Președinta R. Moldova a semnat decretul privind numirea a doi judecători la Curtea de Apel Chișinău. Averea și cariera magistraților
Președinta R. Moldova, Maia Sandu a semnat decretul privind numirea lui Sergiu Daguța și Boris Talpă în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău.
Trei hotărâri ale Colegiului Disciplinar cu numele judecătorului. Toate trei plângeri au fost declarate neîntemeiate
Sergiu Daguța a fost numit în 2002 în funcția de judecător. De atunci a activat doar în cadrul Judecătoriei Chișinău. În 2018, pentru o scurtă perioadă, a deținut funcția de vicepreședinte interimar al Judecătoriei Chișinău. Numele lui Sergiu Daguța figurează în trei hotărâri ale Colegiului Disciplinar emise între anii 2016 și 2019, doar că plângerile depuse în privința sa au fost declarate neîntemeiate.
În 2014, 2017 și 2020, Sergiu Daguța a fost evaluat de către Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor, de fiecare dată cu calificativul „foarte bine”.
Magistratul locuiește, împreună cu soția sa, Liuba Daguța, care activează ca avocată, într-un apartament de 97 de metri pătrați amplasat în sectorul Ciocana din capitală, achiziționat în iunie 2016 cu aproape un milion de lei. Înainte de a procura această locuință, familia Daguța a pus la cale alte câteva tranzacții imobiliare.
Tranzacțiile imobiliare ale familiei Daguța
Din anul 2005, familia Daguța locuia într-un apartament de 42 de metri pătrați, în sectorul Râșcani al capitalei. Apartamentul fusese cumpărat în 2005 și a fost vândut în ianuarie 2016. Cu doi ani mai devreme, în martie 2014, Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a decis să-i repartizeze familiei Daguța un apartament de 55 de metri pătrați. Decizia a fost luată după ce judecătorul a acționat în judecată autoritățile municipale, solicitând să fie asigurat cu locuință, în virtutea legii. Prin hotărârea CA Chişinău din 10 decembrie 2009, CMC era obligat să-l asigure pe Sergiu Daguţa cu un spațiu locativ, hotărârea fiind menținută în 2010 și de către CSJ.
Familia Daguța a intrat în apartamentul amplasat pe strada Zadnipru din capitală în luna iunie a aceluiași an. În decembrie 2014, judecătorul s-a adresat în judecată și a cerut și prejudiciu moral în valoare de 47,9 mii de lei, motivând că pe parcursul a peste 4 ani, prin neexecutarea hotărârii CA Chişinău privind asigurarea lui cu spațiu de locuit, i-a fost cauzat prejudiciu moral și a solicitat constatarea încălcării dreptului la executare, în termen rezonabil, a hotărârii judecătoreşti. Instanțele i-au acordat acestuia un prejudiciu de 10 mii de lei, sumă care a rămas în vigoare și la CSJ.
În paralel, începând cu anul 2014, familia Daguța a investit și într-un apartament de 66 de metri păstrați în blocul construit la prețuri preferențiale pentru judecători, amplasat pe strada Ceucari, locuință care a intrat în proprietatea familiei în 2017. În declarația de avere și interese pentru anul 2020, Sergiu Daguța a indicat venituri de 1980 de euro din darea în chirie a unui apartament. Daguța candidează nu doar la funcția de judecător la CA Chișinău, dar și la funcția de judecător la CSJ.
A vândut apartamentul din blocurile destinate judecătorilor și a procurat o casă de milioane
Judecătorul Boris Talpă a beneficiat de apartament la preț preferențial, într-un bloc din Chișinău, construit special pentru judecători. Astfel, pentru un apartament de 70 metri pătrați Talpă a plătit doar 26 de mii de euro. Anul trecut, magistratul a vândut bunul imobil cu 39,5 de mii de euro, adică cu peste 13 mii de euro mai mult față de prețul de achiziție. Tot anul trecut, Talpă a vândut un apartament cu 39 de mii de euro și a achiziționat o casă de locuit de 129 metri pătrați, cu 130 mii de euro, echivalentul a circa 2,8 milioane de lei. Conform declarației de avere și interese personale, în 2020, judecătorul a acumulat datorii de aproape un milion și jumătate de lei, după ce a contractat trei credite bancare.
Boris Talpă activează de 12 ani în sistemul judecătoresc. După trei ani în care a activat în instanța de fond din Dubăsari, el a fost promovat, printr-un decret semnat de Marian Lupu, președintele interimar de atunci, în funcția de președinte al Judecătoriei Dubăsari, iar peste doi ani fostul președinte Nicolae Timofti l-a numit judecător până la atingerea plafonului de vârstă. În 2016, plenul CSM l-a detașat de la Judecătoria Dubăsari pentru exercitarea funcției de director al Centrului Informații Juridice în cadrul Institutului Național al Justiției, iar în 2018 termenul de detașare a fost prelungit cu 18 luni. În februarie 2017, acesta a fost evaluat de Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor pentru activitatea de judecător, obținând calificativul „excelent”. E a doua tentativă a lui Boris Talpă de a accede în fotoliul de judecător la CA Chișinău.