Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Angelica Caraman, președinta CEC:…

VIDEO Angelica Caraman, președinta CEC: „Ne asumăm deciziile luate. În pofida tuturor atacurilor, presiunilor și învinuirilor, noi vom fi consecvenți”

Angelica Caraman, președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), spune că organul electoral își asumă deciziile luate în cazul alegerilor locale noi pentru primăria Bălți și consideră că, în cazul excluderii din cursa electorală a Marinei Tauber, candidata Partidului Șor, nu se va ajunge la condamnarea statului la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO). În condițiile în care candidatul independent Nicolai Grigorișin nu știe, deocamdată, cine va fi contracandidatul său în turul doi de scrutin din 19 decembrie, oficiala admite că reprezentativitatea și principiul de alegere pot fi compromise. În interviul acordat pentru ZdG, președinta CEC atenționează însă viitorii concurenți electorali să fie foarte atenți la capitolul declarării mijloacelor financiare și promite că instituția va lua decizii corecte în raport cu toate partidele.

– Decizia CEC de a cere excluderea Marinei Tauber din cursa electorală a readus în prim plan discuțiile despre influența politică asupra CEC-ului și a amintit despre decizia de a exclude din alegerile parlamentare, în 2014, partidul Patria, condus de Renato Usatîi. Ulterior, CtEDO a constatat că decizia a fost ilegală. Actualii membri ai CEC pot garanta că de această dată nu se va ajunge la condamnarea statului la Curtea de la Strasbourg?

– Concurentul, în mod repetat, a folosit mijloace nedeclarate și, în cel de-al doilea caz, s-a demonstrat și faptul că a depășit plafonul de cheltuieli. Pentru aceste încălcări, prevederile Codului Electoral stipulează că poate fi cerută excluderea din cursă a concurentului. Ați urmărit ceea ce a urmat în toate cele trei instanțe, la Judecătoria Bălți, la Curtea de Apel Bălți și, în ultimă instanță, decizia Curții Supreme de Justiție a confirmat că argumentele aduse de CEC au fost unele pertinente, concludente și a fost demonstrată vinovăția acestui concurent electoral.

– Dar de ce CEC nu a cerut excluderea acestui concurent înainte de primul tur, atunci când ați constatat că nu a raportat unele cheltuieli?

– Odată ce am constatat o abatere în cheltuielile raportate, noi am documentat asta foarte bine. Am făcut mai multe solicitări atât organelor de stat, cât și concurentului electoral și, după ce am primit răspunsuri, analizând situația și constatând abaterea, prima dată am solicitat aplicarea avertismentului. Întrucât abaterea s-a repetat, am fost nevoiți să solicităm și aplicarea anulării înregistrării.

– 9514 lei. Cu atât candidatul Partidului Șor a depășit plafonul legal. Nu este o sumă prea mică pentru a exclude un candidat, respectiv pentru a anula voturile a circa 16 mii de oameni?

– Da, cu atât a fost depășit plafonul. Dar, agentul economic care a prestat servicii de alimentație a recunoscut că suma care a fost utilizată pentru hrana simpatizanților și persoanelor care au fost cazate la acea tabără de odihnă este de circa 152 de mii de lei. Chiar în ședința CEC, agentul a spus că marja poate fi de 2 mii de lei. Deci, sunt circa 150 de mii de lei. În același timp, concurentul electoral n-a răspuns solicitării noastre prin care am cerut să ni se spună câte persoane au fost cazate la acea tabără de odihnă. În lipsa unui răspuns, noi am mers pe ceea ce aveam constatat cu certitudine din contractul de locațiuni cu agentul economic. Prin asta am vrut să fim corecți și exacți. Anterior, legea prevedea aplicarea sancțiunii cu excluderea, dacă se depășea plafonul cu un anumit procent. În prezent, nu avem o asemenea prevedere. Codul Electoral spune clar că, pentru încălcarea legislației electorale și pentru nedeclararea sumelor în campanie poate fi aplicată excluderea din cursa electorală a concurentului electoral.


– Rapoartele celorlalți concurenți au fost verificate la fel de minuțios?

– În pofida faptului că nu avem o direcție care se ocupă de supravegherea și controlul rapoartelor financiare și a mijloacelor utilizate de către concurenți, în această campanie noi am încercat, prin intermediul unui grup de lucru, să acumulăm informații, să verificăm și să testăm cum funcționează mecanismul de obținere a informațiilor probatorii. Am fost foarte atenți, în special, în cazul concurenților care au declarat că nu deschid fond electoral, ceea ce tot este o problemă.

– D-voastră și ceilalți membri CEC o să aveți curajul să luați decizii similare atunci când vor fi vizați concurenți electorali ai tuturor partidelor, inclusiv concurenți care reprezintă puterea, adică cei ai PAS?

În pofida tuturor atacurilor, presiunilor și învinuirilor, noi vom fi consecvenți. Până a intra în campania electorală, noi am analizat rapoartele financiare ale partidelor. Veți găsi PAS alături de alte partide care au fost sancționate. De fapt, ei au fost printre primii care au fost sancționați. Nu facem diferența între un partid politic sau concurent electoral. Atunci când vorbim despre fondurile utilizate de concurenții electorali, vorbim despre transparența acestor mijloace și despre egalitatea de șanse pentru toți concurenții electorali. Vom fi foarte atenți la acest aspect și ne propunem să creăm acea direcție care se va ocupa de supravegherea și controlul rapoartelor financiare. Sperăm ca în viitoarele campanii concurenții să fie foarte atenți la acest aspect.

– Cât de reprezentativ mai este votul alegătorilor de la Bălți, în condițiile în care, cel puțin, doi potențiali candidați și-au anunțat retragerea din cursă?

– Suntem în situația de a compromite reprezentativitatea și principiul de alegere. Pentru turul doi nu există prag de validare și pentru că nu au o alegere veritabilă, la urne se poate prezenta un număr foarte mic de alegători. Dar, vorbind despre reprezentativitate, trebuie să revenim la ziua alegerilor, pentru că suntem, practic, în situații similare. Am fi vorbit de reprezentativitate dacă în buletin rămânea un singur concurent?

– Doamna Caraman, se fac presiuni politice asupra CEC?

Nu au existat presiuni politice. Noi doar ne-am făcut meseria. Am ales să avem o atitudine proactivă și să nu ne eschivăm de la responsabilitate. Instanța a demonstrat că noi am avut dreptate și probele aduse de noi au fost incontestabile. Ne-am făcut treaba așa cum prevede Codul Electoral.

– Dar din interiorul Comisiei se fac presiuni?

– Noi am vrea ca cei care aduc acuzații sau vin cu anumite supoziții să vină și cu argumente și probe. Suntem un organ colegial și deciziile se iau de către toți membrii Comisiei. Fiecare membru are intima sa convingere și o poate exprima prin vot.

– Igor Grosu, președintele Parlamentului, spune că Partidul Șor a încercat să corupă membrii CE, pentru ca Marina Tauber să nu fie exclusă din cursa electorală. Despre ce încercări de mituire este vorba?

– Eu nu cunosc despre asemenea încercări. Cert este faptul că, după excluderea concurentei, reprezentanții acestui partid au venit cu acuzații și chiar amenințări la adresa unor membri ai CEC. Nu comentăm aceste amenințări. Noi vom fi consecvenți și ne asumăm deciziile pe care le-am luat. Personal, aceste acuzații mă fac mult mai determinată și mai hotărâtă să continui, cu mâna pe buchea legii, să aplic ceea ce spune legislația.

– Dar organizații precum Promo-LEX susțin că motivul invocat pentru suspendarea scrutinului nu există în legislație.

– În comunicatul Promo-LEX s-a făcut referire la prevederile Codului Electoral, conform cărora, în urma deciziei instanței de judecată, trebuia să aplicăm ștampila „Retras” în dreptul candidatului care a fost exclus din cursă și să continuăm alegerile. Nu sunt adeptul prognozei, dar sunt niște situații pe care le putem modela. În primul rând, noi nu aveam o hotărâre irevocabilă. În baza unei decizii irevocabile, Consiliul electoral de circumscripție Bălți urma să anuleze înregistrarea candidatei și după aceasta să discutăm ce facem mai departe. Or, Codul Electoral prevede expres că turul doi se organizează cu participarea a doi candidați. Ce am fi făcut noi atunci? Am fi aplicat ștampila „Retras”, iar în buletinul de vot rămânea un singur candidat. Dacă pe parcursul zilei CSJ emitea o decizie prin care concurenta rămânea în cursa electorală, am fi viciat din start acel tur doi de scrutin. Iată de ce am decis să suspendăm turul doi. Prin această decizie noi am pus concurenții pe picior de egalitate. Exemplele invocate de Promo-LEX, conform cărora ar fi fost o asemenea practică, nu sunt similare speței alegerilor de la Bălți.

– Aceste alegeri au arătat că, la fel ca în scrutinele anterioare, concurenții electorali nu declară toate cheltuielile. Cum se face că, de mulți ani, nu putem rezolva această problemă?

– Asta se întâmplă, deoarece a fost o perioadă de tranziție atunci când a fost aprobată legea privind finanțarea partidelor politice și CEC a primit competența de a verifica rapoartele financiare. Noi ne-am dorit o finanțare transparentă a partidelor și, respectiv o utilizare transparentă a mijloacelor financiare, dar aici sunt lacune în lege. CEC, în calitate de agent constatator, întâmpină dificultăți în aplicarea sancțiunilor. Noi doar constatăm abaterea, iar sancțiunea este aplicată de către instanța de judecată. Practica arată că, prin orice metode, acest litigiu este tergiversat, termenul de prescripție expiră și, respectiv, nu poți sancționa acel partid politic care nu prezintă raportul financiar. Iată de ce noi ne-am propus să operăm modificări și pe partea de prevenție, să comunicăm, să vedem care este cauza și să anticipăm aceste sancțiuni care sunt destul de dureroase pentru anumite partide. Cât privește rapoartele privind finanțarea campaniilor electorale, vom fi consecvenți și vom continua să fim foarte atenți, deși ne dăm seama că nu avem pârghiile și resursele necesare.

– Pe termen lung, cum își propune actuala componență a CEC-ului să reformeze cadrul electoral pentru a avea un proces de vot veritabil?

– Ne-am propus să venim cu modificări substanțiale la Codul Electoral și legislația conexă. Poate fi vorba și de o redacție nouă a Codului Electoral, pentru că vrem să fie înlăturate anumite neconcordanțe și norme anacronice. Vrem să modificăm și aspectele care țin de finanțarea partidelor, dar și cele care țin de utilizarea metodelor alternative de vot. Aceste subiecte sunt o prioritate pentru noi. Vom propune fie votul prin corespondență, fie votul prin internet. Acesta este subiectul care se află astăzi la ordinea zilei. În cazul în care nu vom avea suficientă voință în forul legislativ, noi pregătim și alte instrumente de digitalizare, care vin să optimizeze procesul de vot, în special în secțiile din afara țării, unde există o problemă.

Cine este Angelica Caraman

Angelica Caraman, noua președintă CEC, și-a început mandatul la 17 septembrie curent. A fost consilieră a primarului comunei Stăuceni, șefă de direcție a CEC și directoare adjunctă a Centrului de Instruire Continuă în domeniul electoral (CICDE). Timp de 16 ani, a lucrat la Pretura sectorului Centru, municipiul Chișinău. La alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 a candidat pentru funcţia de primar în comuna Ghidighici din partea Blocului electoral „ACUM Platforma DA și PAS”. A acces în turul doi, dar n-a câștigat mandatul de primar.

Potrivit ultimei declarații de avere și interese personale, completată în octombrie curent, Angelica Caraman a avut în 2020 venituri totale de circa 445 de mii de lei, dintre care 200 de mii de lei din vânzarea unei cote-părți dintr-un apartament procurat în 2016. Ea mai declară ½ cota-parte dintr-o „altă avere imobilă” și drept de abitație într-un apartament. Familia președintei CEC deține un camion Fiat Ducato și un automobil Mitsubishi Space Star. În 2021, familia Caraman a împrumutat 3 mii de dolari și 5 mii de euro, bani pe care trebuie să îi restituie până în 2022 și, respectiv, 2026.

Cronologia suspendării alegerilor pentru Primăria Bălți

Miercuri, 1 decembrie. CEC solicită Judecătoriei Bălți scoaterea Marinei Tauber, candidata Partidului Șor, din cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți. Membrii CEC au constatat că aceasta nu a declarat cheltuieli de 152 725 de lei, iar plafonul mijloacelor financiare a fost depășit cu 9 514 lei. CEC a stabilit achitarea în numerar de către un membru și angajat al Partidului „Şor” a unor servicii de alimentație, prestate de către un agent economic pentru cel puțin 20 de voluntari, simpatizanți și membri ai partidului. Aceștia din urmă au fost transportați din alte localități ale țării și cazați într-o tabăra de odihnă din municipiul Bălţi.

Joi, 2 decembrie. Judecătoria Bălți stabilește pentru vineri o ședință de judecată pentru examinarea solicitării CEC.

Vineri, 3 decembrie. După o ședință care a început la Judecătoria Bălți, la ora 11:00, și care a durat mai bine de 15 ore, sâmbătă, 4 decembrie, la ora 4:00 dimineața, instanța anunță o întrerupere până la ora 8:00.

Sâmbătă, 4 decembrie, ora 8:00. Ședința de judecată este reluată, iar cu mici pauze, în jurul orei 11:45, magistrata Natalia Costaș anunță că instanța admite solicitarea CEC și obligă Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale (CECE) municipale Bălți să anuleze înregistrarea candidatei Partidului Șor în cursa electorală. După decizia Judecătoriei Bălți, atât reprezentanții CEC, cât și cei de la CECE Bălți expediază către Curtea de Apel (CA) Bălți câte o solicitare prin care cer instanței de apel să explice termenul de executare a deciziei primei instanțe.

Sâmbătă, 4 decembrie, ora 17:00. Începe ședința de la CA Bălți. Ședința este întreruptă, după ce avocații Marinei Tauber solicită strămutarea examinării cauzei de la CA Bălți la o altă instanță egală în grad. La ora 22:00, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) începe examinarea cererii de strămutare, iar după două ore, o resping.

Duminică, 5 decembrie, ora 3:00 noaptea. Dosarul ajunge din nou la CA Bălți, iar după mai bine de 10 ore de ședință, în jurul orei 6:00, instanța de apel decide menținerea deciziei primei instanțe.

Duminică, 5 decembrie, ora 6:20, CEC decide suspendarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru primăria Bălți.

Duminică, 5 decembrie, ora 17:15. CSJ menține decizia CA Bălți, prin care Marina Tauber a fost exclusă din cursa pentru funcția de primar al municipiului Bălți.

Luni, 6 decembrie. Exclusă din campanie, candidata Partidului Șor anunță că va contesta la CA Chișinău hotărârea CEC privind suspendarea turului doi al alegerilor locale de la Bălți.

Luni, 6 decembrie, ora 15:15. CEC stabilește că turul doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți va avea loc duminică, 19 decembrie.

Luni, 6 decembrie, ora 15:40. Boris Marcoci, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru funcția de primar al municipiului Bălți, care s-a clasat pe locul trei în primul tur de scrutin al alegerilor de la Bălți, renunță la cursa electorală.

Marți, 7 decembrie, ora 16:00. Alexandr Nesterovschi, candidatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) anunță că boicotează campania electorală.

În turul doi pentru Primăria Bălți ar urma să se dueleze candidatul independent Nicolai Grigorișin și concurentul electoral desemnat de Partidul Politic „Patrioții Moldovei” Nicolae Chirilciuc. În primul tur de scrutin, Grigorișin a obținut voturile a circa 6 951 de alegători, iar Chirilciuc a fost votat de 416 locuitori ai municipiului.