FOTO/ Cum arată casa noului șef interimar al IGP, pe care susține că a cumpărat-o cu 45 de mii de euro – Ziarul de Gardă
 • FOTO/ Cum arată casa noului șef interimar al IGP, pe care susține că a cumpărat-o cu 45 de mii de euro

  FOTO/ Cum arată casa noului șef interimar al IGP, pe care susține că a cumpărat-o cu 45 de mii de euro
  Casa lui Lilian Carabeț, noul șef interimar al IGP, pe care susține că a cumpărat-o cu 45 de mii de euro
  19 august 2021 | 10:08

  Lilian Carabeț, noul șef interimar al Inspectoratului General al Poliției, locuiește într-o casă de milioane, amplasată într-o zonă selectă din Dumbrava, o suburbie a Chișinăului. Familia Carabeț a cumpărat bunul imobil în 2014, polițistul indicând în declarațiile sale de avere că acesta ar fi valorat, conform contractului de vânzare/cumpărare, 876 de mii de lei, echivalentul a circa 45,5 mii de euro în ziua semnării contractului – 19 decembrie 2014. 

  În declarația de avere pentru anul 2014, proaspătul șef al poliției a declarat că banii pentru achiziția casei sale – 45 de mii de euro, i-a primit, în același an, de la tatăl său, Ivan Carabeț. Prețul de piață al unui asemenea imobil este însă de cel puțin două ori mai mare decât prețul indicat și declarat de șeful interimar al Inspectoratului General al Poliției.

  Donație de la tata pentru cumpărarea casei 

  Conform informațiilor din declarațiile de avere și interese personale, depuse de Lilian Carabeț, acesta și soția sa locuiesc într-o casă cu o suprafață cadastrală de aproximativ 120 de metri pătrați, amplasată într-o zonă selectă din localitatea Dumbrava, mun. Chișinău.

  Casa noului șef interimar al IGP, pe care susține că a cumpărat-o cu 45 de mii de euro

  Familia Carabeț a achiziționat imobilul cu două niveluri în perioada în care Lilian Carabeț exercita funcția de șef al Direcției nr. 3 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI) al Inspectoratului General al Poliției (IGP), iar soția sa, Violeta, era angajată la Editura de Imprimare Statistica. În 2014, Carabeț a activat timp de câteva luni și în cadrul Direcției de Poliție Chișinău. Casa în care locuiește familia Carabeț este monitorizată de camere de supraveghere. 

  În anul în care au cumpărat casa, soții Carabeț au declarat, din salarii, venituri oficiale de circa 200 de mii de lei. Pe lângă donația primită de la tatăl său, în valoare de 45 de mii de euro, Lilian Carabeț a declarat că a obținut alți 50 de mii de lei din vânzarea unui automobil Citroen C5, fabricat în 2000.

  Publicitate

  În 2013, cu un an mai devreme de cumpărarea casei, familia Carabeț a procurat și un apartament cu suprafața de 96 de metri pătrați în sectorul Buiucani, pe str. Alba Iulia, dar și un loc de parcare. În 2013, soții Carabeț au vândut un apartament mai mic, pe care-l dețineau tot în sectorul Buiucani. În 2014, an în care a cumpărat casa, familia Carabeț deținea un automobil Renault Megane, fabricat în 2001 și dobândit în 2009. 

  Diferența de avere la distanță de 9 ani

  În declarația de avere pentru anul 2012, prima disponibilă pe portalul Autorității Naționale de Integritate pe numele lui Lilian Carabeț, actualul șef interimar al IGP declara că deține doar un apartament de 53 de metri pătrați și un garaj, dar și cele două automobile: Citroen C5, fabricat în 2000 și Renault Megane, fabricat în 2001.

  În cea mai recentă declarație de avere și interese personale, depusă de Lilian Carabeț, în februarie 2021, șeful interimar al IGP a declarat că deține casa de locuit, apartamentul și un garaj, dar și trei automobile: Hyundai, fabricat și procurat în 2016 cu 20 de mii de euro, echivalentul a 400 de mii de lei, Suzuki, fabricat în 2011 și cumpărat în 2020 cu 60 de mii de lei și Vaz 21213, fabricat în 1996 și cumpărat în 2019 cu 20 de mii de lei. În 2020, familia Carabeț a declarat că a împrumutat 3 mii de euro de la o persoană fizică, datorie care urmează să fie rambursată în 2021. Anul trecut, familia Carabeț a vândut un automobil Volvo, fabricat în 2014 și procurat în 2018 cu 280 de mii de lei. În ultimele sale declarații de avere și interese personale, șeful IGP nu a indicat modelele automobilelor pe care le deține, ci doar marca acestora.

  În declarația de avere pentru anul 2020, Lilian Carabeț a indicat că a primit 180 de mii de lei drept moștenire de la tatăl său, Ion Carabeț, care, de-a lungul anilor, spun oamenii din Dondușeni, ar fi avut mai multe activități antreprenoriale. Tatăl noului șef interimar al IGP s-a stins din viață în 2019. 

  A plecat din organe, dar a revenit rapid în Direcția nr. 5 a INI

  Lilian Carabeț activează în organele de poliție încă din 1995, iar începând cu 2012 a deținut mai multe funcții de conducere. A fost șef al Secţiei Investigare Fraude Economice a Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău, apoi șef de secție în cadrul Direcției de Poliție, iar în 2014 a exercitat, pentru câteva luni, funcția de șef al Direcției nr. 3 din cadrul INI al IGP. 

  În martie 2015, Carabeț a demisionat de la IGP și s-a angajat în cadrul firmei „Esculap-Farm” SRL, unde activa și soția sa, și care se prezintă ca fiind „unul dintre furnizorii angrosişti importanţi de produse farmaceutice, parafarmaceutice şi cosmetice de pe teritoriul R. Moldova”. „Esculap-Farm” SRL deține lanțul de farmacii „Apoteka” și a fost fondată de Oleg Sîli. Firma a obținut în ultimii ani zeci de contracte cu statul. În 2019, „Esculap-Farm” SRL a ajuns în vizorul procurorilor, după ce a semnat un contract de 28 de milioane de lei cu statul pentru livrarea analogilor de insulină în cadrul Programului Național de profilaxie și combatere a diabetului zaharat și diabetului insipid pentru acel an. 

  Publicitate

  Proaspătul șef interimar al IGP nu a activat mult timp în domeniul privat. Astfel, în septembrie 2016 ajunge ofițer superior de investigații al Secției nr.10 a Direcției nr. 5 a INI al IGP, direcție ajunsă în atenția opiniei publice după ce a fost acuzată că se ocupa cu interceptarea oponenților guvernării democrate, a jurnaliştilor şi reprezentanţilor societăţii civile și care a fost desființată acum doi ani. 

  La 30 august 2017, Lilian Carabeț era numit de către Alexandru Pânzari, pe atunci şeful IGP, șef adjunct al Centrului pentru Combaterea Crimei Informatice a INI. Ulterior, acesta a fost numit şef-adjunct al Direcţiei Investigare Fraude Economice, avându-l ca şef pe Nicolae Gavriliţa, cumnatul şefei cabinetului de miniştri, Natalia Gavriliţa.

  Lilian Carabeț: „Dacă aveți anumite bănuieli, adresați-vă organelor corespunzătoare”

  Contactat de ZdG pentru a-l întreba cum justifică averea pe care o deține, dat fiind faptul că mai mult de 20 de ani a fost bugetar, Lilian Carabeț ne-a comunicat că niciodată nu a ascuns nimic, că a activat și în domeniul privat și că, la procurarea casei, l-au ajutat părinții.

  „Eu am declarat totul și m-am străduit să fiu un cetățean onest. Am avut și activități particulare. Dacă nu aș fi declarat, ar fi ieșit precum în publicitatea ceea cu corupție, când declari bunuri pe numele mamei, a nepoatei, a altcuiva. Eu am declarat totul, am actele corespunzătoare. Dacă aveți anumite bănuieli, adresați-vă organelor corespunzătoare. În declarațiile mele de avere găsiți răspunsuri la toate întrebările d-voastră”, ne-a spus șeful interimar al poliției. 

  Lilian Carabeț a evitat să ne spună de ce, în 2015, a demisionat de la IGP, precizând că „au fost anumite decizii”. Cât despre activitatea din cadrul fostei Direcții nr. 5 a INI, acesta spune că a activat „o perioadă foarte scurtă de timp”.

  „Eu m-am restabilit în funcție în Ungheni, după care mi s-a propus să fiu transferat la Chișinău. Aici am activat în direcția în care au fost locuri libere, după care am evoluat în carieră în alte funcție”, ne-a comunicat noul șef interimar al IGP. 

  Lilian Carabeț prezentat efectivului IGP

  Anunțul despre faptul că Lilian Carabeț preia atribuțiile șefului Poliției Naționale, până la asigurarea interimatului sau numirea de către Guvern a noului șef al IGP, a fost făcut luni, 16 august, de către Ana Revenco, noua ministră a Afacerilor Interne. Revenco a dat asigurări că „această alegere a fost făcută din perspectiva profesionalismului și a experienței pe care o are domnul Carabeț, iar prioritatea Poliției Naționale trebuie să rămână siguranța cetățeanului și asigurarea unui nivel înalt de securitate în țară”.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 86. Protest în centrul orașului Energodar, regiunea Zaporojie: pompierii cer eliberarea șefului lor, răpit de ruși

  Vineri, 20 mai, este a 86-a zi de război în Ucraina. Trupele ruse continuă să bombardeze regiunile de est ale Ucrainei. Șeful Administrației Militare Regionale din Harkov, Oleg Sinegubov, a raportat cinci răniț…
  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 86. Protest în centrul orașului Energodar, regiunea Zaporojie: pompierii cer eliberarea șefului lor, răpit de ruși

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler