Principală  —  IMPORTANTE   —   România oferă ajutor R. Moldova…

România oferă ajutor R. Moldova după atacul cu rachete din Odesa. Bogan Aurescu: „În măsura în care putem să ajutăm, o vom face”

Sursa foto: Profimedia Images

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că România este dispusă să ajute victimele atacului cu rachetă de vineri dimineață, 1 iulie, din regiunea Odesa și că autoritățile române sunt în legătură cu cele ale R. Moldova, care administrează centrul de reabilitare pentru copii de la Sergheevca, transmite Digi 24.

Bogdan Aurescu a declarat că atacul de vineri asupra unor obiective civile din regiunea Odesa reconfirmă că este vorba despre un război nu doar ilegal, ci şi imoral şi care trebuie să ia sfârşit cât mai repede.

El a spus că autorităţile din România sunt în contact permanent cu cele de la Chişinău, iar în măsura în care pot să ajute în legătură cu victimele acestui atac, o vor face.

„Noi am condamnat foarte ferm acest atac care a avut loc în această dimineaţă, aşa cum am condamnat toate celelalte atacuri care au fost îndreptate de către Federaţia Rusă împotriva civililor din Ucraina. Este încă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional umanitar, încă o încălcare flagrantă a regulilor care reglementează ducerea războiului, desfăşurarea ostilităţilor. Pentru că dreptul internaţional umanitar interzice ca civilii să fie ţinte ale atacurilor militare, interzice ca obiectivele civile să fie implicate în ostilităţi. Şi din acest punct de vedere, această nefericită situaţie creată de încă un atac împotriva civililor nu face decât să reconfirme faptul că vorbim despre un război care nu este doar ilegal, dar este şi imoral şi care trebuie să ia sfârşit cât mai repede. Vom lua legătura şi suntem în contact permanent cu colegii noştri de la Chişinău, în măsura în care putem să ajutăm în legătură cu victimele acestui atac o vom face”, a declarat Bogdan Aurescu vineri la o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Vineri, 1 iulie, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat că rachetele rusești, care au atacat noaptea trecută regiunea Odesa, au afectat una dintre clădirile Centrului de reabilitare pentru copii din Sergheevca, care aparține Ministerului Sănătății al R. Moldova. Potrivit ministrei, cinci colaboratori ai Centrului sunt răniți și unul a decedat, ei toți locuind în clădirea care a fost afectată de bombardamente.

În noaptea de joi spre vineri, 30 iunie – 1 iulie, rușii au lansat rachete asupra regiunii Odesa. Au fost lovite mai multe locații, inclusiv un bloc de locuințe și o bază de odihnă din localitatea Sergheevca. Potrivit ultimelor informații, cel puțin 20 de oameni au murit și 38 au fost răniți.

Centrul de Reabilitare pentru Copii „Sergheevca”, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii al R. Moldova, este singura instituţie de acest gen pe care R. Moldova o are pe malul Mării Negre, în Ucraina.

Publicitate
Publicitate