Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministrul Apărării: Forțele armate ale…

Ministrul Apărării: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din regiunea transnistreană

Sursa foto: Anatolie Nosatîi/ Facebook

Războiul din Ucraina a atras atenția și asupra vulnerabilității R. Moldova în materie de securitate. Armata țării noastre are mult de recuperat pentru a fi una competitivă, dar lucrurile încep să se miște. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat într-un interviu pentru Radio România Actualități că forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din regiunea transnistreană.

Întrebat unde a găsit războiul din Ucraina armata națională și unde este acum, ministrul a afirmat că odată cu începerea fazei active a războiului, autoritățile de la Chișinău au fost nevoite să mobilizeze și să identifice resurse pentru a scurta „perioada aceasta de transformare”.

„24 februarie 2022 a fost un semnal direct privind necesitatea sporirii capacității de apărare a Republicii Moldova și neglijarea narativelor precedente cu care s-au condus, /…/ conducerea țării bazându-se pe statutul de neutralitate, bazându-se pe stabilirea unor relații interstatale, ca urmare a schimbărilor politice care au avut parte la finele anilor 1990. Încă o dată a fost evidențiată vulnerabilitatea Republicii Moldova în domeniul securității militare, având în vedere planurile strategice ale Federației Ruse, care vizau și vizează direct teritoriul Republicii Moldova. Procesul de transformare pe care ni l-am propus de la începutul mandatului a avut o planificare pe o durată mai lungă. Odată cu începerea fazei active a războiului, am fost nevoiți să ne mobilizăm și să identificăm resurse pentru a scurta perioada aceasta de transformare și pentru a ne concentra eforturile asupra capabilităților de apărare într-un timp grăbit, pentru a face față la oarecare schimbare în mediul de securitate”, a spus Anatolie Nosatîi.

Totodată, oficialul de la Chișinău a menționat că „forțele armate ale R. Moldova au suficiente forțe și mijloace pentru a face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc staționat ilegal pe teritoriul republicii”.

„Ce ține de orice alt scenariu, doresc să menționez că actualmente, probabilitatea unei confruntări militare sau agresiuni cu caracter militar direct împotriva Republicii Moldova este puțin probabil. Ceea ce ne face pe noi să folosim acest timp pentru o sporire a capacităților operaționale, pentru instruirea trupelor, pentru consolidarea capacității de apărare, pentru pregătirea rezervei şi umane și tehnico-materiale necesare”, a adăugat el.

Întrebat în cadrul interviul dacă este pregătită Armata R. Moldova să adere la NATO într-un timp relativ, ținând cont și de faptul că militarii armatei naționale au îndeplinit cu succes o serie de misiuni externe, Anatolie Nosatîi a subliniat faptul că „decizia privind aderarea R. Moldova la NATO depinde de cetățenii R. Moldova”.

„Când va fi decizia aceasta luată, vom discuta concret despre planul de aderare. Ce ține despre armata națională, implementarea obiectivelor de interoperabilitate cu Alianța Nord-Atlantică a fost o prioritate pentru R. Moldova, pentru forțele armate, de mult timp. În acest domeniu, ne-am axat pe instruire militară la toate categoriile, ne-am reorganizat structurile, ne-am reorganizat pregătirea conform standardelor occidentale. Desfășurăm exerciții pe teritoriul național și în alte țări, ceea ce ne permite ca militarii să-şi însușească și să antreneze acele standarde care ne permit să acționăm într-un mod organizat, la un nivel corespunzător cu partenerii nu doar din Alianța Nord-Atlantică, dar și din alte țări cu care avem parteneriate durabile”, a mai spus ministrul.

În martie curent, ministrul Apărării al R. Moldova a declarat că o cerere de aderare la NATO este exclusă.