Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Dobândirea cetățeniei prin investiții „luată…

Dobândirea cetățeniei prin investiții „luată la ochi” de organizațiile internaționale

„Legea cetăţeniei prin investiţii a R. Moldova” este unul dintre proiectele care au creat condiţii prielnice pentru spălarea banilor la nivel internaţional, constată Transparency International-Moldova în raportul „Porțile spre Europa: Comerț cu cetățenie de Moldova”. Prin inițierea proiectului, s-a încercat legalizarea mijloacelor financiare provenite din scheme de spălare de bani precum „furtul miliardului” și „spălătoria rusească”. Asemenea modele de acordare a cetățeniei sunt criticate de oficialii europeni, iar unele țări deja au renunțat la aceste programe.

„Legea cetăţeniei prin investiţii”, proiect de spălare a banilor la nivel internaţional

Potrivit raportului, în anii 2017-2018, în R. Moldova au fost promovate simultan „legea amnistiei capitalurilor” şi „legea cetăţeniei prin investiţii” – două proiecte care ar facilita spălarea banilor la nivel internaţional. Mai mult decât atât, prin „legea decriminalizării unor tipuri de fraude”, persoane din cercul conducerii oligarhice de la Chișinău, în perioada anilor 2014-2019, au încercat să scutească de răspundere penală persoanele implicate în fraude economice, financiare sau bancare. Pentru a masca scopul real al proiectului, cel de obținere  a veniturilor prin spălare de bani, „acesta a fost ambalat frumos pentru cetăţenii R. Moldova ca o iniţiativă de susţinere a mediului antreprenorial, iar pentru cetăţenii străini – drept o oportunitate de a beneficia de regimul liberalizat de vize şi posibilitatea de a călători fără vize în peste 120 ţări”, se mai indică în raport.

Potrivit legii, numele candidaților care pretindeau la obținerea cetățeniei prin investiții era secret. Aceștia nu erau verificați de către instituțiile de drept a statului, ci de firme private, inclusiv de o firmă din Dubai, înregistrată recent. În așa mod, autorii programului au avut scopul de a împiedica încercările jurnaliștilor de investigație şi a societății civile de a verifica de unde provin banii aplicanților. Acest proiect a fost criticat dur de către societatea civilă și de Centrul Naţional Anticorupţie, catalogându-l ca fiind „în detrimentul interesului public şi cu riscuri majore pentru siguranța şi securitatea cetățenilor şi a statului R. Moldova”.

Printre primii aplicanți la acest program au fost rude şi apropiați ale principalilor figuranți într-o serie de dosare ce ţin de fraude bancare, concesionări ilegale de active ale statului, sau persoane cu interdicții de călătorie.

Programul aplicat în R. Moldova, similar cu cel maltez, criticat de oficialii europeni

Programe similare există și în alte țări ale Uniunii Europene, așa precum Spania, Franța, Portugalia sau Letonia, însă aceste state oferă în schimbul investițiilor reședința și nu cetățenia. Doar patru țări, Austria, Bulgaria, Cipru și Malta oferă cetățenia contra investițiilor. Totuși, Bulgaria este determinată să se dezică de acesta, iar Ungaria s-a dezis chiar și de programul de oferire a reședinței prin investiții. Modelul prin care se acordă cetățenia prin investiții a R. Moldova este similar cu cel maltez, criticat dur de oficialii europeni. În anul 2017, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, spunea că Comisia europeană trebuie să ia atitudine faţă de schema controversată de acordare a cetățeniei malteze. Din spusele lui, cetățenia europeană nu poate fi vândută oamenilor a căror identitate nu este cunoscută, deoarece există riscuri legate de securitate, terorism şi spălare de bani. De asemenea, ar trebui ca instituțiile europene să se preocupe nu doar de politica din Rusia, ci și de mafia rusească, iar admiterea legalizării banilor în Europa prin acordarea cetățeniei malteze, nu este corectă.

Aspecte problematice în acordarea reședinței și cetățeniei prin investiții

În raportul Comisiei Europene din februarie 2019, privind Schemele de cetățenie și reședință, în Uniunea Europeană au fost indicate mai multe aspecte problematice. S-a atras atenția asupra faptului că sistemele de informații centralizate ale UE nu sunt utilizate sistematic, iar verificarea solicitanților nu este suficient de temeinică și nu se cunoaște originea lor. Este necesar de verificat și dacă normele privind combaterea spălării banilor nu sunt evitate intenționat sau dacă persoanele fizice nu au beneficiat de norme fiscale privilegiate. Conform raportului, statele membre UE nu fac schimb de informații referitoare la solicitanții de cetățenie și nu se informează reciproc despre solicitările respinse. Nu există informații clare cu privire la modul în care sunt gestionate sistemele de acordare a cetățeniei, numărul de cereri primite, aprobate sau respinse. 

Libera circulație promovată de țările non-membre UE

Raportul Comisiei Europene din februarie 2019, menționează că unele țări din afara UE sau companiile care aplică aceste programe promovează schemele de dobândire a cetățeniei prin investiții, indicând ca avantaj libera circulație și accesul în UE, ocolind astfel procedurile legale din Acordul Schengen.

UE atrage atenția asupra faptului că accesul fără vize în UE nu trebuie folosit ca un instrument de condiționare a investițiilor individuale cu obținerea cetățeniei. Comisia Europeană va monitoriza sistemele de acordare a cetățeniei prin investiții în țările care candidează sau sunt în proces de aderare la UE și impactul acestora în țările care beneficiază de un regim liberalizat de vize.

Pentru evitarea riscurilor acestui program, R. Moldova i se recomandă anularea definitivă a programului, începerea unei investigații asupra inițierii și promovării lui, analizarea posibilității de oferire a „reședinței prin investiții”, cu accent pe atragerea investițiilor directe şi stimularea inițiativelor de business.

Noua guvernare de la Chișinău s-a angajat să anuleze Legea cetățeniei prin investiții. Aceasta a fost suspendată pentru o perioadă de patru luni. De la începutul programului au fost depuse 34 de solicitări de cetățenie, iar șase cetățenii deja au fost acordate. Suma încasată în bugetul de stat a constituit 545 de mii de euro.

Opinia expertului:

Are sau nu nevoie R. Moldova de programul de acordare a cetățeniei prin investiții?

Programul cetățenie prin investiții, promovat în R. Moldova cu începere din decembrie 2016, face parte dintr-un set de legi nocive, precum cea a amnistiei capitalurilor sau a decriminalizării infracțiunilor economice, financiare și bancare. Expertul economic al Transparency International – Moldova, Veaceslav Negruța, consideră că beneficiarii unor astfel de legi sunt un grup anume de cetățenii cu probleme și cu mulți bani de origine dubioasă. „Aceste legi sunt în interesul unui număr restrâns de beneficiari și în detrimentul societății și cetățenilor R. Moldova. Programul cetățenia prin investiții a fost promovat aici, în R. Moldova, de către fosta guvernare ca un „program de atragere a investițiilor”, dar de fapt, în exterior, Moldova și acest program este promovat ca o posibilitate de refugiu, spălătorie de bani și poarta spre Europa pentru străini cu probleme majore. Acest program de comercializare a cetățeniei de Moldova trebuie oprit imediat pentru a elimina orice risc de suspendare a regimului liberalizat de vize cu UE de care beneficiază cetățenii R. Moldova”, a conchis expertul.

Acest articol a fost realizată în cadrul proiectului „Golden Viza in Moldova drepr o schemă internațională de spălări de bani” susţinut financiar de Secretariatul Transparency International.