Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Miliardul lui Platon

Miliardul lui Platon

Platon a fost reținut în Ucraina în iulie 2016, în aceeași zi în care era anunțat în căutare

Procurorii anticorupţie şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie afirmă că Veaceslav Platon a obţinut, prin scheme ilegale, 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014. Ilan Şor, care pe atunci conducea instituţia financiară, i-a fost complice. Din această cauză, Platon riscă ani grei de puşcărie, fiind acuzat de escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Reţinut în Ucraina în ziua în care autorităţile de la Chişinău l-au anunţat în căutare internaţională, Platon urmează a fi extrădat în R. Moldova. Avocaţii săi susţin însă că extrădarea nu poate avea loc, pentru că cel supranumit „raiderul nr. 1 din spaţiul CSI” deţine cetăţenia Ucrainei, ţară care, deşi l-a reţinut, nu-şi extrădează cetăţenii.

Luni, 25 iulie 2016, Viorel Morari, şeful Procuraturii Anticorupţie, declara că procurorii au efectuat percheziţii la 5 agenţi economici şi la administorii acestora, la trei instituţii financiare, Victoriabank, Moldova Agroindbank (MAIB) şi Moldindconbank, dar şi la compania de asigurări Asito, căreia recent i s-a retras licenţa de activitate. Procurorii au căutat documente ce ar demonstra că Platon a beneficiat de bani din fraudarea Băncii de Economii a Moldovei (BEM). „În privinţa lui a fost eliberat mandat de arest pentru 30 de zile, fiind dat în căutare”, anunţa, luni dimineaţa, Viorel Morari.

Gleb Seghida, unul din avocații lui Veaceslav Platon
Gleb Seghida, unul din avocații lui Veaceslav Platon

Avocat: „Clientul meu, deja de mai mulţi ani este cetăţean al Ucrainei”

Luni seara, Serviciul de Securitate al Ucrainei împreună cu procurori ai Procuraturii Generale din ţara vecină l-au reţinut pe Veaceslav Platon în centrul oraşului Kiev, pe când acesta ieşea dintr-o clădire în care au sediul mai multe dintre firmele sale. A doua zi, autorităţile ucrainene au anunţat că Veaceslav Platon avea asupra sa un paşaport ucrainean care ar fi fost fals, eliberat pe numele lui Veaceslav Kobalev Mikolaevici, dar cu datele şi fotografia sa. Ucrainenii susţin că Platon avea un paşaport diplomatic moldovenesc care, aşa cum au menţionat procurorii moldoveni, s-a dovedit a fi expirat şi pe care Platon l-a obţinut în anii 2009-2010, fiind deputat în Parlamentul R. Moldova.

Spre seară, Gleb Seghida, unul dintre avocaţii ucraineni ai lui Veaceslav Platon, venea cu o reacţie, afirmând că Platon ar fi fost reţinut „cu aplicarea forţei” şi că „sunt şocat de selectivitatea organelor de drept din Ucraina. Zeci de politicieni şi deputaţi corupţi ei nu pot găsi, dar decizia instanţei de judecată din Moldova o execută în câteva ore. Probabil, noi trebuie să invităm judecători din Moldova, să facă reforma în Ucraina?”, spunea acesta ironic. Apărătorul controversatului om de afaceri mai preciza că, deşi autorităţile ucrainene anunţau că Platon a fost reţinut în calitate de cetăţean moldovean, acesta ar deţine doar cetăţenia Ucrainei. „Clientul meu, de mai mulţi ani, e cetăţean al Ucrainei. Dl Platon este cetăţean al Ucrainei din 2002. El s-a dezis de cetăţenia R. Moldova şi a Federaţiei Ruse din motive personale. Când a fost deputat în ţara vecină (R. Moldova, n.r.), dl Platon a fost obiectul persecuţiei politice din partea actualei puteri”.

577-platon-pasaport-falsMorari: „Conform bazei de date, nu a fost retrasă cetăţenia lui”

Apărătorul afirma că reţinerea lui Platon e o comandă politică, iar Ucraina se pregăteşte să-şi extrădeze un cetăţean al său unui stat străin pentru el. Avocaţii spun că paşaportul prezentat de autorităţile din Ucraina ca fiind fals, de fapt, este unul autentic, iar numele de familie Kobalev, care figurează în act, este numele de familie al soţiei lui Platon, din Ucraina, pe care acesta şi l-a însuşit după căsătorie. Seghida i-a cerut procurorului general al Ucrainei, Iuri Luţenco, să nu permită extrădarea lui Platon în R. Moldova.

La scurt timp, într-o intervenţie pentru ZdG, Viorel Morari, şeful Procuraturii Anticorupţie, nega declaraţiile avocatului şi susţinea că, oficial, Platon mai este cetăţean al R. Moldova. „Este cetăţean al R. Moldova. Conform bazei de date, nu a fost retrasă cetăţenia lui. O cerere oficială de renunţare la cetăţenia R. Moldova nu a fost înregistrată, din informaţia verificată. Poate el a scris, poate avea intenţia asta, dar nu este depusă. Dar, indiferent de faptul că are sau nu cetăţenie, el urmează a fi extrădat, cu condiţia să nu fie cetăţean al Ucrainei. Ţările nu-şi extrădează cetăţenii”, concluziona Morari, confirmând că „dacă se constată deţinerea cetăţeniei Ucrainei, extrădarea nu va fi posibilă.”

Legătura dintre Platon, Gofman şi acuzaţiile aduse lui Plahotniuc

Marţi, 26 iulie 2016, prin intermediul companiei americane „Frontier Solutions”, care a trimis o scrisoare procurorului general al Ucrainei, Platon anunţa că este gata să dea mărturii anchetatorilor despre implicarea persoanelor de la conducerea R. Moldova în frauda bancară, însă nu celor din R. Moldova. ONG-ul american solicita procurorului general al Ucrainei ca Platon să nu fie extrădat până la audierea acestuia de către anchetatorii americani. „Frontier Solutions” este aceeaşi companie care a expediat, de la început de iulie, două scrisori procurorului general interimar al R. Moldova, Eduard Harunjen, şi procurorei Adriana Beţişor, prin care informa că fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, se află în SUA într-o vizită de lucru, „unde se întâlneşte cu funcţionari publici cu privire la subiecte oficiale”, dar şi că autorităţile din SUA ar fi iniţiat o investigaţie pentru elucidarea furtului miliardului. Faptul că Gofman şi Platon sunt reprezentaţi de aceeaşi companie americană ar putea demonstra că între ieşirile lui Gofman din ultimele săptămâni şi reţinerea lui Platon există o legătură cauzală.

Luni, cu câteva ore înainte de a fi reţinut, Platon declara pentru ZdG că se află la Kiev, precizând că dosarul său ar fi o răfuială regizată de Vladimir Plahotniuc, care, contactat de noi, nu a răspuns la telefon. PD, partid pe care acesta îl conduce, la fel, nu a dorit să comenteze acuzaţiile lui Platon. „Nimeni, niciodată, nu m-a invitat la audieri, deşi mulţi cunosc numărul meu de telefon. Totul a fost făcut în grabă. Plahotniuc a aflat că eu am oferit mai multă informaţie despre furtul miliardului organelor de drept din mai multe ţări şi despre multe alte ilegalităţi comise de el. De aceea, consider că acest dosar este unul fabricat, bazat pe declaraţii făcute de Şor, ghidat de Plahotniuc… Eu sunt martorul care poate povesti, în cele mai mici detalii, cine se face vinovat de furt, cum a avut loc, cine beneficiază de bani… Da, recunosc, am prietenit mulţi ani cu Şor şi am colaborat cu Plahotniuc, de aceea acum ei mă leagă de furtul din sistemul bancar, însă, mare noroc a fost atunci când, în februarie 2014, am decis să plec din Moldova din cauza neînţelegerilor dintre mine şi Plahotniuc”, declara Platon.

577-SCHEMA-PLATON-BEMSchema cu cinci ucraineni şi patru firme off-shore

Miercuri, 27 iulie 2016, Viorel Morari şi Adrian Corcimari, şef adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi Finanţării Terorismului, CNA, au prezentat în detaliu schemele prin care Veaceslav Platon ar fi sustras, iniţial de la Victoriabank, iar ulterior de la BEM, pentru a deturna creditele de la Victoriabank, sute de milioane de lei. „Aproximativ 1 miliard de lei”, zice Viorel Morari. Procurorul a precizat că Platon figurează în două dosare penale pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, deschise în 2015, conexate pe 19 iulie 2016 într-un singur dosar.

Potrivit celor prezentate de Morari, schema a funcţionat în felul următor: În decembrie 2011 şi decembrie 2012, cinci firme, toate conduse de ucraineni, „Semgroup-Systems”, condusă de Oleksandr Illiushenko, „Infoart International”, condusă de Oleksii Romaniuk, „Neghina-Com”, condusă de Maksym Zviagin, „Cristal Impex”, condusă de Yurii Malikhatko, şi „Bogdan & CO”, condusă de Bohdan Kuchai, firmă cu sediul în Căuşeni, oraşul în care s-a născut Platon, au beneficiat de credite de la Victoriabank în sumă de 40 milioane de USD şi 123,9 milioane de lei. Banii au fost transferaţi la patru firme off-shore: „Augela Systems”, „Seabon Limited”, „Westburn Enterprises” şi „Caldon Holding”, firme care au fost implicate şi în spălarea celor 20 de miliarde USD din Rusia prin instanţele de judecată din R. Moldova. Tranzacţiile au avut loc prin intermediul băncii Trasta Komercbanka din Letonia, unde aveau conturi cele patru firme off-shore.

„Transferurile au fost făcute electronic. În ambele cazuri, atât al agenţilor economici care au obţinut credite de la Victoriabank, cât şi al firmelor din off-shore care au beneficiat de credite, accesarea a fost făcută de la aceeaşi adresă IP. Agenţii economici care au beneficiat de creditul de la Victoriabank erau gestionaţi de persoane interpuse, care, de facto, nu au avut intenţia creării firmelor şi desfăşurării unor activităţi economice. Beneficiar efectiv în acest caz, potrivit probelor administrate în cadrul urmăririi penale, este Veaceslav Platon”, a declarat Viorel Morari.

Creditele de la Victoriabank, rambursate cu banii de la BEM

platon foto retinereCa să obţină credite de la Victoriabank, cei cinci agenţi economici conduşi de cetăţeni ucraineni au pus în gaj acţiuni de la Moldindconbank, Asito, imobile din Moldova şi Federaţia Rusă. Creditele au fost contractate pentru o perioadă de patru ani, până în 2015. „Între timp, pentru a sustrage anumiţi bani de la BEM, două societăţi comerciale, care fac parte din grupul Şor, obţin credite în sumă de 53 milioane de euro”, precizează procurorul, făcând referire la firmele „Provolirom” SRL, condusă de o oarecare Ala Lala, şi la „Caritas Grup”, fondată şi condusă oficial de Andrei Nirauţa, o persoană dependentă de droguri, dată dispărută de familia sa, despre care ZdG scria anterior. Primul fondator al acestei firme a fost reprezentantul unui acţionar de la BEM, cetăţeanul rus Aleksei Kucherenko. Aceste firme, după ce au obţinut creditele, au transferat banii în off-shoruri. După mai multe tranzacţii succesive, banii ajung la un alt off-shore, care încheie un contract de fidejusiune (situaţia când o parte (fidejusor) se obligă faţă de o altă parte (creditor) să execute integral sau parţial, gratuit sau oneros, obligaţia debitorului) cu Victoriabank pentru garantarea restituirii împrumuturilor luate în 2011 şi 2012 de cei cinci agenţi economici conduşi de ucraineni afiliaţi lui Veaceslav Platon.

„Creditul urma să fie rambursat până în 2015, dar el este acoperit un pic mai repede, la sfârşit de 2014”, precizează şeful PA. „Astfel, creditul de la Victoriabank a fost rambursat din banii BEM, care se afla atunci într-o situaţie precară. Atunci, la BEM au fost plasate mijloace financiare de la alte două bănci, MAIB şi Moldindconbank. Banii respectivi au fost sustraşi şi cu ei s-a achitat creditul de la Victoriabank, iar ulterior, statul a acoperit lipsurile”, explică procurorul. „De exemplu, dacă dvs. aţi avea un cunoscut infantil, care nu se orientează prea bine, îi acordaţi o sumă de bani, ca împrumut. Dar, suma respectivă, împreună cu el, o folosiţi pentru distracţii proprii. Sau vă cumpără ceva, sau mergeţi într-o călătorie, toate achitate din banii pe care dvs. i-aţi împrumutat amicului. Toate astea pentru că, ştiind că acest cunoscut are nişte părinţi bogaţi, sau un frate, care, într-o eventualitate, va achita datoria. Reiese că banii pe care dvs. i-aţi transmis acestui cunoscut i-aţi utilizat tot în folosul dvs., ulterior invocând faţă de rudele prietenului să vă întoarcă banii pe care i-aţi împrumutat”, explică Morari. „E o procedură clasică de spălare de bani”, explică Adrian Corcimari. „Pentru a deghiza aceste tranzacţii şi a complica aflarea persoanelor din spatele lor, toate firmele din grupul Platon au fost gestionate de persoane din Ucraina, de obicei din pături social-vulnerabile. La grupul Şor s-a făcut uz de persoane din Federaţia Rusă, la fel, interpuse, pentru a deghiza persoanele reale care au gestionat aceste companii off-shore”, a precizat Corcimari.

Altă schemă: Banii de la BEM pentru acţiuni de la Asito şi MAIB

schema morari 1Împreună cu Morari, acesta a prezentat câteva contracte de fidejusiune prin care Platon ar fi garantat, la Victoriabank, pentru fiecare din cei cinci agenţi economici care au luat în 2011 şi 2012 credite, că va restitui banii. „E cum ar fi ca dvs, doi jurnalişti, împrumutaţi bani unul de la altul şi eu vin să garantez că-i restituiţi… Reiese că cel care a garantat e şi beneficiarul creditelor respective, el fiind obligat să restituie banii, care până la urmă au fost întorşi din banii BEM”, afirmă Viorel Morari. Cei doi oficiali de la PA şi CNA au prezentat şi încheieri ale executorilor judiciari privind încasarea în folosul unor agenţi economici din zone off-shore implicaţi în schemă, „Westburn Enterprises” sau Augela Sistems, a 740 milioane USD şi, respectiv, a 500 milioane USD, în dosarul spălării celor 20 de miliarde USD din Rusia prin intermediul instanţelor de judecată din Moldova. „Asta arată legătura dintre creditele luate de la Victoriabank şi spălarea de bani prin intermediul instanţelor din Moldova”, susţine procurorul.

Platon așteaptă decizia judecătorului în privința mandatului de arest
Platon așteaptă decizia judecătorului în privința mandatului de arest

Cei doi au prezentat şi altă schemă, similară cu prima, al cărui beneficiar ar fi, la fel, Veaceslav Platon. Astfel, în noiembrie 2014, „Voximar Com”, condusă de un oarecare Sergiu Istrati, şi „Provolirom”, administrată de Ala Lala, obţin de la BEM credite în valoare de 425 milioane de lei. „Doi agenţi economici iau credite, parcurg un anumit drum, iar ulterior banii ajung la un singur beneficiar. Aici, banii au fost în off-shore, apoi la Trasta Comercbank şi apoi iar la firme off-shore, care investesc în compania de asigurări Asito sau achiziţionează un număr de acţiuni de la MAIB. „Astfel având loc legalizarea banilor sustraşi de la BEM. Atât la Asito cât şi la MAIB beneficiarul efectiv a fost Veaceslav Platon, care a urmărit dobândirea banilor de la BEM”, mai spune procurorul Morari, menţionând că, în ambele scheme, Ilan Şor, care era în noiembrie 2014 preşedinte al Consiliului de Administraţie al BEM, a fost complicele lui Platon.

Platon, mandat de arest în Ucraina

Miercuri, la 15.00, instanţa de judecată din Kiev a examinat demersul procurorilor ucraineni despre aplicarea unei măsuri preventive în privinţa lui Veaceslav Platon. Înainte de proces, Gleb Seghida ne anunţa, într-o intervenţie pentru ZdG, că dosarul este examinat de un judecător de pe lista celor care au participat la persecutarea activiştilor din timpul protestelor de pe Maidan. În special, „legitima” privare de drepturi pentru o excursie în Mezgorye. Această alegere a judecătorilor încă o dată te face să te întrebi despre „obiectivitatea” întregului proces de detenţie şi încercare, de extrădare a lui Platon în R. Moldova”, menţiona avocatul.

obozrevatel.com
obozrevatel.com

Joi, judecătorii ucraineni i-au aplicat mandat de arest lui Platon pe un termen de 40 de zile. Până atunci, urmează să deruleze procedura de extrădare. 

Veaceslav Platon, născut la 24 ianuarie 1973, la Căuşeni, a fost deputat în Parlamentul R. Moldova în anii 2009-2010, pe listele Alianţei Moldova Noastră, fiind considerat unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni moldoveni. De-a lungul anilor, acesta a fost acuzat de participarea la diverse scheme dubioase, fiind poreclit „raiderul nr. 1 din CSI”. În special prin intermediari, Platon deţine afaceri în R. Moldova, Ucraina şi Rusia.