Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Blocul electoral „Renato Usatîi”…

DOC Blocul electoral „Renato Usatîi” a constestat la Curtea de Apel decizia CEC privind numărul secțiilor de votare în diasporă. Ședința – programată pentru ASTĂZI

Blocul electoral „Renato Usatîi”, condus de liderul partidului politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, a contestat la Curtea de Apel Chișinău (CA) decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Comisia Electorală Centrală a aprobat sâmbătă, 5 iunie, deschiderea a 139 de secții de votare pentru alegătorii din diasporă, refuzând suplimentarea numărului de secții față de scrutinul precedent, când mii de alegători din orașele europene nu au reușit să voteze din cauza numărului insuficient de buletine de vot.

Ședința de judecată în cadrul căreia va fi examinată contestația este programată pentru luni, 7 iunie, cu începerea de la ora 11:00, la Curtea de Apel Chișinău.

Contestaţii în materie electorală , anularea actului administrativ -Hotărîrea cu privire la constituirea secțiilor de voatre în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 nr 4966, în partea punctului 1 din dispozitivul Hotărîrii”, se menționează în documentul publicat pe portalul instanței de apel.

Numărul secțiilor de votare care vor fi deschise în diaspora rămâne același ca și la alegerile prezidențiale din 2020, când mai mulți cetățeni nu au reușit să voteze din cauza numărului insuficient de buletine de vot.

Propunerea de a deschide doar 139 de secții a venit din partea lui Maxim Lebedinschi, membru CEC desemnat de PSRM. Proiectul acestuia a fost susținut și de membrii CEC Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a calificat decizia membrilor CEC drept „o batjocură față de sutele de mii de cetățeni care vor să voteze și o încălcare sfidătoare a legii”.

La cele mai recente alegeri, prezidențiale, desfășurate în toamna anului trecut, mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare nu au putut vota din cauza insuficienței de buletine după ce au stat la coadă ore în șir, majoritatea membrilor CEC au respins propunerile de majorare a numărului de secții de vot pentru parlamentarele din iulie.

Secțiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale R. Moldova, dar și în alte localități, în baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, a datelor de pe urma înregistrării prealabile, precum și pe baza informațiilor obținute de către MAEIE de la autoritățile competente ale țărilor de reședință a cetățenilor Republicii Moldova privind numărul acestora și locul aflării acestora, anunță CEC.