Principală  —  IMPORTANTE   —   Parlamentul anunță că s-a decis…

Parlamentul anunță că s-a decis deconectarea aproape integrală de la agentul termic a încăperilor clădirii garajului Legislativului

Secretariatul Parlamentului R. Moldova anunță că întreprinde măsuri pentru a raționaliza consumul resurselor energetice și a reduce cheltuielile aferente. Astfel, s-a decis deconectarea aproape integrală de la agentul termic a încăperilor clădirii garajului Legislativului, cu o suprafață totală de circa nouă mii de metri pătrați.

„Ca urmare a acestei măsuri, se obține o economie considerabilă a volumului de energie termică consumată și, astfel, se reduc semnificativ cheltuielile. Instalațiile de încălzire a celorlalte edificii ale Parlamentului sunt monitorizate și ajustate în permanență. În zilele de odihnă și de sărbători acestea sunt programate la temperaturi minime, iar unele dintre ele sunt deconectate complet. Și instalațiile alternative de asigurare cu agent termic sunt deconectate în zilele de odihnă și de sărbători”, se arată într-o notă informativă a Legislativului.

Potrivit Parlamentului, consumul de gaze naturale la cazangeria autonomă care alimentează clădirea de bază a instituției este monitorizat continuu și ajustat în funcție de temperatura aerului de afară.  

Începând cu 1 ianuarie curent R. Moldova achită cu 200 de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaze naturale livrată de Gazprom, mai exact 646 de dolari. Astfel, Moldovagaz, care în următoarele zile trebuie să achite un avans de 63 de milioane de euro către Gazprom pentru consumul de gaze naturale în luna ianuarie, analizează opțiunea de creștere suplimentară a tarifelor la gaz. Vicepremierul Andrei Spînu susține că dacă va fi menținut acest preț, tariful la gaze pentru consumatorii finali ar putea ajunge la 14 lei și 70 de bani fără TVA. Spînu afirmă că în R. Moldova este în continuare stare de alertă privind criza gazelor și că Guvernul ia în calcul majorarea compensațiilor pentru cetățeni.

După data de 20 ianuarie, Moldovagaz ar putea să solicite ANRE-ului ajustarea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali.

Publicitate
Publicitate