Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   VIDEO/ Loteria Naţională: Parteneriatul public-privat…

VIDEO Loteria Naţională: Parteneriatul public-privat de la televiziunea lui Plahotniuc, o afacere bulgară cu ramificaţii şi dosare la Chişinău

Plamen Milanov Stefanov, cetăţeanul bulgar care administrează, prin intermediul unei companii înregistrate în Dubai, „Loteria Naţională”, joc pus pe post în fiecare duminică la Prime TV, care aparţine lui Vladimir Plahotniuc, este judecat în R. Moldova pentru „confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false”. Acesta este căsătorit de 10 ani cu o moldoveancă şi gestionează la Chişinău mai multe afaceri din domeniul farmaceutic. În ultimii ani, firmele au obţinut milioane de lei din contracte cu statul. Bulgarul este implicat şi în două litigii financiare cu foştii săi asociaţi.

Show-ul „Loteria Națională” este difuzat la Prime TV, televiziunea lui Vladimir Plahotniuc

Pe lângă calitatea de administrator al firmei partenere a Loteriei Naţionale a Moldovei (LNM), Plamen Milanov Stefanov figurează în calitate de administrator al unei companii din grupul „Sopharma AD”, unul dintre cei mai importanţi acţionari ai holdingului bulgar „Doverie”, care a primit, recent, permisiunea de a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni de la Moldindconbank, una dintre cele mai mari bănci din R. Moldova.

El este și administrator la compania „Sopharmacy MC”, înregistrată în 2017. Aceasta are adresa juridică într-o clădire ce aparţine deputatului democrat Vladimir Andronachi, cu care s-ar afla în relaţii de amiciţie.

Singura ofertă depusă, declarată câştigătoare

14 august 2017. Guvernul a decis necesitatea unui parteneriat public-privat pentru dezvoltarea activităţilor LNM, precum şi cerinţele generale privind selectarea unui partener privat. Atunci s-a precizat că vor fi semnate două contracte de parteneriat public-privat, unul pentru dezvoltarea activităţilor Loteriei în sectorul automatelor de joc cu câştiguri băneşti, inclusiv prin intermediul reţelelor de comunicaţii electronice, şi altul pentru dezvoltarea sectorului loteriilor şi pariurilor la competiţiile sportive.

Peste două luni, a fost creată o comisie de selectare a partenerilor privaţi, responsabilă de organizarea şi desfăşurarea procedurii de selectare, iar în Monitorul Oficial a fost plasat un anunţ în acest sens. În concurs au fost înregistrate două oferte, câte una pentru fiecare segment, iar la 2 martie 2018 ofertele au fost deschise. Peste 18 zile, cele două oferte depuse au fost desemnate câştigătoare. Un grup de companii austriece a câştigat concursul pentru dezvoltarea automatelor de joc, iar asocierea operatorilor economici „New Games AD”, „National Lottery AD” şi „NGM SPC Limited” a câştigat concursul pentru „dezvoltarea activităţilor LNM din sectorul loteriilor şi pariurilor la competiţiile sportive”.

Proprietari bulgari, dar companie fondată în Dubai

Compania „NGM SPC Limited” a fost înregistrată la 18 februarie 2018, în Dubai, Emiratele Arabe Unite (EAU), unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale sau jurisdicţii care protejează secretul fiscal şi o zonă spre care şi autorităţile de la Chişinău şi-au îndreptat atenţia în ultimii ani. Liderul partidului de la guvernare, oligarhul Vladimir Plahotniuc, a indicat, în ultima sa declaraţie de avere şi interese, o companie cu sediul în Dubai, iar firma care implementează controversatul program al Guvernului „cetăţenie prin investiţii”, la fel, are adresa juridică în capitala EAU.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul Dubai International Financial Centre (www.difc.ae), compania are trei directori: Stephanie Amabao, Jedrek Jovellanos, Plamen Stefanov Milanov şi doi fondatori: „National Lottery AD” şi „New Games AD”, companii din Bulgaria, care gestionează loteria naţională bulgară şi alte jocuri de noroc din Bulgaria, una dintre cele mai sărace ţări din UE. Ambele companii se află în portofoliul afaceristului bulgar Vasil Bojkov, unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni ai Bulgariei. Poreclit „craniul” sau „regele jocurilor de noroc”, Bojkov gestionează afaceri în domeniul hotelier, al construcţiilor, turismului, jocurilor de noroc, asigurărilor sau magazinelor duty-free. A fost patronul clubului de fotbal ŢSKA Sofia, iar recent presa bulgară a anunţat că este pe punctul de a o prelua pe Levski Sofia, una dintre cele mai populare echipe de fotbal din ţara sa.

Vasil Bojkov

Bulgarul din afacerea „Loteria” locuieşte de peste 18 ani la Chişinău

Plamen Milanov, directorul NGM Company, partenerul privat al Loteriei Naţionale a Moldovei, şi soţia sa, Mariana Milanov

Contractul cu Agenţia Proprietăţii Publice (APP) a fost semnat, în mai 2018, de către firma „NGM Company”, fondată la Chişinău, pe 12 aprilie 2018, de către „NGM SPC LIMITED” din Dubai. Compania din R. Moldova este administrată de cetăţeanul bulgar Plamen Milanov Stefanov, cel care a şi semnat contractul de parteneriat public-privat.

Plamen Milanov Stefanov este cetăţean bulgar, dar locuieşte de aproape 20 de ani în R. Moldova. În 2009, s-a căsătorit cu o cetăţeană a R. Moldova. În toată această perioadă, el a dezvoltat mai multe afaceri în domeniul medical, fiind administrator la şapte companii şi fondator sau cofondator la patru firme. Unele dintre acestea au câştigat, în ultimii ani, milioane de lei din contracte cu statul.

Firmele din R. Moldova în care este implicat Plamen Milanov Stefanov

  • Întreprinderea Mixtă „RNP Pharmaceuticals” SRL deţine o fabrică de producere a medicamentelor amplasată la Dolinoe, r. Criuleni. Pe site-ul companiei, inactiv astăzi, se precizează că întreprinderea avea înregistrate 96 de medicamente în R. Moldova. Firma e fondată de Plamen Milanov Stefanov şi de cetăţeanul R. Moldova Ruslan Rotar, fiind administrată de Nicolae Bideac.
  • Întreprinderea Mixtă „P&R Pharma” SRL e fondată în 2001 şi are doi proprietari: Plamen Milanov Stefanov şi Ruslan Rotar. Ea deţinea două depozite en-gross situate la Bălţi şi la Comrat şi o reţea de 11 farmacii în Chişinău şi Bălţi – „Farmacia Unu”. Ulterior, reţeaua de farmacii a fost procurată de bulgarii de la „Sopharma AD”, farmaciile activând acum sub brandul „Farmacia Ta”.Întreprinderea Mixtă „R&P Bolgar Farm” SRL a fost fondată în 1999 şi are, oficial, doi asociaţi: Plamen Stefanov Milanov şi Ruslan Rotar. În 2012-2015, compania a câştigat licitaţii publice pentru aprovizionarea instituţiilor statului cu medicamente în valoare de aproximativ 12 milioane de lei. În 2016, a fost printre cei şase agenţi economici sancţionaţi de Consiliul Concurenţei pentru practici neconcurenţiale şi pentru refuzul de a livra medicamente în spitale. După acel scandal, compania, abonată până atunci la bani publici, nu a mai câştigat vreo licitaţie.
  • Întreprinderea cu Capital Străin „Plamen Pharma” SRL are ca domeniu principal de activitate studiile clinice, medicina personalizată şi testarea genetică. Pe site-ul său, aceasta anunţă că, în ianuarie 2016, a devenit reprezentant oficial al companiei „Premaitha Health” în R. Moldova şi oferă posibilitatea de a trece testul IONA® (destinat femeilor însărcinate). Adresa juridică a companiei e pe str. Uzinelor 9/1, acolo unde are adresa juridică şi „NGM Company”.
  • „Rap Pharma International” gestionează lanţul de farmacii „Farmacia Ta”, având în calitate de proprietari două firme bulgare: „Molfarm”, la care unul dintre fondatori este Plamen Milanov Stefanov, şi „Sopharma AD”, cea mai mare companie farmaceutică din Bulgaria. Compania „Sopharma AD” a cumpărat o parte din acţiunile „Rap Pharma International” la început de februarie 2017, după ce Consiliul Concurenţei a acceptat tranzacţia. Şi această companie administrată de Plamen Milanov Stefanov a câştigat, în ultimii doi ani, licitaţii publice de peste 10 milioane de lei.
  • „Milcord MC” SRL e deţinută de două companii din Bulgaria, „Evicom VP-2016 LTD” şi „Simbula LTD”, fiind administrată de acelaşi Plamen Milanov Stefanov.
  • Milray MC” SRL e deţinută de companiile bulgare „Molfarm” şi „Simbula”, dar şi de cetăţenii R. Moldova Victor Alerguş şi Dmitri Chiriac, fiind administrată de Plamen Milanov Stefanov. Compania anunţă că efectuează studii clinice, medicină personalizată şi testare genetică.
  • „Sopharmacy MC” a fost fondată în 2017, iar conform informațiilor de pe site-ul parcului industrial „Tracom”, ar fi o filială a companiei „Sopharma AD” din Bulgaria, deținută prin intermediul companiei „SCS Franchise AD”. Datele de la Agenţia Servicii Publice (ASP) arată că Plamen Milanov Stefanov este unul dintre administratorii companiei, împreună cu cetăţeanul bulgar Slavchev Krasimir Nachkov. „Sopharmacy MC” are adresa juridică într-o clădire de pe bd. Grigore Vieru, care aparţine deputatului democrat Vladimir Andronachi, care ar avea o relaţie de amiciţie cu Plamen Milanov Stefanov. Compania promovează activitatea rețelei de farmacii „Farmacia Ta”.

Compania bulgară „Sopharma” AD este cel mai important acţionar din cadrul holdingului bulgar „Doverie”, care a primit, la sfârşit de ianuarie 2019, permisiunea Băncii Naţionale a Moldovei de a procura pachetul majoritar de acţiuni de la Moldindconbank, una din cele mai mari instituţii financiare din R. Moldova.

Judecat într-un dosar penal, dar achitat de prima instanţă

Plamen Milanov împreună cu soția sa

Plamen Milanov Stefanov este judecat în R. Moldova, împreună cu o cetăţeancă a Rusiei, în baza art. 361, Cod Penal, „confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false”.

Conform sentinţei primei instanţe, acesta a fost învinuit de procurori că ar fi semnat o procură din numele altei persoane. El a pledat nevinovat, precizând în proces că „procura respectivă a fost eliberată cu scopul facilitării activităţii economice şi acest fapt nu a cauzat daune drepturilor şi intereselor persoanei sau firmei”.

În ianuarie 2018, instanţa i-a achitat pe ambii inculpaţi, dosarul fiind acum la Curtea de Apel Chişinău. Următoarea şedinţă e programată în martie.

Pe portalul instanţelor de judecată figurează şi două litigii financiare în care e implicat Plamen Milanov Stefanov. Acesta se judecă cu „RNP Pharmaceuticals”, la care figurează printre fondatori, dar şi cu „IM P&R Pharma”, la care, la fel, e unul dintre fondatori.

Asociaţii lui Plamen Milanov Stefanov, Ruslan Rotar şi Nicolae Bideac, sunt şi ei judecaţi penal pentru „falsificarea probelor”. Dosarul lor este pe rol la Judecătoria Chişinău.

„Loteria Naţională” la televiziunea lui Plahotniuc

Show-ul TV „Loteria Naţională” a demarat duminică, 3 februarie, la „Prime TV”, gestionat de „General Media Group Corp”, fondată de Vladimir Plahotniuc, preşedintele Partidului Democrat din Moldova. Compania deţine şi alte posturi tv care, în ultimele luni, promovează vânzarea biletelor de loterie. Acestea se comercializează în trei reţele de benzinării, la oficiile Poştei Moldovei, la chioşcurile Moldpresa sau la librăriile „Librarius”. Comercializarea biletelor a început încă din toamna anului 2018.

Doritorii de a juca au la dispoziţie cinci tipuri de bilete, dar şi promisiunea că pot obţine câştiguri de milioane, maşini, case sau excursii. Regulamentul privind organizarea loteriilor a fost aprobat de ASP în octombrie 2018 şi, ulterior, semnat de „NGM Company” şi LNM. Instituţia de stat a fost reprezentată de directorul general Vadim Hâncu, un tânăr de 30 de ani care a activat anterior în cadrul ÎS „Calea Ferată din Moldova” şi care a câştigat concursul cu un singur candidat desfăşurat în mai 2018 pentru funcţia vacantă de director al Loteriei.

Conform regulamentului, fondul de câştiguri în cazul tuturor tipurilor de loterii este de „cel puţin 50% din valoarea totală a biletelor vândute”. În unele jocuri, însă, fondul de câştiguri e stabilit în baza numărului de bilete tipărite. Condiţiile anunţate anterior de APP, presupun că 75% din veniturile din sectorul loteriilor şi 90% din veniturile înregistrate la pariuri ar urma să revină în bugetul LNM. În urma acestui parteneriat public-privat, în bugetul de stat ar urma să ajungă, anual, sub formă de dividende, 9,5 milioane de euro.

Mircea Marko și Natalia Gordienko sunt prezentatorii emisiunii „Loteria Națională”, difuzată săptămânal la Prime TV

Cum a fost aleasă televiziunea lui Plahotniuc? „Compania decide”

Vladimir Plahotniuc, televiziunea căruia găzduieşte show-ul „Loteria Naţională”, a fost şi cel care, în iunie 2016, a iniţiat reforma în domeniul jocurilor de noroc. Atunci, acesta a scris pe blogul său despre o iniţiativă prezentată Consiliului Coaliţiei de Guvernare privind realizarea unui plan de acţiuni care ar reglementa „mai dur” activitatea cazinourilor şi a jocurilor de noroc. La scurt timp, posturile sale de televiziune au iniţiat o campanie de mediatizare a acestei propuneri, iar în câteva luni, Camera de Licenţiere decidea suspendarea tuturor licenţelor de activitate în domeniul jocurilor de noroc.

Citiți și: „Legea lui Plahotniuc” – (ne)funcţională pentru două cazinouri

Pe lângă cazinouri, sub lupa propunerii lui Vladimir Plahotniuc a ajuns şi LNM. Până la sfârşit de 2016, a fost aprobată o nouă lege, care presupunea că organizarea şi desfăşurarea activităţilor în domeniul jocurilor de noroc, cu excepţia cazinourilor, constituie monopol de stat şi este realizată prin intermediul LNM.

Vladimir Plahotniuc

Nicolae Sandu, directorul executiv al LNM, afirmă că decizia ca show-ul „Loteria Naţională” să fie pus pe post la „Prime TV” nu a fost luată de instituţia de stat, ci de partenerul privat. „Compania decide. Aşa e prevăzut în contract. Noi nu intervenim. Ei au făcut un studiu, au analizat şi au lansat emisiunea”, a precizat Sandu.

Emailul către deputaţii PDM: „NU este un subiect care ar trebui promovat”

Reforma din domeniul jocurilor de noroc a fost finalizată în vara anului 2018, după semnarea parteneriatelor publice-private. Şi aici reprezentanţii PDM au fost în prim-plan. ZdG a intrat în posesia unui mesaj electronic, trimis de către Irina Timcu, pe atunci angajată în calitate de consilieră în cabinetul preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, în adresa a 45 de deputaţi, majoritatea dintre ei membri ai PDM, dar şi în adresa lui Oleg Cristal, angajat în cadrul holdingului controlat de Vladimir Plahotniuc. În email era ataşat un document în care erau mai multe teze referitoare la cazinouri şi loterie, prezentate în context pozitiv. Totuşi, în mesaj, aleşilor poporului li se cerea ca subiectul să nu fie mediatizat.

Email-ul trimis în luna mai 2018 către mai mulți deputați, majoritatea din PDM

„Stimate doamnelor şi domnilor deputaţi. În ataşament, găsiţi TEZE pentru comunicare pe subiectul Loteriei Moldovei. Vă reamintesc, tema poate fi discutată doar dacă sunteţi abordat în întâlnirile cu cetăţenii. NU este un subiect care ar trebui promovat. Vă mulţumesc. O săptămână reuşită!”, le scria Timcu deputaţilor.

În documentul ataşat (pe care-l vedeți mai jos), la început, cu roşu şi cu semnul exclamării în faţă, era menţionat, repetat, că subiectul poate fi abordat „numai dacă sunteţi întrebaţi”. În document erau înşirate mai multe aspecte pozitive ale modificărilor la lege, operate de PDM. Emailul a fost redirecţionat către ZdG de unul dintre cei la care acesta a ajuns. Contactată în acea perioadă de ZdG pentru o explicaţie, Irina Timcu, fiind informată despre subiect, nu a venit cu un răspuns.

Document remis deputaților PDM. Observați mesajul scris cu roșu.

„Sunt convins că voi fi achitat şi de a doua şi de a treia instanţă”

Răspunsurile lui Plamen Milanov Stefanov la întrebările ZdG

— Cum a fost selectată televiziunea „Prime TV” pentru a difuza show-ul „Loteria Naţională”?
— Televiziunea „Prime TV” a fost aleasă în baza celui mai important criteriu pentru producătorii de emisiuni – popularitatea. Toate ratingurile şi sondajele independente pe care le-au făcut organizatorii au arătat că acest canal e cel mai popular în R. Moldova şi la el se uită cei mai mulţi telespectatori.

— Sunteţi judecat într-un dosar penal deschis pentru „confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false”. Aţi fost achitat de prima instanţă, dar dosarul este acum pe rol la Curtea de Apel. Credeţi că aceste acuzaţii vă dau dreptul moral să gestionaţi o activitate ce ţine de loterie şi pariuri pe teritoriul R. Moldova?
— Aşa cum corect aţi remarcat în întrebare, am fost achitat de prima instanţă şi sunt convins că voi fi achitat şi de a doua şi de a treia instanţă. Acest dosar a fost fabricat de fostul meu partener de afaceri (el este şi unicul martor pe dosar), care a dorit să-mi ia partea mea de business. Dacă veţi citi materialele dosarului, o să înţelegeţi că dosar „penal” nici nu există. În el nu există parte vătămată. Ba mai mult, în el nu-i vorba despre falsificarea unor documente de stat. Eu locuiesc şi lucrez în R. Moldova de mai bine de 18 ani. În această perioadă sper că am meritat încrederea tuturor partenerilor de business. Din acest motiv, mi-a fost propus să conduc proiectul legat de loterii în Moldova.

Plamen Milanov

— Cum aţi ajuns în funcţia de administrator al „NGM Company”? Cine v-a propus această funcţie?
— Această funcţie mi-a fost propusă de proprietarii companiei care a câştigat concursul de parteneriat public-privat în domeniul pariurilor şi loteriei.

— Conform informaţiilor din baza de date a ASP, pe lângă faptul că deţineţi funcţia de administrator sau fondator la mai multe companii din Chişinău, sunteţi administrator la „NGM Company”, dar şi la „Sopharmacy MC”, filiala holdingului bulgar „Sopharma AD”, unul dintre acţionarii importanţi din cadrul grupului „Doverie”, entitate care, recent, a obţinut permisiunea BNM de a procura pachetul majoritar de acţiuni de la Moldindcondbank. Ce legături există între aceste două afaceri? Care a fost rolul dvs. în aceste tranzacţii, dacă aţi avut vreun rol?
— Aţi fost informat greşit. Eu sunt administratorul „Sopharmacy MC”, dar compania „Sopharma” nu este cofondator al acestei firme. Aceasta este o informaţie publică. Reieşind din asta, pot să răspund că nu există legături între „Sopharmacy MC” şi „NGM Company” în afară de faptul că eu sunt administratorul ambelor companii, la fel cum sunt administratorul şi altor câteva firme. Compania „SCS Franchise Ad” nu este în proprietatea Sopharma – este un fapt care poate fi verificat în registrul companiilor din Bulgaria. Informația de pe site-ul Tracom nu corespunde adevărului.

— Ce rol aveţi în cadrul „Sopharma”?
— În cadrul „Sopharma” eu nu am niciun rol. Sunt directorul „RAP Pharma International” în care 51% sunt deţinute de „Sopharma AD”.

— „Sopharmacy MC” e înregistrată într-o clădire care aparţine dlui Vladimir Andronachi, deputat PDM. Cunoaştem că aveţi o relaţie de amiciţie cu dl Vladimir Andronachi. Care a fost implicarea sa în cadrul acestor tranzacţii legate de Loteria Naţională a Moldovei şi achiziţionarea de către grupul Doverie a acţiunilor de la Moldindconbank?
— Cu dl Andronachi ne leagă doar relaţii obişnuite – arendaş/arendator. Companiile pe care le conduc au destul de multe oficii în Chişinău, iar clădirea la care faceţi referire este doar una dintre ele în care eu închiriez. Nu deţin nicio informaţie legată de vreo implicare a dlui la care aţi făcut referire mai sus în tranzacţiile pe care le-aţi enumerat. Din păcate nu dețin informații despre acționarii Fondului „Doverie”, așa că nu cunosc dacă „Sopharma AD” este sau nu principalul acționar. Eu nu sunt implicat în tranzacția holdingului „Doverie” despre care ați întrebat.