele ședințe de judecată în acest dosar au fost amânate pe motiv că unii inculpați nu s-au prezentat, invocând motive de sănătate, următoarea ședință este anunțată tocmai pentru luna septembrie.

„Este nociv pentru cauza penală, cauzează tergiversarea examinării dosarului”, a declarat acuzatorul, precizând că așteaptă să vadă probele inculpatei care a lipsit de la ședința din 6 iulie, curent.

Alţi 15 agenţi economici şi funcţionari sunt vizaţi în cea de-a treia cauză penală deschisă în acest dosar, aflată încă la etapa urmăririi penale.