(Video) Casa de lux în care locuiesc doi bugetari ai Primăriei Chişinău – Ziarul de Gardă
 • (Video) Casa de lux în care locuiesc doi bugetari ai Primăriei Chişinău

  (Video) Casa de lux în care locuiesc doi bugetari ai Primăriei Chişinău
  06 octombrie 2017 | 07:51

  Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei Sănătate din cadrul Primăriei Chişinău, locuieşte împreună cu partenera sa, Mihaela Iacob, şefa adjunctă a Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, într-un imobil de lux de la marginea Chişinăului, dat în exploatare acum doi ani. Casa este înregistrată pe numele părinţilor pensionari ai Mihaelei Iacob, dar se regăseşte în declaraţiile de avere şi interese ale ambilor funcţionari ai Primăriei.

  Mihaela Iacob

  4 septembrie 2017. Miercuri dimineaţa, în jurul orei 07.45, Mihaela Iacob, şefa adjunctă a Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare din cadrul Primăriei Chişinău, iese din curtea unui imobil de lux amplasat în zona Gării de Sud, la volanul unui automobil Kia Sportage de culoare albă. Peste aproximativ 20 de minute, din aceeaşi curte, la volanul unui Volvo XC 90, iese şi Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei Sănătate din cadrul Primăriei Chişinău. Acesta se opreşte în faţa noastră şi ne întreabă dacă aşteptăm pe cineva.

  Moldovanu şi Iacob, ies, pe rând, din casa de lux

  –Suntem de la ZdG şi am venit să vedem noua dvs casă.

  –Nu este casa mea. Este casa părinţilor persoanei cu care am o relaţie. Am divorţat. Acum locuiesc aici.

  –Dvs. aţi contribuit la construcţia casei?

  Publicitate
  Publicitate

  –Nu, este casa părinţilor persoanei cu care am o relaţie. Puteţi verifica pe cine este înregistrată casa, dar şi declaraţiile de avere. Casa mea este la Botanica. Tot voi aţi scris despre ea anterior.

  Mihai Moldovanu

  La scurt timp după discuţie, Mihai Moldovanu a plecat. Conform datelor de la Cadastru, imobilul în care acesta locuieşte a fost dat în exploatare în octombrie 2015. În ultimii doi ani, proprietarii au achiziţionat un teren adiacent, amenajându-l cu gazon verde. Casa este înregistra

  Casa în care locuiesc Mihai Moldovanu și Mihaela Iacob

  tă pe numele soţilor Valentin şi Nina Sofroni, părinţii Mihaelei Iacob, ambii pensionari. Casa este una modernă, cu trei niveluri, deşi în datele de la Cadastru este înregistrată cu o suprafaţă de doar 120,2 m.p. Imobilul are o valoare cadastrală de doar 1,2 milioane de lei, în timp ce preţul său de piaţă este de peste cinci milioane de lei. Până la poarta casei în care locuiesc cei doi funcţionari ai Primăriei Chişinău drumul este pavat.

  Casa părinţilor şi apartamentul dintr-un bloc „problemă”

  Mihaela Iacob afirmă că imobilul a fost construit de părinţi şi că ea locuieşte în el „temporar”. „Părinţii au construit-o. Tatăl meu era profesor, doctor habilitat. A lucrat o viaţă, a fost viceministru, decan, adică surse a avut. Mama mea tot aşa, a lucrat o viaţă. Locuiesc acolo fiindcă apartamentul meu este vândut şi am o ipotecă acum, care încă nu s-a construit. Cum e gata, cum trec la casa mea. Apartamentul încă nu-i şi de asta stau la părinţi”, explică Mihaela Iacob.

  Apartamentul despre care vorbeşte funcţionara, achiziţionat printr-un contract de investiţii în valoare de 74 de mii de euro, semnat în noiembrie 2016 şi reflectat şi în declaraţia de avere şi interese pe 2016, se află într-un bloc de la intersecţia str. Miron Costin cu bd. Moscova, aflat încă în construcţie. Firma beneficiară a construcţiei, cu care Iacob a încheiat contractul de investiţii, este „A.B.C. Gurmandis” SRL, fondată şi administrată de persoane care deţin şi „Paralela 47” SRL, proprietara reţelei de magazine „Nr. 1”. În februarie 2016, după demararea construcţiei, un grup de consilieri socialişti şi locuitori din zonă au provocat un scandal pe şantier invocând mai multe nereguli şi cerând stoparea lucrărilor. Ulterior, în iunie 2016, săpăturile de pe acelaşi şantier au provocat surparea scărilor unei bănci amplasate într-o clădire din vecinătate. Mihaela Iacob spune că nu există nicio legătură între funcţia pe care o deţine în cadrul Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, contractul de investiţie pe care l-a semnat cu „A.B.C Gurmandis” SRL şi autorizaţiile de construcţie eliberate firmei pentru respectivul bloc. „Eu nu eliberez nici autorizaţii, nici certificate. Nu lucrez cu autorizaţii. De subiectele respective se ocupă Direcţia arhitectură”, ne-a spus Iacob.

  În septembrie 2016, mama, în vârstă de 65 de ani, a funcţionarei de la primărie, a fondat firma „Top Energy” SRL, tot ea fiind administratoare. Mihaela Iacob spune însă că nu cunoaşte dacă firma mamei sale are vreo activitate.

  Publicitate

  Averea declarată şi cariera politică a Mihaelei Iacob

  Casa de lux de la marginea Chişinăului, unde locuiesc Mihaela Iacob şi Mihai Moldovanu, se regăseşte în declaraţiile de avere şi interese ale ambilor funcţionari ai Primăriei Chişinău, chiar dacă nu este înregistrată pe numele lor.

  Mașina Mihaelei Iacob

  Totuşi, deşi imobilul a fost dat în exploatare în 2015, acesta şi-a făcut loc în declaraţia de avere a Mihaelei Iacob abia în 2016. În acel document, funcţionara declară un salariu de funcţie de 75,9 mii de lei, alţi 14,8 mii de lei de la Universitatea Tehnică şi 29,5 mii de lei – îndemnizaţie de la SA „Edilitate”. Tot în 2016, Iacob afirmă că a vândut un apartament cu suprafaţa de 44 m.p., luând pe el 211 mii de lei, locuinţă pe care o deţinea în proprietate din 1995 şi care se află în imediata apropriere a noii case de lux în care locuieşte. Anul trecut, Mihaela Iacob şi-a achiziţionat şi o maşină nouă, o Kia Sportage, fabricată în 2014, pentru care susţine că a plătit 300 de mii de lei. Cu un an mai devreme, Iacob a vândut două maşini pe care le deţinea, o Toyota RAV 4 şi o Mazda 323, obţinând, în total, 210 mii de lei. „Maşină am avut din ’95. Dacă aţi văzut declaraţia de avere, acolo e indicat totul. Am avut un Rav 4 (Toyota, n.r.), anterior am avut un Tucson (Hyundai, n.r.). Am vândut şi am adăugat din ce am economisit din funcţia de deputat, când am fost”, ne-a spus Mihaela Iacob, întrebată din ce surse financiare şi-a cumpărat noua maşină. În martie 2017, atunci când a depus declaraţia de avere şi interese personale, Iacob deţinea în patru conturi bancare 17 mii de lei şi 400 de euro.

  Mihaela Iacob este şefa adjunctă a Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare din cadrul Primăriei Chişinău din aprilie 2014. După alegerile parlamentare din noiembrie 2014, ea a ajuns deputată în Parlament, pe listele Partidului Liberal. A renunţat la mandat în noiembrie 2015, revenind în funcţie la Primăria Chişinău. Din 2009, Iacob a deţinut, pe rând, funcţia de viceministru al Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiilor şi de director al satului moldovenesc „Buciumul”. În paralel, a fost membră în Consiliul de Administraţie al „Poştei Moldovei”, ÎS „Radiocomunicaţii” sau SA „Eliri”.

  Averea declarată și CV-ul lui Mihai Moldovanu

  În 2016, în premieră, Mihaela Iacob l-a inclus în declaraţia sa de avere şi interese pe Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei Sănătate a Primăriei Chişinău. Pe lângă imobilul în care acesta locuieşte, Moldovanu a indicat în declaraţie un salariu de funcţie de 75,9 mii de lei. El mai declară cinci terenuri extravilane, achiziţionate în 2002-2013, şi două terenuri intravilane, cumpărate în 2006, respectiv 2014. Ultimul bun este cel achiziţionat de părinţii Mihaelei Iacob, pe care a fost ridicată casa în care acesta locuieşte. La capitolul construcţii, Moldovanu a trecut, pe lângă noua sa reşedinţă, imobilul de la Botanica, în care a locuit anterior şi despre care ZdG a scris în iulie 2013. În prezent, casa este în continuare înregistrată pe numele lui Mihai Moldovanu şi, potrivit spuselor sale, pe numele fostei soţii, Svetlana Moldovanu.

  Citiți și: Cetatea” și afacerile de familie ale lui Moldovanu

  Mihai Moldovanu conduce un automobil Volvo XC 90

  În declaraţia de avere şi interese pentru 2016, semnată de Moldovanu, mai găsim trei apartamente, toate dobândite în 2003, un automobil Volvo XC 90, fabricat în 2011 şi achiziţionat în 2014 cu 170 de mii de lei, dar şi acţiuni la două companii: SRL „Agrovas Impex”, înregistrată pe str. Uzinelor din Chişinău, cu activităţi în comerţ, şi SRL „Avisalim”, înregistrată în s. Ordăşei, Teleneşti, cu activităţi în agricultură. „Agrovas Impex” a fost fondată de Mihai Moldovanu în 2011, împreună cu Vasile Urâtu şi Victor Putin, având activităţi declarate de creşterea păsărilor şi comerţ. „Avisalim” e fondată de Moldovanu împreună cu fratele său, Andrei, încă în 1999. „O firmă e mai nouă. Se mişcă încet. Ne ocupăm cu adaosuri alimentare pentru păsări. Cealaltă firmă, din satul meu, o gestionez împreună cu fratele. E din domeniul agricol. Profit nu obţinem. Nici nu ştiu dacă ăsta e business sau mai mult un hoby”, zicea, anterior, pentru ZdG, Mihai Moldovanu, despre firmele la care figurează ca fondator.

  Mihai Moldovanu şi-a început activitatea profesională în 1986, lucrând în calitate de felcer la Spitalul de Urgenţă din Chişinău. În 1992, a deţinut funcţia de medic generalist la Spitalul Clinic Municipal nr.1, iar un an mai târziu a fost angajat în calitate de medic terapeut la Policlinica Asociaţiei curativ-sanatoriale şi de recuperare a Aparatului Guvernului. Din 2007 până în prezent, Mihai Moldovanu este şeful Direcţiei Sănătate din cadrul Primăriei Chişinău, iar între timp a mai deţinut funcţiile de deputat şi de viceprim-ministru pe probleme sociale.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Italia elimină obligativitatea prezentării unui test Covid negativ înainte de a intra în țară pentru toți călătorii vaccinați care vin din UE

  Italia a decis să elimine obligativitatea prezentării unui test Covid negativ înainte de a intra în țară pentru toți călătorii vaccinați care vin din statele Uniunii Europene, începând cu 1 februarie, relatează…
  Italia elimină obligativitatea prezentării unui test Covid negativ înainte de a intra în țară pentru toți călătorii vaccinați care vin din UE

  Președinta Sandu, după desemnarea lui Avornic la funcția de membru CSP din partea societății civile: „Este o sfidare a acțiunilor noastre de reformare a justiției. Sunt foarte dezamăgită”

  Președinta R. Moldova, Maia Sandu, susține că desemnarea lui Gheorghe Avornic la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din partea societății civile este o sfidare a acțiunilor de refor…
  Președinta Sandu, după desemnarea lui Avornic la funcția de membru CSP din partea societății civile: „Este o sfidare a acțiunilor noastre de reformare a justiției. Sunt foarte dezamăgită”

  Analiză. Care sunt următorii pași ai NATO dacă Rusia invadează Ucraina?

  Aliaţii din cadrul NATO trimit întăriri în estul Europei ca răspuns la comasarea de către Rusia a peste 100.000 de militari la graniţa cu Ucraina, se arată într-o analiză Reuters, care prezintă provocările şi d…
  Analiză. Care sunt următorii pași ai NATO dacă Rusia invadează Ucraina?