• Premierul interimar susține că nu există limite financiare, pentru a deschide orice număr de secții de votare în diasporă, pe care le poate acoperi Ministerul de Externe prin resurse logistice proprii: „În diasporă, există multă lume care ar fi de acord să lucreze fără a fi remunerată”

  Premierul interimar susține că nu există limite financiare, pentru a deschide orice număr de secții de votare în diasporă, pe care le poate acoperi Ministerul de Externe prin resurse logistice proprii: „În diasporă, există multă lume care ar fi de acord să lucreze fără a fi remunerată”
  de
  09 iunie 2021 | 22:04

  După ce mai mulți membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC) au declarat, în contextul solicitărilor de a fi majorat numărul secțiilor de vot în străinătate, că nu este clar dacă Guvernul are resursele financiare pentru a fi deschise mai multe secții în diasporă, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, susține că „nu există limite financiare pentru a deschide orice număr de secții de votare pe care le poate acoperi Ministerul de Externe prin resurse proprii logistice”.

  Prim-ministrul interimar menționează că nu este nevoie „de atât de mulți bani” pentru deschiderea secțiilor de vot peste hotare, întrucât întreaga activitate logistică pentru asigurarea deschiderii acestor secții de vot o preia Ministerul de Externe și nu este nevoie de finanțare adițională din partea CEC, iar astfel Comisia are misiunea de a achita doar plățile pentru membrii birourilor electorale din cadrul secțiilor de votare. În context, Ciocoi menționează că în urma apelului pe care l-a făcut el anterior către cetățenii R. Moldova din diasporă, mulți dintre ei și-au arătat disponibilitatea de a munci în calitate de membri ai birourilor electorale din cadrul secțiilor de votare de peste hotare fără a fi remunerați. Declarațiile au fost făcute de Aureliu Ciocoi miercuri, 9 iunie, în cadrul emisiunii Cutia neagră de la TV8.

  Bani pentru deschiderea secțiilor de vot peste hotare – nu este nevoie de atât de mulți, pentru că întreaga activitate logistică pentru asigurarea acestor secții de vot oricum o preia Ministerul de Externe și nu este nevoie de finanțare adițională din partea CEC. CEC achită doar plățile pentru membrii birourilor electorale din cadrul secțiilor de votare și dacă vă amintiți, am făcut un apel către diaspora noastră să examineze la modul serios posibilitatea angajării ca membri ai birourilor electorale pe principii benevole. Avem semnale că diaspora a reacționat pozitiv la aceste semnale, că există multă lume care ar fi de acord să lucreze fără a fi remunerată. Nu există limite financiare pentru a deschide orice număr de secții de votare pe care le poate acoperi Ministerul de Externe prin resurse proprii logistice. Rămâne de văzut exact de comun acord, poate ar fi nevoie de o ședință comună între Ministerul de Externe și CEC, ca să vedem realmente care este necesarul optim de secții de votare pentru cetățenii noștri care locuiesc în afara R. Moldova”, a declarat Aureliu Ciocoi.

  În context, prim-ministrul interimar menționează că și-ar dori „o discuție mai deschisă” între Ministerul de Externe și membrii CEC pe marginea subiectului cu privire la numărul secțiilor de vot care urmează să fie deschise în străinătate pentru anticipatele din 11 iulie.

  Ministerul de Externe spune foarte clar că în urma consultărilor pe care le-a purtat și cu misiunile diplomatice și cu organizațiile neguvernamentale din afară, cu reprezentanții diasporei, cu formatorii de opinie din diaspora noastră, am ajuns la concluzia că Ministerul de Externe consideră necesar de a menține cel puțin același număr de secții de votare care a existat la scrutinul prezidențial din noiembrie. Totodată noi am transmis ca anexă recomandările formulate de misiunile dimplomatice prin care se arăta foarte clar că există necesitatea majorării secțiilor de vot în localitățile unde s-au epuizat buletinele înainte de închiderea secțiilor.

  Ar fi fost corect dacă s-ar fi analizat la rece situația. Totuși sperăm și noi la o cooperare mai strâns între Ministerul de Externe și Comisia Electorală Centrală în sensul identificării unei soluții amiabile în ceea ce privește numărul exact al secțiilor de votare. Eu aș pleda pentru o discuție mai deschisă, fie și într-un format mai închis, între membrii CEC și Ministerul de Externe, pentru a vedea de comun acord care este numărul realmente necesar inclusiv în condițiile precare financiare în care se află Guvernul la ora actuală”, a mai declarat premierul interimar.

  Marți, 8 iunie, în timp ce mai mulți oameni protestau în fața CEC solicitând mai multe secții de vot peste hotare, membrii CEC au mărit numărul secțiilor de votare în străinătate de la 139 la 146 de secții de votare, adică cu 7 secții mai mult. Un proiect în acest sens a fost propus de membrul CEC Sergiu Gurduza.

  Membrul CEC Dumitru Pavel a declarat că proiectul care prevede majorarea numărului secțiilor de votare cu 7 „vine să mimeze o îmbunătățire” și că el nu susține această propunere.

  Principalele modificări: În Franța vor fi deschise 2 secții în plus, în Germania +3, în Italia +2 și în Anglia +3.

  Secretarul general al ministrului de Externe de la Chișinău, cel care coordonează deschiderea secțiilor de votare în străinătate la scrutinul parlamentar din 11 iulie, prezent la ședința CEC, a menționat că ar mai fi necesare amenajarea altor câteva secții în străinătate, mai exact la Londra, nordul Italiei și Paris.

  La 5 iunie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, exact același număr de secții care a fost deschis la scrutinul prezidențial din 2020, atunci când mai mulți cetățeni R. Moldova aflați peste hotare nu au reușit să voteze.

  Proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții de votare, însă membrul CEC desemnat de socialiști, Maxim Lebedinschi, a venit cu propunere, ca în străinătate, să fie deschise doar 139 de secții, proiectul fiind susținut de încă patru membrii CEC – Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton.

  La cele mai recente alegeri, prezidențiale, desfășurate în toamna anului trecut, mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare nu au putut vota din cauza insuficienței de buletine după ce au stat la coadă ore în șir, majoritatea membrilor CEC au respins propunerile de majorare a numărului de secții de vot pentru parlamentarele din iulie.

  La 7 iunie curent, blocul electoral „Renato Usatîi” a constestat la Curtea de Apel decizia CEC privind numărul secțiilor de votare în diasporă.

  Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a calificat decizia membrilor CEC drept „o batjocură față de sutele de mii de cetățeni care vor să voteze și o încălcare sfidătoare a legii”.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Meteorologii anunță temperaturi generoase, însă însoțite de ploi cu descărcări electrice, în următoarele trei zile

  Nu scăpăm de ploile torențiale până cel puțin luni, 21 iunie, avertizează specialiștii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Potrivit meteorologilor, în următoarele zile, mai exact până la sfârșit de săptă…
  Meteorologii anunță temperaturi generoase, însă însoțite de ploi cu descărcări electrice, în următoarele trei zile

  VIDEO/ Școala aleșilor locali: „Democrația începe de la firul ierbii”

  În perioada decembrie 2020 – mai 2021, mai mulți primari și consilieri locali au fost instruiți spre o mai bună organizare și funcționare în cadrul comunităților pe care le reprezintă. Cum să elaboreze și să ge…
  VIDEO/ Școala aleșilor locali: „Democrația începe de la firul ierbii”

  Președinta Sandu, despre cazul secțiilor de vot în străinătate: „Pe unii membri CEC se pun presiuni de unii politicieni ca să nu se mărească numărul secțiilor de vot”

  Președinta R. Moldova, Maia Sandu, susține că „unii politicieni pun presiuni pe membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) ca să nu permită creșterea numărului secțiilor de vot” care urmează să fie deschise în…
  Președinta Sandu, despre cazul secțiilor de vot în străinătate: „Pe unii membri CEC se pun presiuni de unii politicieni ca să nu se mărească numărul secțiilor de vot”

  România anunță că va trimite militari în Africa de Vest. Decizia Bucureștiului, salutată de ministra franceză a Apărării

  România va trimite în luna octombrie 45 de militari în misiunea Takuba, care acționează în regiunea Sahel din Africa și al cărei scop este combaterea grupărilor teroriste prezente în zona Liptako, aflată la con…
  România anunță că va trimite militari în Africa de Vest. Decizia Bucureștiului, salutată de ministra franceză a Apărării

  BNS: Produsul Intern Brut al R. Moldova a crescut în trimestru I al anului 2021 cu 1,8%

  Produsul Intern Brut (PIB) al R. Moldova estimat pentru trimestrul I 2021, a însumat 46,5 miliarde lei, prețuri curente (de piață), conform unui raport prezentat de Biroul Național de Statistică…
  BNS: Produsul Intern Brut al R. Moldova a crescut în trimestru I al anului 2021 cu 1,8%