Punct mort în anchetarea traficului cu anabolizante – Ziarul de Gardă
 • Punct mort în anchetarea traficului cu anabolizante

  Punct mort în anchetarea traficului cu anabolizante
  05 august 2016 | 07:44

  În februarie, curent, Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) anunţa despre capturarea unui lot record de produse anabolizante care urmau să ajungă, prin contrabandă, în UE. Două luni mai târziu, Sergiu Cebotari, fost angajat al ÎS „Poşta Moldovei”, declara presei că, săptămânal, prin intermediul poştei, sunt trimişi peste hotare zeci de saci cu anabolizante, substanţe medicamentoase interzise, folosite în special de sportivi pentru creşterea masei musculare şi pentru sporirea performanţelor.

  După captura făcută de SIS a fost iniţiat un dosar penal, iar mai târziu a fost constituită o comisie parlamentară, care să ancheteze contrabanda cu substanţe medicamentoase interzise. Deocamdată, însă, atât investigaţiile din dosarul penal, cât şi ancheta comisiei parlamentare bat pasul pe loc. Între timp, Sergiu Cebotari a fost reţinut şi plasat în arest preventiv pentru că ar fi făcut uz de „muncă forţată”.

  Reţinerea lui Cebotari şi explicaţiile poliţiei

  Fostul şef al Serviciului control financiar şi audit intern al ÎS „Poşta Moldovei”, Sergiu Cebotari, a fost reţinut de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie (IP) Nisporeni la 29 iulie, curent. La câteva ore după reţinerea lui Cebotari, Ruslan Ojog, şef adjunct al Direcţiei generale urmărire penală a IGP, declara că Cebotari a fost reţinut pentru exploatarea prin muncă a mai multor persoane şi că această reţinere nu are legătură cu dezvăluirile fostului angajat al poştei despre traficul cu anabolizante. „În 2016, în adresa organului de urmărire penală a IP Nisporeni au parvenit 16 plângeri ale cetăţenilor care susţin că cetăţeanul Cebotari Serghei ar fi pretins de la ei, contrar voinţei, prin înşelăciune, muncă forţată”, a declarat Ojog. Acesta a mai precizat că „în niciun caz, organul de urmărire penală nu a reţinut această persoană pe motiv că ar fi membru al unei organizaţii politice sau că ar fi trebuit să prezinte anumite probe unei comisii parlamentare cu privire la circulaţia ilegală a substanţelor anabolizante”.

  Luni, 1 august 2016, la cererea procurorului, Judecătoria Nisporeni a emis pe numele lui Cebotari un mandat de arest pentru 30 de zile.

  Motivarea procurorului şi declaraţiile lui Cebotari

  Grigore Ciochină, procuror la Procuratura Nisporeni, care se ocupă de acest caz, a declarat după încheierea şedinţei de judecată din 1 august că lui Cebotari i-a fost înaintată învinuirea de obţinere a muncii forţate de la mai multe persoane. Deşi acţiunile pentru care este învinuit Cebotari ar fi avut loc în 2011-2014, procurorul Ciochină spune că urmărirea penală a fost iniţiată abia acum ca urmare a plângerilor primite recent. „Nu pot să cunosc de ce părţile vătămate s-au adresat anume acum şi nu mai devreme. Când au fost înregistrate plângerile, a şi început urmărirea penală, nu putem impune oamenii să scrie plângere”, a afirmat procurorul. Totodată, Ciochină şi-a motivat decizia de a cere plasarea în arest preventiv a lui Cebotari prin faptul că acesta ar fi putut obstrucţiona ancheta. „Am considerat, din analiza materialului probatoriu, prin prisma riscurilor de obstrucţionare a urmăririi penale, că, în acest moment, la faza iniţială, există riscuri de influenţare şi riscuri de distrugere a probelor materiale”, spune procurorul.

  Publicitate

  De cealaltă parte, Sergiu Cebotari spune că nu sunt dovezi pentru învinuirile ce i se aduc şi că reţinerea sa e o consecinţă a dezvăluirilor despre traficul cu anabolizante. „Reţinerea mea a fost legată de faptul că eu mă îndreptam spre Parlament să aduc probe în original, dovezile care demonstrează că ÎS „Poşta Moldovei” duce anabolizante, droguri, armament şi organe peste hotare”, a declarat Cebotari înainte de şedinţa de judecată care l-a plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

  Sergiu Cebotari spune că a fost reținut pentru că a făcut publică o schemă de contrabandă cu anabolizanți
  Sergiu Cebotari spune că a fost reținut pentru că a făcut publică o schemă de contrabandă cu anabolizanți

  Dezvăluirile lui Cebotari şi Comisia parlamentară de anchetă

  Pe 5 aprilie 2016, Sergiu Cebotari declara presei că, prin intermediul „Poştei Moldovei”, erau trimise zeci de colete cu substanţe anabolizante, care pe piaţa neagră valorau sute de mii de euro, spre ţări din UE şi SUA. Cebotari declara atunci că a descoperit schema de contrabandă încă în 2012, fapt pentru care ar fi rămas fără funcţie. El susţinea că afacerea era controlată de conducerea ÎS „Poşta Moldovei”, iar anabolizantele erau camuflate în colete cu eticheta „Сărţi” sau „Broşuri” şi expediate în diferite ţări ale lumii.

  Ca urmare a acestor dezvăluiri, la 14 aprilie 2016, Parlamentul a constituit o comisie de anchetă care urma să verifice implicarea ÎS „Poşta Moldovei” în transportarea ilegală a substanţelor interzise. Comisia, formată din nouă deputaţi delegaţi de toate fracţiunile parlamentare şi condusă de liberal-democratul Grigore Cobzac, urma să prezinte Parlamentului, în termen de o lună, un raport despre condrabanda cu anabolizante. Termenul iniţial a fost prelungit ulterior, asftel încât, nici până astăzi, la mai bine de 3 luni de la constituirea comisiei, nu există un raport final.

  Deputatul Grigore Cobzac, preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă a contrabandei cu anabolizante, spune că în ziua reţinerii lui Cebotari cei doi urmau să se vadă, ca Cebotari să-i transmită informaţii importante despre traficul cu anabolizante. „Sunt într-adevăr probe video, văzute de mine şi de un alt membru al comisiei, pe care dorim să le recepţionăm de la Sergiu Cebotari. Sunt imagini extrem de importante. Sunt şi documente de asemenea, dar nu pot să vă dau conţinutul lor, pentru că eu îmi doresc un raport în consens al comisiei. Eu nu aş vrea să iasă comisia în final cu două rapoarte, dar pentru asta eu trebuie să fiu corect şi să nu vorbesc despre activitatea comisiei înainte de a încerca să ajungem cu colegii din comisie la un numitor comun asupra raportului”, ne-a spus deputatul. Cobzac afirmă însă că prezentarea raportului comisiei întârzie din cauza proastei colaborări cu alte instituţii ale statului implicate în anchetă. „Astăzi eu pot să vorbesc despre faptul că noi întâmpinăm o rezistenţă acerbă de prezentare a documentelor în comisie. Noi nu înţelegem de ce până acum Vama nu ne prezintă declaraţiile vamale cu referinţă la acele trimiteri poştale pe care noi le-am indicat. Alte declaraţii vamale pentru trimiteri poştale internaţionale noi le-am primit, dar acolo unde pe noi ne interesează, acolo unde sunt îngropate crimele, întâlnim o rezistenţă la toate nivelurile. În viziunea noastră, este o rezistenţă concertată. S-ar părea că noi, în dorinţa de a afla adevărul, ar trebui să avem suportul instituţiilor de stat, dar nu-i aşa”, susţine deputatul.

  Dosar penal după o captură de anabolizante a SIS-ului

  În februarie, curent, SIS anunţa că a dejucat planurile unor persoane de a transporta prin contrabandă o cantitate impunătoare de produse anabolizante, destinate pieţei negre de peste hotare. „Au fost depistaţi 15 saci poştali, cu 387 de colete camuflate sub formă de cărţi şi produse publicistice în care, de facto, erau tăinuite produse anabolizante (steroizi sportivi) fabricate în laboratoarele clandestine din R. Moldova. Estimările întregului lot sechestrat, în eventualitatea comercializării acestora pe pieţele negre de destinaţie, constituie sute de mii de euro”, se menţiona în comunicatul SIS.

  Pe cazul depistării acestor substanţe a fost iniţiat un dosar penal, dar care nu are deocamdată o finalitate. Vitalie Busuioc, procuror în Procuratura pentru combaterea criminalităţii organizate şi cauze speciale şi cel care conduce urmărirea penală pe acest caz, ne-a declarat că dosarul se află încă la etapa urmăririi penale. „Sunt audiate persoane inclusiv de la „Poşta Moldovei” şi alte instituţii abilitate. Avem persoane stabilite şi audiate cu statute diverse. Nu vă pot spune acum cine a fost audiat în calitate de martor, cine în calitate de învinuit sau bănuit dat fiind faptul că urmărirea penală continuă. Referitor la substanţele respective, au fost dispuse constatări la Agenţia Medicamentului”, ne-a declarat procurorul, care ne-a mai spus că o decizie definitivă pe acest caz lipseşte.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 133. Armata ucraineană a distrus depozitele de muniții ale Rusiei din Herson, regiune ocupată de ruși. Bulgaria a blocat un transfer bancar către Ambasada Rusiei

  Este a 133-a zi a războiului provocat de Rusia în Ucraina. Cel puțin două persoane au murit și alte șapte au fost rănite în urma bombardamentele rusești asupra pieței centrale din Slaviansk, anunță șeful admini…
  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 133. Armata ucraineană a distrus depozitele de muniții ale Rusiei din Herson, regiune ocupată de ruși. Bulgaria a blocat un transfer bancar către Ambasada Rusiei

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler