Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Justiţia "la braţ" cu mafia…

Justiţia „la braţ” cu mafia apartamentelor

Mafia apartamentelor este o grupare de persoane care racolează oameni în vârstă, de obicei singuri, dar cu apartamente. Într-un final, gruparea, prin diverse şiretlicuri, iar deseori ajutată şi de oamenii legii, pune mâna pe acele apartamente. Proprietarii de drept ajung ori la comitir, ori la balamuc.

261-casaIstoria Ecaterinei Ivanova a început încă în 1997, când soţul ei a decedat în circumstanţe dubioase, fiind intoxicat cu oxid de carbon în propria casă. În acea noapte, ambii soţi au fost transportaţi la spital, dar a fost salvată doar Ecaterina. Acea seară însă i-a schimbat viaţa, pentru că intoxicaţia a avut consecinţe grave asupra sănătăţii femeii, care, în acelaşi an, a fost recunoscută de către medici invalidă de gradul II, fiind diagnosticată cu „boală obişnuită”.

13 ani de luptă

Întoarsă acasă de prin spitale, a început calvarul. Vecinii de sus făceau gălăgie, iar Ecaterina era inaptă să schimbe situaţia, chiar dacă apela la poliţie. Ea susţine că, în aceeaşi perioadă, a început să primească mai multe apeluri telefonice, prin care i se cerea să-şi vândă apartamentul cu două camere la un preţ derizoriu. Unele telefoane erau însoţite de ameninţări.

Timpul s-a scurs, iar neliniştea femeii a devenit şi mai mare. De câteva ori, atunci când revenea din oraş, găsea blocată uşa de la intrarea în apartament. De asemenea, tot din spusele sale, aflăm că, din cauza vecinilor de sus, a fost inundată în repetate rânduri. Bătrâna intuia chiar că aceştia se ocupau cu prepararea băuturilor spirtoase, din care cauză noaptea se auzeau sunete deranjante. Nu a rezistat şi, în 2008, s-a plâns Procuraturii Botanica, cerând verificarea subsolului blocului locativ, deoarece, potrivit femeii, anume acolo s-ar afla una dintre secţiile de preparare a băuturilor spirtoase. „Făceau totul pentru a mă da afară din casă”, ne-a spus Ecaterina.

Cererea a fost examinată de procurorul Galina Balan, care, după ce a admis că uşa bătrânei într-adevăr nu se deschide, împreună cu inspectorul de sector au conchis că în apartament nu ar fi urme de umezeală sau de inundaţii recente. Apartamentul 14, al vecinilor de sus, nu a fost însă verificat, pe motiv că proprietarii se află la muncă peste hotare, iar cei care stăteau la gazdă „au negat careva ocupaţii sau îndeletniciri care ar provoca gălăgie”. În legătură cu subsolul, procurorul a stabilit doar că acesta aparţine mai multor persoane, fără a-l verifica. „De ce nu au făcut asta? Poate ştiau deja ce este în acel subsol?” se întreabă Ecaterina.

Procurori cu „intuiţie” de psihiatri

Tot atunci, Galina Balan a menţionat în acte că Ecaterina Ivanova nu face faţă „situaţiei personale, starea de fapt a apartamentului fiind antisanitară, camerele fiind baricadate cu diverse lucruri inutile”. Din aceste motive, Balan, fără a consulta persoane competente, a ajuns la concluzia că bătrâna „are nevoie de protecţie specializată din partea statului”.

Cazul a evoluat. În 2009, Valeria Vaniuşin, vecina de jos a Ecaterinei, din apartamentul 6, a apelat şi ea la Procuratură, pe motiv că a fost inundată de sus. Procurorul Ludmila Postică, cea care a examinat petiţia, după efectuarea controlului la domiciliul părţilor, a precizat că, „reieşind din comportamentul cet. Ecaterina Ivanova, au apărut suspiciuni rezonabile că persoana în cauză suferă de o maladie psihică şi nu conştientizează caracterul acţiunilor sale, şi/sau nu le poate dirija. În acest context, la 30 aprilie 2009, Procuratura Botanica a înaintat Judecătoriei Botanica o cerere privind declararea cet. Ivanova Ecaterina Nicolae, a.n. 29.04.1951, incapabilă”.
Judecătoria a respins cererea procuraturii, pentru că reclamantul, împreună cu cererea de judecată, nu a prezentat avizul comisiei medicilor psihiatri şi alte documente care ar justifica cererea. Ulterior, procuratura a făcut recurs, însă instanţa de judecată a menţinut decizia. Despre aceste lucruri, Ivanova nu a avut cunoştinţă. Recent, Procuratura Botanica a mai emis o cerere, care se află pe rol.

Acum, femeia, dar şi juriştii abordaţi se întreabă de ce procuratura a făcut un asemenea pas, dacă ţinem cont de faptul că Ecaterina Ivanova are o soră, dar şi alte rude, care, ca în atâtea cazuri similare, ar putea deveni proprietari ai apartamentului, asumându-şi şi îngrijirile, în caz de necesitate. „De ce ar avea ea nevoie de protecţia statului? Oare pentru a-i fura apartamentul?”, se întreabă sora Ecaterinei.

Procurorii n-au timp şi nici memorie

Am contactat-o pe Galina Balan, însă procurorul, după ce ne-a confirmat că este la curent cu acest caz, ne-a spus de mai multe ori că este ocupată, refuzând să răspundă la întrebările ZdG.

Ludmila Postică, alt procuror implicat, nu şi-a amintit cazul. Deşi în acte figura semnătura sa, Postică ne-a spus că „poate colegele au scris la calculatorul meu”. La cererea procurorului, am revenit ulterior, însă din nou Ludmila Postică nu a reuşit să-şi amintească. I-am citit cererea, în care ea, Ludmila Postică, scrie că Ecaterina Ivanova nu conştientizează acţiunile sale şi, probabil, suferă de o boală psihică. Cu o voce schimbată şi parcă surprinsă de situaţie, aceasta a continuat să susţină că nu-şi aminteşte cazul.

În ambele situaţii, cel care a semnat cererile a fost procurorul sectorului Botanica, Simion Hadârcă. Contactat de ZdG, Hadârcă ne-a spus să discutăm cu procurorul care se ocupă de caz, „pentru că acesta a făcut investigaţiile”. Totodată, Hadârcă a evitat să răspundă dacă cunoştea sau nu că Ecaterina Ivanova are rude.

La începutul acestui an, Ecaterina Ivanova a scris o plângere la Procuratura Generală (PG), acuzând acţiunile procurorilor Galina Balan şi Simion Hadârcă. Alexandru Stângaci, procurorul Secţiei securitate internă din cadrul PG, a examinat petiţia, însă nu a făcut altceva decât să întărească spusele procurorilor încriminaţi. Ba mai mult, Stângaci a menţionat că, în urma deciziei Consiliului de Expertiză Medicală a Vitalităţii (CREMV), Ivanova „prezintă deficienţă a sistemului nervos pronunţat, cu caracter progresiv, cu incapacitate ireversibilă”. „M-am consultat cu un medic, şi mi-a spus că asemenea persoane trebuiesc supuse unui control psihiatric”, ne-a declarat Alexandru Stângaci când a fost întrebat de unde a luat diagnosticul.

Au vrut să-i fure apartamentul?

Ţănând cont de toate astea, procurorul a hotărât că nu există temei pentru a-i trage la răspundere pe cei doi colegi de breaslă ai săi. Stângaci a recunoscut însă că nu s-a deplasat la faţa locului pentru a examina problema şi că nu a ştiut că Ecaterina Ivanova are rude, „pentru că din documente reiese că ea nu are rude”.

Pentru a înţelege ce înseamnă diagnosticul „descoperit” de procurori, ne-am adresat unui medic de la Spitalul Clinic de Psihiatrie. Medicul, Nicolae, e de părere că un astfel de diagnostic „nu există” şi că decizia CREMV, dacă ea este, nu conţine decât un şir de cuvinte, fără a enunţa o maladie din domeniul psihiatriei. În concluzie, medicul a precizat că „aşa-zisul diagnostic” este unul normal şi că asemenea persoane sunt conştiente şi în deplinătatea capacităţilor mintale.

Cazul relatat de către noi i s-a părut „un deja vu” medicului de la Spitalului Clinic de Psihiatrie. Acesta ne-a spus că există mai multe cazuri „când cineva, vreun deştept, pune ochiul pe apartamentul vecinului şi, prin diverse metode, încearcă să-l declare pe acesta inapt. Cazurile se rezolvă în judecată sau dacă se găseşte o rudă apropiată”, a conchis medicul.

Mafia apartamentelor este în zonă

În toată această perioadă, în cutia poştală, Ecaterina Ivanova a găsit chiar unele „oferte” de cumpărare a apartamentului său cu două odăi, toate cu acelaşi preţ, de „6 mii dolari”. Ofertele erau însoţite de numere de telefon. La verificare, am constatat că 3 din cele patru numere aparţineau unor vecini ai bătrânei, pe care aceasta îi suspectează că vor să-i ia apartamentul, pentru a-şi putea dezvolta afacerea cu băuturi spirtoase. La unele numere de telefon nu a răspuns nimeni, iar persoanele care totuşi au dorit să vorbească au negat că sunt interesate de procurarea apartamentului, iar unele ne-au spus chiar că „poate Ecaterina singură a scris asemenea anunţuri”, „pentru că se vorbeşte că e nebună”.

Se pare că printre cei ale căror telefoane au apărut în informaţiile din cutia poştală, şi care nu au răspuns la telefon, se numără şi poliţişti. De fapt, din spusele locatarilor, în bloc locuiesc mai mulţi oameni ai legii. De remarcat că, în cartierul în care locuieşte Ecaterina Ivanova, în ultimii ani, mai mulţi bătrâni au rămas fără apartamente. Unii dintre ei au decedat în circumstanţe dubioase, iar alţii se află acum „în grija vecinilor”.

Între timp, am fost sunaţi de către Simion Hadârcă, care ne-a spus că, în cazul în care „Ecaterina Ivanova are o soră, situaţia se schimbă”.

Victor MOŞNEAG