Principală  —  IMPORTANTE   —   Schimb de reacții între Guvernul…

Schimb de reacții între Guvernul R. Moldova și Moscova după expulzarea directorului Sputnik Moldova

Captură foto

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat expulzarea din R. Moldova a directorului agenției Sputnik Moldova, blocate anterior de SIS. Moscova consideră că autoritățile din R. Moldova au o „atitudine inadecvată față de conceptul de democrație”. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că directorul ar fi fost implicat în treburile interne ale R. Moldova, „fapt care pune în pericol securitatea informațională a țării”.

Am primit mai multe solicitări din partea reprezentanților mass-media legate de măsura de îndepărtare, de pe teritoriul țării noastre, a unui cetățean rus, în legătură cu implicarea acestuia în treburile interne ale R. Moldova, fapt care pune în pericol securitatea informațională a țării. Autoritățile au toleranță zero împotriva știrilor false. Instituția din care făcea parte cetățeanul respectiv se ocupa constant cu atacuri informaționale, cu minciună, cu propagandă și dezinformare. (…)Indiferent de limba pe care o vorbim, nu trebuie să permitem nimănui să ne dezbine”, a menționat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Nu este o unică acțiune de acest fel, ci o altă verigă în lanțul atitudinii inadecvate a actualelor autorități moldovenești față de conceptul de democrație. Aparent, ei nu știu ce înseamnă asta, nu știu ce e libertatea de exprimare, nu știu despre drepturile și libertățile jurnaliștilor. Ei s-au învățat să scrie și să vorbească, dar nu știu să opereze cu aceste abilități. Eu o să le amintesc, poate îi trezesc, despre canelele rusești închise și experți care nu au fost lăsați să intre pe teritoriul Moldovei.(…) Aceasta este pur și simplu o curățare a propriului câmp informațional”, a declarat Zaharova.

Pe 26 februarie 2022, la două zile după ce Rusia a invadat Ucraina, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate al R. Moldova (SIS) a emis un ordin ce prevedea blocarea a două surse care distribuie informații false: sputnik.md și gagauznews.md.

Totodată, paginile Sputnik de pe Facebook, din mai multe țări, au primit eticheta „Entitate media controlată de stat în Rusia”.

Ulterior, Agenția Sputnik Moldova a anunțat că a deschis alte trei site-uri noi, care pot fi accesate de pe teritoriul R. Moldova. Într-o postare pe pagina de Facebook, Agenția Sputnik, controlată și finanțată de Kremlin, a publicat adresele noilor site-uri și a făcut îndemn către urmăritori să-i informeze și pe alții despre lansarea celor trei domainuri.