Principală  —  Interviuri   —   „Nu-i poveste, asta-i din viață.…

„Nu-i poveste, asta-i din viață. În 49, aveam jumătate de an când ne-au deportat”. Amintiri din copilăria foștilor deportați, la Podcast ZdCe

Trei mari valuri de deportări au organizat sovieticii pe teritoriul actual al Republicii Moldova, în urma cărora au avut de suferit mii de familii care au fost strămutate forțat în Siberia și Kazahstan. Anul acesta se împlinesc 82 de ani la primul mare val de deportări, din noaptea dintre 12 și 13 iunie 1941. Din Basarabia și Nordul Bucovinei au fost deportate în jur de 25 de mii de persoane.

A urmat al doilea val de deportări, cunoscut ca „Operațiunea Iug”, pe 5-6 iulie 1949, fiind deportați alții aproximativ 35 de mii de oameni. Peste doi ani, în 1951, pe 31 martie – 1 aprilie, s-a desfășurat „Operațiunea Sever”, fiind deportate peste 2600 de persoane, din organizații religioase.

Pentru că este important să nu uităm despre aceste evenimente tragice, vă invităm să-i ascultați pe doi dintre supraviețuitorii deportărilor și să le aflați istoriile de viață – Vera Floarea Cecan și Leonid Iovu.