Patru ani de guvernare PAS: lista electorală, alianțele, succesele, eșecurile și integrarea în UE. Doina Gherman, vicepreședintă a Parlamentului, la Podcast ZdCe
Vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, președinta fracțiunii PAS, este invitata Podcast ZdCe, în cadrul căruia vorbește despre activitatea acestui Legislativ, dominat de PAS, la final de mandat. Ea răspunde la întrebări legate de lipsa de transparență la examinarea unor proiecte de interes major, și despre legi și numiri controversate, votate de majoritatea PAS.
Doina Gherman se referă la lista PAS pentru alegerile parlamentare, scenariile post-electorale, eventuale coaliții, și păstrarea parcursului pro-european al R. Moldova. Ea mai explică de ce a fost permisă organizarea unui concert, de către Renato Usatîi, cu participarea unor artiști ruși, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, în același timp cu o expoziție dedicată deportărilor staliniste. Gherman se referă și la interdicția de intrare în România și în Spațiul Schengen impusă lui Ion Ceban.
NOTĂ: Acest podcast a fost înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA că va merge la alegerile parlamentare pe lista PAS.
— Doamnă Gherman, v-am invitat să discutăm despre activitatea acestui Parlament, care se află pe final de mandat, dar pentru început, vreau să lămurim o situație care pare să fie jenantă. În centrul Chișinăului, lângă expoziția „Trenul Durerii”, menită să ne amintească despre deportările staliniste și să comemoreze victimele deportărilor staliniste, a avut loc un concert organizat de un politician, în cadrul căruia au cântat interpreți ruși conectați la puterea din Federația Rusă, care nu au condamnat în mod clar și deschis războiul. Cum s-a întâmplat această situație? Cine a permis ca acești artiști să intre pe teritoriul R. Moldova?
— Cu siguranță, nu Parlamentul, pentru că nu suntem noi cei care facem listele persoanelor pentru intrare sau interzicere pe teritoriul R. Moldova. Sunt instituții responsabile de securitatea națională a țării, nemijlocit Poliția de Frontieră. Respectiv, înțeleg că au fost făcute aceste verificări pe partea de securitate și au fost evitate careva riscuri, dacă s-a permis ca acești oameni să intre pe teritoriul R. Moldova. Dincolo de asta, este partea de moralitate, de etică. Eu, dacă aș fi fost organizator sau dacă ar fi depins de mine această situație, evident că nu s-ar fi întâmplat nici într-un caz.
— Am văzut că Renato Usatîi, politicianul care a organizat concertul, a spus că a avut permisiunea din partea autorităților pentru ca acești artiști să intre pe teritoriul țării.
— Demersurile de a organiza acest concert s-au făcut către Primăria municipiului Chișinău, pentru că acolo s-a întâmplat, în Piața Marii Adunări Naționale.
— Dar până a ajunge în centrul Chișinăului, ei au intrat în țară și întrebarea este cine le-a permis și în ce condiții? Partidul aflat la guvernare, PAS, trebuie să dea un răspuns clar la aceste situații, pentru că există opinii că PAS ar permite acest lucru și l-ar menaja pe Renato Usatîi, având de gând să facă o viitoare coaliție în Parlament cu el.
— Bine, sunt niște speculații, niște manipulări, niște frânturi de informație, intenționat pentru a ataca niște partide politice în ajunul unui scrutin electoral extrem de important. Dar nu văd nicio logică în ele. (…)
Noi am deschis larg ușile și am invitat alături de echipa noastră oameni care nu au făcut neapărat politică până acum, pentru că, de fiecare dată, unele voci spuneau că PAS monopolizează procesul de integrare europeană. Iată că nu. Deci nu este despre un proiect politic. Este despre toată societatea, despre toate breslele, și am invitat și sportivi, și artiști. Este nevoie de a antrena și de a implica pe toată lumea, începând de la agricultori și terminând cu rectori sau medici.
— Au fost discuții legate de cei pe care i-ați propus, dacă ar avea suficiente competențe pentru a face niște acte normative, de exemplu, fiind persoane binecunoscute în domeniile lor.
— Parlamentarii sunt aleșii poporului, asta înseamnă că trebuie să reprezinte societatea, să reprezinte oamenii. Și, după mine, este un model de reprezentativitate a societății.
— Și competențele nu contează?
— Ba da, contează și competențele, dar nu cred că rectori de la cele mai bune universități din R. Moldova nu au competențe. Sau că sportivii care muncesc și depun efort și dedicare, și știu ce înseamnă să te dedici unei cauze, nu înțeleg cât este de important să lupți pentru democrație, pentru independență și libertate. De aceea, contribuția fiecăruia dintre colegii noi invitați va avea o valoare aparte.
— Ei vor rămâne deputați sau vor servi doar ca niște locomotive, ca niște personalități care să tragă PAS înainte, ca ulterior să nu mai ajungă să-și exercite funcția de deputat?
— E evident că vor rămâne alături de noi în echipă. Noi am făcut un exercițiu unde am întrebat, niște focus grupuri, oamenii pe care i-am întrebat cum trebuie să fie un deputat. Și 80–85% au răspuns: „Exact ca mine, așa ca noi.” Deci, deputatul trebuie să fie ca noi. Respectiv, oamenii își doresc în alesul poporului să vadă oglinda sa și astfel să-l reprezinte într-un domeniu sau altul. (…)
Eu, cu certitudine, zic că vom avea o echipă dedicată, o echipă foarte bună, o echipă care va reprezenta Parlamentul Aderării la Uniunea Europeană a R. Moldova. Noi, în legislatura a XI-a,
am fost generația integrării europene, iar următorul parlament va avea menirea să continue ce am început noi și să ducă până la bun sfârșit proiectul de aderare la UE. Și eu sunt tare mândră că fac parte din această generație și suntem mai aproape decât am fost vreodată în istoria țării. Nu spun cu nicio exagerare. Noi vedem aceste progrese recunoscute atât la nivel național, cât și la nivel internațional din partea tuturor, și la Bruxelles, și din partea tuturor statelor membre UE. Cu adevărat, Republica Moldova este un lider pe agenda europeană.
— Dar pentru asta va trebui să avem o majoritate pro-europeană în viitorul Parlament. Dacă nu aveți o majoritate cu care să formați un nou guvern, cu cine veți discuta? Presupun că cu cei din Blocul „Alternativa” se reduc șansele, după toate criticile și acuzațiile în contextul în care s-a aflat despre domnul Ion Ceban că este interzis în România și în spațiul Schengen pentru o perioadă de 5 ani.
— Mi se pare un pic incorectă abordarea. Dumneavoastră admiteți din start că noi nu suntem capabili să obținem o majoritate parlamentară.
— Cred că putem să discutăm despre o asemenea situație. Este și aceasta posibilă?
— Ipotetic, absolut. Totul este posibil.
— În contextul în care se spune că PAS i-a dezamăgit în multe situații pe cei care l-au votat.
— Numai cine nu face nimic, nu greșește. Evident că PAS a făcut greșeli în această perioadă de guvernare și noi niciodată nu am negat asta, dar întotdeauna am fost de bună-credință, guvernarea PAS a fost o guvernare onestă. Și tot ce am făcut noi până acum, și am făcut tot ce s-a putut mai bine, reieșind din timpurile grele pe care le trăim cu toții. Cred că au fost ani cu adevărat complicați, nu doar pentru R. Moldova, dar pentru întregul glob pământesc. Dar noi vom face tot posibilul ca să asigurăm R. Moldova cu un guvern pro-european. Absolut tot.
— Inclusiv veți fi gata să discutați cu o altă formațiune care, cel puțin, se declară pro-europeană și, eventual, va intra în Parlament, cum este Blocul „Alternativa”?
— Nu, categoric. Pentru că acesta ar fi exact scenariul Georgiei. Oamenii de acolo, deși peste 95% sprijină parcursul european al țării, vor ajunge, cel mai probabil, în scurt timp, fără regimul liberalizat de vize. De ce? Din cauza unor autorități iresponsabile, corupte și slugarnice Federației Ruse. Deci, Uniunea Europeană a înțeles cine sunt ei de fapt și ce jocuri au jucat până acum. Iată, acesta este scenariul pe care Federația Rusă îl analizează în perspectiva acestui bloc.
— A avut PAS o înțelegere cu USR sau Maia Sandu cu Nicușor Dan pentru a impune această interdicție lui Ion Ceban, așa cum acuză el?
— Evident că sunt falsuri grosolane și atacuri la adresa atât a partidului, cât și a doamnei președinte. Se victimizează politic. El asta știe să facă cel mai bine, dar până la urmă, adevărul iese la suprafață. Și moldovenii sunt foarte înțelepți. Întotdeauna asta au demonstrat. Și știu să aleagă grâul de neghină.
— De ce PAS nu a reușit să unească totuși societatea în jurul acestei idei de integrare europeană? Pentru că societatea rămâne în continuare foarte polarizată. Ne uităm și la rezultatul referendumului privind integrarea europeană, care arată cifre foarte strânse și o diferență foarte mică între DA și NU.
— Este greșit să credem că este doar responsabilitatea PAS să facă acest lucru, să unească societatea. Este vorba de fiecare din noi.
— Sunteți principala forță pro-europeană, așa spuneți.
— Integrarea europeană ori Uniunea Europeană nu este despre un partid politic. Toți trebuie să ne mobilizăm, pentru că dacă o să arătăm cu degetul că doar guvernarea este responsabilă de un succes sau de un eșec, atunci noi nu vom reuși.
— Spuneți-le un mesaj celor care sunt acum dezamăgiți de activitatea PAS.
— Carențele sau restanțele pe care le avem sunt pe reforma justiției cele mai multe și probabil că ar fi trebuit să fim mai decisivi la un moment dat și să fim mai determinați în acest proces. Noi nu suntem perfecți și nu am tins niciodată să spunem că suntem perfecți. Și noi, când vom merge acum să cerem votul cetățenilor, nu este pentru mandatul PAS pentru următorii patru ani, pentru că noi avem cu ce ne ocupa și nu neapărat politica este jobul cel mai plăcut pentru un om, dar este despre șansa asta pe care fie o prindem, fie o pierdem. Ușa s-a întredeschis și fie reușim să trecem acum prin această deschizătură și să ajungem pe malul celălalt și să fim protejați, să fim adăpostiți în marea familie europeană, fie revenim în trecut, într-o zonă gri, într-o izolare internațională și sub acel șantaj și influență directă din partea unui stat agresor. Nu cred că copiii noștri merită o asemenea soartă. Și apelul nostru către toți moldovenii este să se mobilizeze, să meargă la urnele de vot și să se gândească, în primul rând, la viitorul și la țara în care își doresc să trăiască copiii lor.
NOTĂ: Interviul video integral îl puteți vedea în cadrul Podcast ZdCe.