Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Hotelul de lângă SIS

Hotelul de lângă SIS

O schemă formată din oficiali de rang înalt de la Chişinău împiedica afacerile lui Gabriel Stati

Serviciul de Informaţii şi Securitate informa Preşedinţia în 2007 că omul de afaceri Gabriel Stati pretinde să construiască un hotel lângă SIS. Voronin a acţionat. A dat indicaţii premierului Vasile Tarlev, şefilor de la CCCEC, Procuratură, CSM şi unor miniştri să stopeze afacerea pentru totdeauna. „Aşa ceva este ieşit din orice norme. Trebuie de anulat şi de interzis categoric. Pentru totdeauna! Ion Morei: dacă nu se opresc – de pregătit la CSS”, este indicaţia lui Voronin. Acum, omul de afaceri Aurel Marinescu susţine că pachetul cu documente este pregătit şi că lucrările de construcţie a hotelului vor continua în acest an.

Omul de afaceri Gabriel Stati a pregătit pachetul cu documente pentru construcţia unui complex hotelier, cu restaurant şi parcare auto subterană, în strada Serghei Lazo. Mai exact, hotelul urmează să fie ridicat între clădirea Ministerului Agriculturii şi cea a Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS).

Firma SRL „Diagaras” este fondatorul direct al firmei SRL „Mocomdo”. Acestea fac parte din trustul „Stati Holding”, al cărui preşedinte este Gabriel Stati. Astfel, în 2003, prin decizia Primăriei Chişinău cu nr. 19/9-6, a fost repartizat în arendă funciară pe un termen de 5 ani firmei SRL „Mocomdo” un teren cu suprafaţa de 6 ari din strada Serghei Lazo. Terenul repartizat avea statut de teren aferent organizaţiilor de stat, pentru proiectarea şi construcţia unui restaurant în complex cu obiective de menire social-culturală şi de agrement cu amenajarea complexă a terenului adiacent.

Corespondenţă secretă între SIS, premierul Tarlev şi Voronin

În 2007, Serviciul de Informaţii şi Securitate a făcut un demers către Guvernul Tarlev şi alte instituţii oficiale, prin care îşi exprima opinia vis-a-vis de construcţia hotelului ce urma să aibă loc în apropiere de SIS.

„Stimate domnule Preşedinte, cu referire la demersul SIS privind atribuirea în arendă a unui lot de pământ din strada Serghei Lazo pentru proiectarea şi construirea unui restaurat…, vă informăm asupra următoarelor. În scopul neadmiterei construcţiei menţionate, au fost date indicaţiile respective Ministerului Administraţiei Publice Locale şi Agenţiei Construcţii şi Dezvoltare a Teritoriului (ACDT) pentru întreprinderea măsurilor corespunzătoare”, se arată într-o scrisoare oficială secretizată (actualmente scrisoarea este desecretrizată – n.r), semnată de ex-premierul Vasile Tarlev.

Prin acelaşi document semnat la 13 decembrie 2007, Tarlev îl informa pe Voronin că ACDT a interzis omului de afaceri iniţierea oricăror lucrări de construcţie. Astfel, Direcţia Teritorială Control Administrativ a Ministerului Administraţiei Publice Locale a înaintat o cerere Curţii de Apel Chişinău, solicitând anularea certificatului de urbanism din 23 august 2007.

Indicaţia lui Voronin

A doua zi, pe 14 decembrie 2007, preşedintele Vladimir Voronin le-a dat indicaţii premierului Vasile Tarlev, procurorului general Valeriu Gurbulea, preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie Ion Muruianu şi lui Vladimir Baldovici, directorul ACDT, să stopeze afacerea lui Stati pentru totdeauna. „Aşa ceva este ieşit din orice norme. Trebuie de anulat şi de interzis categoric. Pentru totdeauna! Ion Morei: dacă nu se opresc – de pregătit la CSS (Consiliul Suprem de Securitate – n.r)”, este indicaţia lui Voronin.

În acest sens, la începutul anului 2008, ministrul Baldovici informa Guvernul că pe terenul unde urma să fie construit hotelul este instalat cablul electric subteran de 0,4 KB al Serviciului de Informaţii şi Securitate. „Direcţia Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului, printr-o scrisoare, împreună cu SIS, au coordonat strămutarea cablului menţionat. Totodată, Agenţia a solicitat Ministerului Administraţiei Publice Locale şi Primăriei să anuleze decizia Primăriei din 2003”, se arată în scrisoarea semnată de Baldovici.

Tarlev: n-am avut indicaţii de la Voronin

În ianuarie 2008, Vasile Tarlev i-a chemat în şedinţă de lucru la Guvern pe Valeriu Gurbulea, Artur Reşetnicov, Ion Muruianu şi pe Valentin Mejinschi, şeful CCCEC. Astfel, instituţiile de drept aveau să efectueze controale la firma SRL „Mocomdo” pentru a depista careva încălcări. Totodată, CSM avea să verifice corectitudinea acţiunilor judecătoreşti anterioare, care au dat câştig de cauză firmei menţionate.

Solicitat de Ziarul de Gardă, ex-premierul Vasile Tarlev declară că Guvernul n-a avut nicio intenţie de a stopa afacerea lui Stati. „Am fost informat că pe acolo trec reţelele de telecomunicaţii ale SIS-ului. Şi Serviciul de Informaţii şi Securitate a abordat problema că, în spatele instituţiei, construcţia hotelului poate afecta reţelele de telecomunicaţii. Însă Guvernul n-a fost implicat în această problemă într-un mod mai special. Şi nici n-am avut careva indicaţii de la Voronin în această direcţie”, susţine Tarlev.

Stati la CCCEC

În aceeaşi ordine de idei, doar la câteva zile de la acea şedinţă de Guvern, Şeful CCCEC, Valentin Mejinschi, i-a trimis premierului o scrisoare ce purta apostila de document secret. Acesta relata modul în care omul de afaceri Gabriel Stati a primit în arendă suprafaţă de teren pe care urma să fie construit hotelul. Totodată, Mejinschi i-a comunicat lui Tarlev că CCCEC a pornit o cauză penală împotriva factorilor de decizie de la Primăria Chişinău, menţionând însă că, în 2007, CSM a dat câştig de cauză Primăriei Chişinău.

„Întru soluţionarea pe cale amiabilă a situaţiei create, la 8 ianuarie 2008 au fost întreţinute discuţii cu Gabriel Stati, fondatorul SRL „Diagaras”, care a garantat că pe terenul dat nu vor fi efectuate careva construcţii”, a mai subliniat directorul CCCEC.

Aurel Marinescu, asociatul omului de afaceri Gabriel Stati, a declarat pentru ZdG că desecretizarea unor documente oficiale demonstrează încă o dată presiunea la care a fost supusă familia Stati de fostul regim. „După anul 2003 au început piedicile în calea construirii hotelului, prin litigii în judecată. Toate documentele pentru proiectare şi construcţie erau legale. Dar cuiva nu i-a plăcut lucrul ăsta, ştim noi cui”, ne-a mai spus Marinescu, care actualmente deţine funcţia de vicepreşedinte al trustului „Stati Holding”. Acesta a lăsat să se înţeleagă că Vladimir Voronin a fost la mijlocul acestui joc prin care s-a pretins stoparea afacerii lui Stati.

SRL „Diagaras” ia terenul în arendă, apoi îl privatizează

Omul de afaceri a ţinut să precizeze că pachetul cu documente pentru construcţia hotelului cu parcare subterană auto este gata. Astfel, se prevede ca lucrările să demareze din primăvara acestui an.

Administratorul firmei SRL „Diagaras”, Vadim Pleşca, a confirmat că complexul hotelier urmează a fi construit între clădirea Ministerului Agriculturii şi cea a SIS. „Luăm terenul în arendă pe 5 ani. Apoi, după ridicarea hotelului, o să ieşim cu propunerea să-l privatizăm şi terenul să treacă în proprietate privată”, a conchis Pleşca.

Ţinem să precizăm că ZdG a solicitat opinia SIS vis-a-vis de acest subiect, însă deocamdată nu avem niciun răspuns.