Despre Ilan Șor, manualul de istorie și de ce R. Moldova este o „țară prietenoasă”, cu Yoram Elron, ambasadorul Israelului la Chișinău, la Podcast ZdCe
Primul ambasador al Israelului în R. Moldova, Yoram Elron, vorbește în cadrul Podcast ZdCe despre planurile sale în calitate de șef al primei misiuni diplomatice deschise de Israel la Chișinău. Diplomatul se referă la solicitările autorităților R. Moldova de extrădare a lui Ilan Șor, atunci când acesta se afla pe teritoriul Israelului, la disputele din jurul manualului de istorie contestat de Comunitatea evreiască, precum și la războiul Israel-Gaza.
– Israelul și-a deschis recent ambasada în Chișinău și dumneavoastră sunteți primul ambasador în R. Moldova. Decizia de a deschide ambasada se aliniază noului concept e care se concentrează Israelul, de a investi în țările prietenoase. Cum definește Israelul „țările prietenoase” și cum se încadrează R. Moldova în această categorie?
– R. Moldova este cu siguranță o țară prietenoasă. Țările noastre sunt unite de o prietenie de lungă durată și de interese comune. Există o confluență de interese ale celor două state, în domeniul politic, economic, strategic, cultural și altele. Deschiderea ambasadei este o dovadă a importanței pe care o dăm relației cu R. Moldova. Desigur, există legături istorice, referitoare la prezența aici a unei comunități evreiești și prin evreii din Moldova care au emigrat în Israel, formând un pod viu între țările noastre, între națiunile noastre. R. Moldova este o țară extrem de prietenoasă și și-a demonstrat prietenia în cadrul forurilor internaționale, susținând Israelul în fața diverselor provocări cu care ne confruntăm în arenele multilaterale, arătând o înțelegere reală față de nevoile noastre de securitate, mai ales după 7 octombrie 2023, fiind de partea noastră la bine și la greu, și noi apreciem asta foarte mult. Am mai multe de idei despre cum să promovăm cooperarea care deja există. În primul rând aș spune că au loc vizite la cel mai înalt nivel, au fost semnate acorduri și altele sunt în curs de elaborare. Dar eu o să mă concentrez asupra a patru domenii principale. Unul este domeniul IT, tehnologic, cred că avem expertiza care ar putea fi de ajutor R. Moldova, în domenii precum e-guvernarea, de exemplu. În domeniul agriculturii vă confruntați cu unele provocări și noi tot, avem experiență în domeniul irigării, în managementul apelor, și mă voi întâlni în curând cu ministrul Agriculturii. De asemenea, în domeniul medicinei, avem experiență extinsă în domeniul asistenței de urgență, traumatologie, tele-medicină și alte domenii despre care voi discuta cu autoritățile relevante și cu miniștrii. Turismul este de asemenea o componentă importantă în relația noastră, israelienii sunt nerăbdători să găsească noi destinații de călătorie și R. Moldova, care este aproape de Israel, este o țară ce merită descoperită, frumusețea ei este vastă, am văzut-o în decursul celor șase săptămâni de când sunt aici: natura, arheologia, diferite locuri. Chișinăul este minunat, este un oraș foarte plăcut de vizitat. Și în afara Chișinăului este bine, desigur. Și ne vom contra eforturile asupra acestui fapt, să-i convingem pe israelieni să vină aici. Sunt câteva zboruri directe. E ceva ce putem monopoliza.
– Ne putem aștepta la mai multe investiții din Israel în R. Moldova, odată ce a fost deschisă ambasada?
– Nu am nicio îndoială în privința asta, deja există interes și eu voi încerca să fac legătura între cei mai importanți jucători din Israel și cei de aici. Aveți o agenție de investiții pe care o voi vizita în timpul apropiat. Este rolul nostru să facem aceste legături. Veți deveni membri ai UE în câțiva ani. Cred că acesta este un mare potențial pentru afaceri în diferite domenii, inclusiv tehnologiile înalte. Faptul că distanța dintre țările noastre este mică și că se poate ajunge în R. Moldova în două ore este de asemenea un beneficiu pentru companiile din Israel. Și acest subiect este prioritar pe agendă.
– În Chișinău și în întreaga R. Moldova există o comunitate evreiască importantă, care organizează evenimente culturale pentru a promova moștenirea culturală și religioasă. Ce va face ambasada pentru a promova cultura și pentru a consolida relațiile dintre comunitatea evreiască și societatea R. Moldova?
– Am realizat, chiar și în timpul scurt petrecut aici, că este o comunitate foarte bine organizată și dinamică, activă în educație, cultură. Există chiar și un centru unde se predă ebraica, care este exemplar, sub conducerea președintelui său. Vom elabora un program de lucru pentru a promova împreună diverse activități în viitorul apropiat și sunt sigur că acestea vor avea un impact pozitiv și asupra societății și culturii din R. Moldova.
– Poate cunoașteți că în Chișinău este cimitir evreiesc care nu este într-o stare foarte bună. Ați aflat despre această situație? Are ambasada planuri de a se implica mai mult sau comunitatea evreiască, care este o comunitate prosperă aici?
– Da, am vizitat ieri câteva situri evreiești și unele sunt într-o stare proastă. Și vom examina această situație, împreună cu comunitatea evreiască și factorii relevanți din Israel pentru a vedea ce putem face, de fapt, pentru a rezolva această problemă foarte importantă.
– Poate cunoașteți despre o situația care a fost discutată în societatea din R. Moldova, legată de un manual de istorie. Organizația care se numește Comunitatea evreiască din Moldova i-a cerut Ministerului Educației să retragă acest manual. Ei afirmă că manualul dezinformează elevii despre regimul lui Antonescu și rolul lui în Holocaust. Ministerul Educației a spus că manualul este relativ corect, dar a decis să solicite o evaluare din partea Yad Vashem, Memorialul Victimelor Holocaustului. Ați discutat acest subiect?
– În primul rând, este extrem de important să respectăm faptele istorice și să le prezentăm așa cum au fost. Așa cum ați menționat, Ministerul Educației a cerut o evaluare de la Yad Vashem, care este atât un memorial al victimelor Holocaustului, cât și un centru de cercetare a Holocaustului, pentru a face o evaluare a manualului. Cred că evaluarea a fost deja făcută și concluziile au fost transmise ministerului. Aștept să colaborez cu ministerul pentru a promova această chestiune importantă.
– Ați apucat să discutați sau urmează?
– Nu încă, tocmai am sosit, dar este cu siguranță un proiect pe care îl voi urmări.
– La acest subiect a fost foarte vocală și comunitatea rusă, și ambasada Rusiei din Chișinău, care a instrumentat această problemă. Întrebarea mea este cum vă veți asigura că acest subiect nu este folosit de propaganda rusă?
– Munca noastră este să colaborăm cu autoritățile de aici și exact asta vom face. Restul nu ține de competența mea și nu vreau să mă pronunț. Ceea ce contează este lucrul pe care îl facem aici și este important să prezentăm istoria așa cum a fost, bazată pe fapte. Cred că este important pentru noile generații, să știe că istoria trebuie să fie prezentată așa cum ar trebui să fie, prin fapte istorice și fără rezerve.
– De asemenea, am vrut să vă întreb despre Ilan Șor. El este politician, dar este și unul dintre cei mai importanți actori în cea mai mare fraudă bancară de aici, din R. Moldova. A fost condamnat de o instanță moldovenească. În 2019, era fugar, a fugit în Israel și au existat mai multe cereri din partea autorităților moldovene către autoritățile israeliene pentru a-l extrăda. Dar anul trecut am aflat că el se află deja în Rusia, că are cetățenie rusă. El este un mare susținător al Rusiei. Controlează mai multe partide. A lansat un bloc politic de la Moscova. De asemenea, el se află sub sancțiuni internaționale. Puteți explica ce s-a întâmplat și de ce nu a fost extrădat aici?
– Ceea ce vă pot spune, ceea ce știu, este că autoritățile israeliene abordează această problemă extrem de în serios și am fost în contact cu autoritățile competente de aici. Acum, această persoană pe care ați menționat-o nu se află în prezent în Israel, așa că nu avem nicio jurisdicție asupra acestei chestiuni în acest moment. Dacă și când el va decide să vină în Israel, Ministerul Justiției va lua măsuri conform legislației israeliene.
– Da, dar el a fost acolo timp de mai mulți ani, iar decizia instanțelor naționale a fost că este implicat în această fraudă bancară.
– Vă pot prezenta doar situația așa cum este ea astăzi. Poate că există un motiv pentru care el nu vizitează Israelul.
– Credeți că, Ilan Șor, fiind cetățean israelian, acest lucru poate afecta cumva imaginea Israelului la nivel internațional?
– Sper că nu, pentru că vorbim despre relațiile dintre Israel și Moldova. Așa cum am discutat, există un volum atât de mare în relațiile bilaterale și pe asta ar trebui să ne concentrăm cu adevărat.
– R. Moldova și Israelul au avut un acord, un acord în domeniul muncii semnat în 2013, muncitorii moldoveni au fost angajați în Israel pentru construcții. Dar anul trecut, autoritățile moldovene au anunțat că vor opri acest program și au spus că autoritățile israeliene au admis încălcări ale acordului, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că muncitorii moldoveni sunt angajați în zone de conflict cu risc ridicat și au raportat, de asemenea, unele abuzuri, inclusiv confiscarea pașapoartelor. Ați vorbit cu autoritățile noastre despre acest acord?
– Știu că există o discuție în curs de desfășurare pe tema bunăstării lucrătorilor. Cred că sunt aproximativ 12 mii de muncitori (moldoveni, n.r.) în Israel, care lucrează în case, în construcții și oferă îngrijirii la domiciliu. Și sunt extrem de profesioniști și fac o treabă excelentă în Israel. Și este important ca părțile și autoritățile relevante să discute despre bunăstarea cetățenilor lor în Israel. Sunt de acord cu asta.
– Poate continua acest acord?
– Din câte știu eu, muncitorii continuă să ajungă în Israel, așa că cred că este fezabil.
– Este comunitatea moldovenească de acolo, în Israel, o comunitate mare, o comunitate importantă?
– Da, așa cum am spus, ei reprezintă o punte vie între cele două țări, două popoare, două națiuni, este o punte importantă, foarte puternică și eficientă care ne unește.
– Am vrut, de asemenea, să abordez situația acțiunilor militare ale Israelului în Fâșia Gaza, având în vedere numărul extrem de mare de victime civile, inclusiv copii. Cum justifică Israelul proporționalitatea și legalitatea acestor acțiuni în conformitate cu dreptul internațional?
– Știți, pentru a răspunde la această întrebare, dacă îmi permiteți, trebuie să vedeți contextul mai larg, conflictul arabo-israelian și conflictul actual, războiul pe care îl avem în Gaza. Dacă nu vă deranjează, pot să o fac, pentru că acesta este un subiect pentru un întreg seminar. Dar voi încerca să o fac în paragrafe scurte. De când a fost creat Israelul în 1948, nu am avut niciun moment de răgaz de la războaie, cinci războaie și o multitudine de atacuri teroriste. Israelul este o națiune care caută pacea. De la înființarea noastră în 1948, ne-am gândit cum să facem pace cu vecinii noștri. Cuvântul „shalom”, care este un salut, înseamnă „pace”. Și am arătat în numeroase ocazii că suntem dispuși să facem concesii substanțiale, teritoriale și de altă natură, ca să facem pace. Am făcut asta cu Egiptul, Iordania, cu palestinienii. În 2005, guvernul a luat decizia de a se retrage complet din Fâșia Gaza, de a demonta întreaga infrastructură pe care o aveam acolo: case, sinagogi, școli, cimitire, totul. Am ajutat chiar și Autoritatea Palestiniană în încercarea sa de a primi asistență internațională, de a-și construi propria economie, de a avea grijă de viețile lor și de a prospera. Aceasta este intenția. Asta ne dorim. Ne vedem de treaba noastră. Nu vrem să ne confruntăm cu aceste probleme. Am fost acolo și ne-am întors fața spre palestinieni și le-am spus: suntem împreună cu voi. Construiți-vă autonomia. Construiți un viitor prosper. Ceea ce s-a întâmplat în 2007 a fost că Hamas a preluat puterea. Hamas, nu există îndoială, este o organizație teroristă care urmărește să distrugă Israelul. Asta se stipulează în statutul său. Acesta este un lucru pe care oamenii poate nu îl subliniază suficient. Dar acesta este scopul lor. Scopul lor este să distrugă Israelul, împreună cu Hezbollah, intermediarii Iranului, care este inamicul nostru principal astăzi. Tot ajutorul umanitar care a ajuns în Fâșia Gaza a fost deturnat de Hamas pentru a construi infrastructură teroristă, fie că este vorba de capacități de lansare a rachetelor, fie că este vorba de tuneluri subterană, făcând propria populație să sufere. Acest lucru este foarte important. Ei folosesc civilii ca scuturi umane atunci când trăgeau spre Israel. Și există mii de rachete care au fost lansate asupra Israelului din 2007. Știți bine ce s-a întâmplat pe 23 octombrie. Este cel mai oribil și barbar atac asupra Israelului. 1 200 de civili, în mare parte, au fost măcelăriți, au fost uciși. Femeile au fost violate. Soldații au fost decapitați. Lucruri imposibil de imaginat. Și aproximativ 250 de ostatici au fost luați în Gaza. A trebuit să răspundem. Răspunsul s-a bazat pe trei componente. Să ne asigurăm că Hamas este complet distrusă, odată și pentru totdeauna. Această situație nu poate continua. Să aducem înapoi ostaticii, desigur, și să ne asigurăm că nu mai există nicio amenințare de pe acel front la adresa Israelului. Asta ne-am angajat să facem, de la începutul războiului. Și cred că acesta este un lucru care ar trebui bine înțeles, că există un context în acest sens. Nu poți să analizezi o problemă specifică și să extrapolezi. Trebuie să înțelegi contextul, că am făcut tot ce am putut pentru a aduce ajutor umanitar înainte și după începutul războiului. Dar ceea ce se întâmplă este că acest lucru este deturnat de Hamas și, prin urmare, folosit împotriva noastră, în cele din urmă. Acesta este un lucru reprezintă o consecință substanțială asupra modului în care acest război continuă și se desfășoară.
– Da, înțeleg contextul. Dar întrebarea era despre victimele umane, civili și copii. Și am văzut că până și spitalele sunt atacate.
– Nu vrem ca civilii să sufere. Inimile noastre sunt alături de civilii care au de suferit. Dar suntem implicați în război, acesta se poate opri atunci când Hamas este oprit și nu mai există, și nu mai este o amenințare pentru Israel. Ajutorul umanitar este transportat pe calea aerului și continuă să fie livrat. Dar noi avem dreptul la autoapărare ca orice altă țară. Exact cu asta ne ocupăm. Dacă aveți alte opțiuni pe care le considerați viabile, anunțați-ne.
– Dar organizațiile internaționale raportează și acuză Israelul că blochează livrarea de alimente și medicamente.
– După cum am spus, ajutorul umanitar este livrat. Dar este luat de Hamas. Există dovezi ample în acest sens, despre cum manipulează ei ajutorul destinat acestei populații aflate în nevoie. În prezent, există tot felul de planuri testate pentru vedea dacă pot fi aplicate, inclusiv împreună cu americanii, și sperăm că unele dintre ele vor prinde viață. Nu avem niciun interes ca populația să sufere. Dimpotrivă, am demonstrat, de nenumărate ori, că acest aspect este de o importanță extremă pentru noi. Dar suntem implicați într-un război, acesta este un război pentru existența noastră și acest lucru trebuie înțeles foarte clar.
– Am avut la Chișinău mai multe proteste în susținerea Palestinei. Oamenii vorbesc și despre situația civililor de acolo. Credeți că acest lucru ar face R. Moldova mai puțin prietenoasă, dacă am avea acest tip de proteste civile?
– Nu, nu cred că schimbă ceva. Într-o țară democratică, oamenii au voie să protesteze. Acesta este un drept fundamental, care nu va afecta în niciun fel relațiile bilaterale, deloc.
– Care este viziunea Israelului pentru a pune capăt acestei situații? Există o strategie politică sau doar una militară?
– V-am spus: sunt trei elemente. În primul rând, trebuie eliberați ostaticii. Ostaticii sunt ținuți în condiții inumane, am aflat asta de la cei care s-au întors, sunt ținuți în tuneluri aflate la zeci și sute de metri sub pământ, cu puțină mâncare, fără vizite din partea Crucii Roșii. Este barbaric, aceasta este o atitudine barbară care li se impune. Acesta este primul lucru. Am încercat de mai multe ori să aducem în discuție acest lucru, dar încă mai sunt 58 de ostatici care suferă enorm în fiecare zi. Unii dintre ei sunt în viață, alții nu. Deci acesta este un lucru. Al doilea lucru, așa cum am spus, este să ne asigurăm că Hamas este desființat, atât din punct de vedere militar, cât și al guvernării sale. Acest lucru se întâmplă de prea mulți ani. Avem dreptul să facem tot ce este necesar, așa cum ar face în orice altă țară, pentru a ne proteja cetățenii. Și al treilea este să ne asigurăm că nu mai există nicio amenințare care să provină din acea zonă.
– Vă adresez aceste întrebări pentru că R. Moldova se află alături de o țară atacată, aflată în război, și îi înțelegem pe oamenii aflați în această situație.
– Asta este important să subliniem, că acum Israelul este atacat, dar este vorba despre islamul radical. Așadar, Israelul se află în fruntea acestei lupte, dar aceasta va ajunge pe țărmurile Europei, dacă nu s-a întâmplat deja. Și este ceva de care întreaga lume liberă, inclusiv R. Moldova, desigur, ar trebui să fie conștientă. Nu este doar bătălia noastră. Nu este doar războiul în care Israelul este implicat. Este vorba despre întreaga paradigmă a războiului lumii libere.
– Poate aveți un mesaj despre care va fi misiunea dumneavoastră aici, în calitate de ambasador.
– Sper, sunt sigur că va avea mare succes și sper că voi putea contribui la consolidarea și promovarea acestor relații în diferitele domenii pe care le-am menționat și la apropierea lor.