• Studiu de caz/ Cum găsești casa unui deputat după o fotografie postată de acesta pe rețelele de socializare. Exemplul Bogdat Țîrdea

  Studiu de caz/ Cum găsești casa unui deputat după o fotografie postată de acesta pe rețelele de socializare. Exemplul Bogdat Țîrdea
  vizualizări
  07 iunie 2020 | 10:44

  Vineri, 5 iunie 2020, ZdG a publicat un articol în care vă arătam cum a reușit deputatul Bogdat(n) Țîrdea să-și cumpere o casă într-o suburbie a Chișinăului deși, în ultimii 8 ani, a raportat venituri lunare modeste. Dar cum am ajuns noi la casă deputatului? Simplu. Ajutați chiar de el 😊 Am decis să împărtășim cu voi „povestea din spatele investigației” și să vă arătăm exact pașii pe care i-am făcut pentru a afla adresa locuinței deputatului Bogdat Țîrdea.

  Nota redacției: Bogdat Țîrdea este numele din acte al deputatului cunoscut ca și Bogdan Țîrdea. Noi am decis să folosim numele acestuia așa cum este indicat în actele oficiale.

  Curiozitatea noastră a fost stârnită de două fotografii publicate de Bogdat Țîrdea pe facebook la începutul lunii aprilie. Deputatul apărea în curtea unei case, lângă un brad mic și lângă un aparat de sport. Peste câteva zile însă, ambele poze de pe facebook au fost șterse, ceea ce ne-a făcut și mai curioși și ne-a determinat să încercăm să aflăm cum arată casa deputatului socialist din moment ce a șters pozele din curte la câteva zile după ce le publicase.

  Să începem investigația! 😉

  1. Bogdat Țârdea publică două poze pe facebook. Noi le vedem și presupunem că pozele sunt făcute în curtea casei sale.

  2. Reveniți peste câteva zile pe profilul său de facebook constatăm că pozele au dispărut. Noroc că experiența de jurnaliști ne-a învățat că trebuie să salvăm orice informație imediat ce o vedem pentru că în următoarea secundă s-ar putea să nu o mai găsim. Deci da, evident că salvasem și pozele publicate de Bogdat Țârdea cu câteva zile mai devreme 😊 Faptul că deputatul a șters de pe profilul său fotografiile din curtea casei ne-a făcut și mai curioși să aflăm cum arată imobilul. Dar pentru asta trebuie mai întâi să-l găsim. E logic! 😉

  Așadar, revenim la pozele de mai sus. În depărtare se văd și blocurile înalte din oraș, iar în spatele lui Bogdat Țârdea tot ce vedem este un gard din piatră și o casă galbenă. Presupunem că este casa unui vecin. Mai vedem un baner roșu cu un număr de telefon. Știm că astfel de bannere roșii sunt folosite de agenția imobiliară ProImobil. Deci, probabil, acea casă galbenă se vinde prin intermediul ProImobil. Numărul de telefon însă nu se vede foarte bine. Apropiem imaginea și, cu greu, reușim să deslușim câteva cifre: 068 222 xx3.

  3. Intrăm pe ProImobil.md și căutăm case care ar fi vândute de către un agent imobiliar care are numărul de telefon 068 222 xx3. Avem de răsfoit „doar” 436 de oferte de case de vânzare.

  Începem să răsfoim, anunț cu anunț, până găsim o casă vândută de un agent cu nr. de telefon 068 222 873. Așadar, un număr de telefon care coincide cu indiciile pe care le aveam noi (068 222 xx3)

  4. Mergem la toate ofertele de vânzare ale acestui agent imobiliar, 19 la număr, încercând să găsim o casă galbenă care să semene cu cea din vecinătatea lui Bogdat Țîrdea (vezi pozele de la punctul 1).

  Găsim doar câteva case și niciuna, la prima vedere, nu semăna cu ce ne trebuie nouă. Rețineți însă poza luată în chenar roșu, vom reveni la ea. Chiar și așa, acum avem măcar un număr de telefon complet, care este posibil să fie al agentului care vindea casa de lângă Bogdat Țîrdea: 068 222 873. Teoretic am putea suna agentul să-l întrebăm despre „casa galbenă cu dungi cafenii” pe care o are de vânzare.

  5. Dar, până să-l sunăm, putem face o căutare pe google folosind numărul lui de telefon. 😊 Așa cum era de așteptat, au apărut foarte multe anunțuri pe care, din nou, trebuie să le răsfoim.

  6. Ce-ar fi să afișăm doar rezultatele sub formă de imagini? Evident că și aici apar foarte multe imagini cu apartamente și case pe care acest agent le vinde sau le-a vândut. căutăm prin imagini până găsim o casă care, după culoare și dungile mai închise, seamănă cu ce căutam.

  Se pare că, de fapt, e un mini-bloc, nu o casă particulară cum credeam până acum.

  Deschidem respectivul anunț și ajungem aici.

  Parcă am mai văzut imaginea asta undeva, nu-i așa? (vedeți punctul 9). În anunțurile agentului nu era pusă ca principală poza acelui mini-bloc din exterior, ci o poză din interiorul apartamentului de vânzare. Aflăm însă un nou detaliu important: că acest imobil se află pe strada Potîrnichii. Am putea merge pe acea stradă, o luăm de la un capăt la altul și căutăm „casa galbenă”. Însă, deocamdată, vom merge mai departe căutând pe internet.

  7. În poza de mai sus vedem că la parterul mini-blocului este un magazin alimentar, așa că, de ce nu, căutăm pe google „alimentara potârnichii”. Primul rezultat este un anunț de pe un site de profil.

  Vedem că e aceeași casă galbenă cu dungi cafenii. Deschidem prima poză și aflăm și adresa exactă a imobilului – strada și numărul (pe care noi l-am blurat).

  8. Având adresa casei vecine, ne-a rămas de îndeplinit o simplă formalitate: să localizăm imobilele pe hartă, să ne dăm seama cum sunt amplasate unele față de altele și să identificăm unghiul din care Bogdat Țîrdea a făcut poza care dădea spre această clădire galbenă.

  9. Ne trebuie 30 de secunde ca să ne dăm seama care dintre imobilele vecine cu acest mini-bloc este casa deputatului Țîrdea. 😊 Introducem adresa casei în Registrul bunurilor imobile al Agenției Servicii Publice și obținem certitudinea și toate informațiile cadastrale despre casa deputatului. Totul de ce a fost nevoie: aproximativ două ore și jumătate de lucru într-o noapte și doi jurnaliști curioși.

  10. Mergem la respectiva adresă și vedem cum arată în realitate „o casă de 92 m.p.” și cumpărată „cu 567 de mii de lei”. Apoi „cotrobăim” prin declarațiile de avere ale deputatului Țîrdea și prin bazele de datele pe care le avem la dispoziție și ne apucăm de scris.

  Dacă ați ajuns până aici, la finalul „poveștii din spatele investigației”, îndrăznim să credem că v-a plăcut. Scrieți-ne în comentarii dacă ați vrea să publicăm mai des detalii și informații care nu intră în articolele noastre, dar care ar putea fi spuse în astfel de „povești”. Nu uitați să recomandați și prietenilor, rudelor articolele noastre, iar dacă vreți să citiți versiunea print, o puteți abona pe abonare.md.

  Așa arată, de fapt, numărul de telefon indicat pe blocul din vecinătatea casei deputatului Țîrdea, imagine care ne-a dus spre locuința alesului poporului

  Ancheta despre averea deputatului Bogdat(n) Țîrdea o puteți citi accesând linkul de mai jos:

  Bogdat Țîrdea: CV-ul și averea deputatului politolog cu mașini scumpe și casă în capitală, dar cu venituri oficiale de câteva mii de lei pe lună

  Versiunea video a anchetei o puteți vedea mai jos:

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  IGP: Manifestanții de la Orhei au fost aduși organizat cu 8 autocare și 45 de microbuze

  Persoanele au fost transportate în mod organizat, cu implicarea a 8 autocare și 45 de microbuze, măsurile de protecție au fost ignorate, iar marea majoritate a celor prezenți nu au respectat distanța socială &#…
  IGP: Manifestanții de la Orhei au fost aduși organizat cu 8 autocare și 45 de microbuze

  Alte 174 cazuri noi de infecție cu Covid-19 și un deces, înregistrate în ultimele 24 de ore

  174 cazuri noi de infectare cu Covid-19 au fost confirmate duminică, 12 iulie, în R. Moldova, dintre care 6 în Transnistria. Toate cazurile sunt cu transmitere locală. Totodată, un bărbat de 61 de ani s-a stins…
  Alte 174 cazuri noi de infecție cu Covid-19 și un deces, înregistrate în ultimele 24 de ore

  Reprezentantul României la OMS demontează 10 cele mai vehiculate mituri despre coronavirus

  România a înregistrat sâmbătă cel mai mare număr de cazuri nou diagnosticate de Covid în 24 de ore – 698, la capătul unor săptămâni în care numărul de îmbolnăviri a crescut constant. Odată cu relaxarea re…
  Reprezentantul României la OMS demontează 10 cele mai vehiculate mituri despre coronavirus

  Al doilea caz de Covid-19 la Penitenciarul nr. 13. Colegul de celulă al lui Pruteanu, internat la IMU

  După ce ieri, deținutul Oleg Pruteanu, care a fost diagnosticat cu Covid-19, a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă (IMU), astăzi, 12 iulie și colegul de celulă al acestuia a fost internat în secți…
  Al doilea caz de Covid-19 la Penitenciarul nr. 13. Colegul de celulă al lui Pruteanu, internat la IMU

  Covid-19, România: 456 de cazuri noi de îmbolnăvire şi 13 decese, în ultimele 24 de ore

  Până astăzi, 12 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 32.535 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.387 au fost externate. De…
  Covid-19, România: 456 de cazuri noi de îmbolnăvire şi 13 decese, în ultimele 24 de ore

  Protest în plină pandemie: Jos mâinile de pe „OrheiLand”

  Mai mulți oameni, în frunte cu deputata Marina Tauber și Pavel Verejanu, primarul de Orhei, au protestat cerând redeschiderea parcului „OrheiLand”. Asta deși, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Pu…
  Protest în plină pandemie: Jos mâinile de pe „OrheiLand”