Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Platforma DA solicită finalizarea…

VIDEO Platforma DA solicită finalizarea anchetei privind acordurile de cartel pe piața petrolieră din R. Moldova: „În caz contrar, ne rezervăm dreptul să organizăm în scurt timp proteste pentru a apăra drepturile cetățenilor”

Foto: Captură Privesc.eu

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) solicită joi, 29 aprilie, finalizarea anchetei privind acordurile de cartel pe piața petrolieră din R. Moldova, precum și micșorarea prețurilor la benzină și motorină în concordanță cu cotațiile internaționale la țiței.

Reprezentanții platformei susțin că, în caz contrar, aceștia își rezervă dreptul să organizeze în scurt timp proteste „pentru a apăra drepturile cetățenilor și ale agenților economici la prețuri echitabile la produsele petroliere, prețuri care influențează semnificativ dezvoltarea economică a țării și veniturile oamenilor”.

Andrei Năstase, liderul Platformei DA, susține că a obținut acces la „un raport de importanță majoră elaborat de Consiliul Concurenței privind procesul formării prețurilor la produsele petroliere în R. Moldova”.

„Acest raport confirmă, în principiu, toate suspiciunile expuse nu o singură dată de formațiunea noastră referitoare la acordurile de cartel ale companiilor petroliere privind politică de prețuri și, în consecință, majorarea exorbitantă a acestora printr-un act de corupție majoră. Astfel, cetățenii și agenții economici din țara noastră sunt impuși să plătească sume absolut nejustificate pentru carburanți. Conform raportului menționat, în urma unei anchete care a vizat perioada 2019 – 2021, Consiliul Concurenței a constatat că procesul formării prețurilor la benzină și motorină a depins total nesemnificativ de cotațiile internaționale la țiței.

Acest proces a fost influențat preponderent de avaritatea companiilor petroliere și implicarea excesivă a factorului politic. Fără a prejudicia mersul anchetei, Platforma DA informează societatea că deseori prețurile la combustibil în R. Moldova au fost majorate în urma unor înțelegeri anticoncurențiale între actori principali de pe piața produselor petroliere. În special, menționăm că deși în ultimele 45 de zile cotațiile bursiere la petrol au scăzut semnificativ, în unele cazuri la 15 %, populația și antreprenorii din R. Moldova nu au profitat în niciun fel de acest lucru”, a declarat Năstase.

Liderul DA susține că, acum două săptămâni, petroliștii au majorat, cu 30-40 bani per litru, prețurile la carburanți.

„Constatând această stare de lucruri, inacceptabilă în opinia noastră, Platforma DA cere finalizarea urgentă a anchetei pe subiectul acordurilor de cartel pe piața petrolieră, precum și micșorarea prețurilor la benzină și motorină în concordanță cu cotațiile internaționale la țiței. În caz contrar, Platforma DA își rezervă dreptul să organizeze în scurt timp proteste pentru a apăra drepturile cetățenilor și ale agenților economici la prețuri echitabile la produsele petroliere, prețuri care influențează semnificativ dezvoltarea economică a țării și veniturile oamenilor”, a mai spus Năstase.

La sfârșitul lunii aprilie curent, carburanții și produsele petroliere s-au scumpit din nou, după o nouă scumpire. Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică A95 costă, la o stație PECO, 20 lei, iar benzina premium 98 costă 20 lei și 80 de bani litrul.

Deputații din Parlament au acordat, pe 12 martie, „vot de neîncredere” Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a R. Moldova (ANRE) și au solicitat demisia Consiliului de Administrație al instituției. Tot atunci, Veaceslav Untilă, directorul general al ANRE, a fost audiat în plenul Legislativului în legătură cu scumpirile la carburanți și produse petroliere.

Din luna martie a anului 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

La începutul lunii ianuarie, Consiliul Concurenței anticipa că prețul cu amănuntul al carburanților va crește, având în vedere tendința ascendentă a cotațiilor internaționale, precum și majorarea cotei accizelor cu până la 9%, prevăzută de politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021.