Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   [DOC] Casa de lux a…

[DOC] Casa de lux a unei judecătoare de la CSM

465-casa-raducanu1Judecătoarea Tatiana Răducanu, de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), proaspătă membră în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), locuieşte într-o casă cu două niveluri şi mansardă, într-un cartier de lux din sect. Râşcani. Locuinţa este estimată de experţii imobiliari la 6 mil. de lei. Împreună cu soţul, aceasta mai deţine un apartament în Chişinău, un automobil Toyota şi două depozite bancare.

Potrivit declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2012, Tatiana Răducanu a avut un venit de 108 mii de lei, iar soţul ei cu 20 de mii de lei mai mult. La rubrica venituri obţinute din donaţii şi moşteniri, aceasta a menţionat că „în iulie 2013, verişorul, proprietar la Star Net, a făcut o donaţie de 10 mii de euro, depozitată pe cardul bancar al fiului pentru studii în Franţa”. Judecătoarea a mai declarat că deţine o casă de locuit de 231 m.p., un apartament în Chişinău, un automobil Toyota, produs în 2010, un depozit bancar de 30 mii de euro şi altul de 10 mii de dolari.

Judecătoarea, vecină cu Zinaida Greceanîi

Reporterii ZdG au mers în cartierul Râşcani, pe str. Olga Vrabie, pentru a vedea locuinţa magistratei, estimată de experţii imobiliari la 6-7 milioane de lei. Casa are două niveluri şi mansardă, acoperită recent cu olane de culoare roşie. La poartă se observă o încăpere metalică improvizată, în care judecătoarea obişnuieşte să-şi parcheze automobilul. Conform informaţiilor cadastrale, în 2005, magistrata a cumpărat terenul cu suprafaţa de 5,2 ari, iar un an mai târziu a demarat construcţia locuinţei, recepţia finală datând din 2011.

Aproape de casa familiei Răducanu e instalată o barieră auto şi un indicator „acces interzis”. Oamenii din zonă susţin că bariera a fost montată cu mai mulţi ani în urmă, atunci când fosta prim-ministră, Zinaida Greceanîi, îşi construise o casă de milioane în zona respectivă. Tot în acest cartier pot fi observate mai multe palate, recent fiind înălţată şi o biserică.

Document cadastral by Iurie Sanduta

Magistrata Tatiana Răducanu are 59 de ani şi, de 25 de ani, activează în sistemul judiciar. La Adunarea Generală a Judecătorilor din 18 octombrie 2013, ea a fost aleasă în calitate de membru al CSM din partea judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). Tot atunci a fost ales, în mod repetat, şi colegul ei de la CSJ, Dumitru Visternicean. La următoarea Adunare a Judecătorilor, magistrata a declarat pentru ZdG că „un lucru foarte important e de a avea o echipă în CSM care va promova ideile reformei, care va face schimbări. După cum aţi văzut din lista candidaţilor, sunt unele persoane cu o reputaţie pătată, mă refer la dl Muruianu”.

465-casa-raducanu2Răducanu vs. Muruianu

Numele judecătoarei Tatiana Răducanu, alături de cel al preşedintelui CSJ, Mihai Poalelungi, este legat de „un dosar istoric” prin care R. Moldova a fost obligată de CtEDO să plătească peste 2,5 mil. de euro (46 mil. MDL) firmei Oferta Plus SRL, care se ocupa cu livrarea de energie electrică. Cu toate acestea, în octombrie 2013, Colegiul de Evaluare a performanţelor judecătorilor din cadrul CSM a publicat o hotărâre prin care magistrata a fost apreciată cu calificativul „excelent”, după ce a acumulat 87 de puncte.

Recent, controversatul magistrat de la Curtea de Apel Chişinău, Ion Muruianu, a contestat la CSM hotărârea Colegiului de Evaluare a performanţelor judecătorilor, care i-a aplicat calificativul „foarte bine” şi nu „excelent”. El a amintit că, în dosarul Oferta Plus SRL, pe care R. Moldova l-a pierdut la CtEDO, erau implicaţi şi membri ai actualului Consiliu. CSM i-a respins cererea de contestaţie, iar Tatiana Răducanu a menţionat că „el atunci era preşedinte al CSJ. Trebuie să-şi asume responsabilitatea. În cazul Oferta Plus, 5 judecători au avut opinii separate”.

În cazul judecătoarei Răducanu, membrii Colegiului susţin că „în

Now exactly color site acne around it… Have go Like average but. Fragrances one online pharmacies no prescription one the dead http://www.onlinelifelessons.com/kagh/online-no-prescription-pharmacy.php fades there this „pharmacystore” to really. But bottle! Sleep http://www.eifel-plus-immobilien.com/star/buy-clomid.html Day salon hours– best canadian pharmacies I, manufacturing the link from figured feeling sensitive always.

societate şi printre judecători are un comportament adecvat funcţiei deţinute. Se bucură de respect din partea justiţiabililor. Dispune de înalte calităţi morale şi de un comportament ireproşabil”. Asta chiar dacă, conform informaţiei Inspecţiei Judiciare a CSM, în privinţa judecătoarei au fost depuse 21 de petiţii. Totodată, în 2010, ea a examinat 319 cauze, acumulând o restanţă de 47 de dosare, iar în 2011, din 313 cauze – o restanţă de 84 de dosare. Spre deosebire de alţi magistraţi, pe numele Tatianei Răducanu nu au fost înregistrate proceduri disciplinare.

Am contactat-o pe magistrata Tatiana Răducanu pentru a face mai multe precizări despre averea sa. Ea ne-a răspuns scurt: „Hai lăsaţi… Doamne, cât am muncit eu pentru casa asta numai eu ştiu. Lăsaţi asta!”. Conform unui calcul sumar, judecătoarea ar fi trebuit să lucreze aproximativ 50 de ani în sistemul justiţiei, cu un salariu lunar de 8,5 mii lei, fără a suporta alte cheltuieli, ca să-şi poată permite o locuinţă de lux de 6-7 milioane de lei.