• Oxana Domenti pleacă din funcția de ambasadoare a R. Moldova în Elveția. Detalii despre noua funcție la Organizația Mondială a Sănătății

  Oxana Domenti pleacă din funcția de ambasadoare a R. Moldova în Elveția. Detalii despre noua funcție la Organizația Mondială a Sănătății
  de
  vizualizări
  08 aprilie 2020 | 12:30

  Oxana Domenti a depus cerere de demisie din funcția de ambasadoare a R. Moldova în Confederația Elvețiană, iar în prezent atribuțiile ei sunt îndeplinite, printr-un ordin al ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), de către Iulian Grigoriță.

  Informația a fost oferită de MAEIE, după ce Ziarul de Gardă a solicitat instituției mai multe precizări referitor la noul job al Oxanei Domenti în cadrul Biroului regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa și compatibilitatea celor două funcții deținute.

  Ministerul însă nu a făcut nicio precizare în acest sens.

  Oxana Domenti figurează drept unul dintre speakerii forumului economic „Delphi Economic Forum”, eveniment economic programat pentru 5-8 martie 2020, dar amânat pentru luna iunie din cauza pandemiei de coronavirus, și este prezentată drept consilier superior al directorului regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa. Din 1 februarie 2020, director regional pentru Europa al OMS este Hans Henri P. Kluge.

  „Înainte de a se alătura Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, Oxana Domenti a îndeplinit funcția de Ambasador, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova la Oficiul ONU, OMC și alte organizații internaționale la Geneva și Ambasador al Republicii Moldova în Elveția (2018-2020)”, este precizat pe site-ul forumului despre Oxana Domenti.

  Pentru că până în prezent, MAEIE nu a făcut publică informația despre cererea de demisie din funcția de ambasador a Oxanei Domenti, respectiv, la Guvern nu a fost aprobată o astfel cerere, am solicitat Ministerului câteva precizări la subiect, inclusiv despre exercitarea simultană a funcțiilor de ambasador la Geneva și consilier al directorului regional al OMS. Oficiul regional pentru Europa al OMS are sediul în Copenhaga, Danemarca.

  Într-un răspuns, MAEIE precizează doar că Oxana Domenti a depus cerere de demisie din funcția de ambasador și că se află în concediu, inclusiv, în luna aprilie, iar date exacte nu pot fi comunicate deoarece angajații ministerului au zile de odihnă între 7-17 aprilie, conform dispoziției Comisiei Situații Excepționale.

  MAEIE menționează, totodată, că în prezent Oxana Domenti „nu este în exercițiu funcțiilor de ambasador”, iar atribuțiile de șef al misiunii diplomatice sunt îndeplinite de „însărcinatul cu afaceri ad interim Iulian Grigoriță”.

  Am transmis Oxanei Domenti pe o rețea socială un mesaj cu solicitarea de a face câteva clarități la subiect, dar până la acest moment nu am primit vreun răspuns.

  Informația recum că Oxana Domenti s-ar afla în concediu, în perioada când mii de cetățeni din Republica Moldova au rămas blocați în străinătate, ne-a fost comunicată de un cititor al Ziarului de Gardă. Potrivit acestuia, un ordin de concediu pe cont propriu pentru două luni (15 februarie – 15 aprilie) pe numele Oxanei Domenti ar fi fost semnat de fostul ministru de Externe Aurel Ciocoi.

  Oxana Domenti a fost numită Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Confederația Elvețiană și Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Oficiul ONU la Geneva la 24 octombrie 2018, printr-un decret al președintelui Igor Dodon, după ce candidatura acesteia a fost aprobată de Guvernul Filip. Se întâmpla la aproape un an de când aceasta anunțase că pleacă din politică.

  În noiembrie 2019, Oxana Domenti a fost numită, prin cumul, și în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Principatul Liechtenstein, cu reședința la Geneva.

  Oxana Domeni a acces pentru prima dată în Parlament în anul 2009, pe listele PCRM. În 2015, în timpul celui de-al doilea mandat de deputat, a devenit șefa Comisiei parlamentare pentru sănătate, muncă și protecție socială. Pe 7 decembrie 2017, aceasta a renunțat la mandatul de deputat și a anunțat că pleacă din politică.

  Până a ajunge în Legislativ, în perioada mai 2003 – mai 2009, Oxana Domenti a fost consilier al președintelui R. Moldova Vladimir Voronin în problemele dezvoltării sociale.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Alte 174 cazuri noi de infecție cu Covid-19 și un deces, înregistrate în ultimele 24 de ore

  174 cazuri noi de infectare cu Covid-19 au fost confirmate duminică, 12 iulie, în R. Moldova, dintre care 6 în Transnistria. Toate cazurile sunt cu transmitere locală. Totodată, un bărbat de 61 de ani s-a stins…
  Alte 174 cazuri noi de infecție cu Covid-19 și un deces, înregistrate în ultimele 24 de ore

  Reprezentantul României la OMS demontează 10 cele mai vehiculate mituri despre coronavirus

  România a înregistrat sâmbătă cel mai mare număr de cazuri nou diagnosticate de Covid în 24 de ore – 698, la capătul unor săptămâni în care numărul de îmbolnăviri a crescut constant. Odată cu relaxarea re…
  Reprezentantul României la OMS demontează 10 cele mai vehiculate mituri despre coronavirus

  Al doilea caz de Covid-19 la Penitenciarul nr. 13. Colegul de celulă al lui Pruteanu, internat la IMU

  După ce ieri, deținutul Oleg Pruteanu, care a fost diagnosticat cu Covid-19, a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă (IMU), astăzi, 12 iulie și colegul de celulă al acestuia a fost internat în secți…
  Al doilea caz de Covid-19 la Penitenciarul nr. 13. Colegul de celulă al lui Pruteanu, internat la IMU

  Covid-19, România: 456 de cazuri noi de îmbolnăvire şi 13 decese, în ultimele 24 de ore

  Până astăzi, 12 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 32.535 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.387 au fost externate. De…
  Covid-19, România: 456 de cazuri noi de îmbolnăvire şi 13 decese, în ultimele 24 de ore

  Protest în plină pandemie: Jos mâinile de pe „OrheiLand”

  Mai mulți oameni, în frunte cu deputata Marina Tauber și Pavel Verejanu, primarul de Orhei, au protestat cerând redeschiderea parcului „OrheiLand”. Asta deși, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Pu…
  Protest în plină pandemie: Jos mâinile de pe „OrheiLand”

  366 de persoane diagnosticate cu Covid-19 sunt în stare gravă. Anunțul făcut de autorități

  Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 19 208 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1313 în Transnistria. Bilanțul deceselor ajunge la 641. În ultimele 24 de ore, în cadrul C…
  366 de persoane diagnosticate cu Covid-19 sunt în stare gravă. Anunțul făcut de autorități