Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Mitingul organizat de…

LIVE TEXT Mitingul organizat de „Mișcarea Pentru Popor” s-a încheiat

Sursa foto: ZdG

Mai mulți membri și simpatizanți ai „Mișcării Pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”, s-au adunat marți, 28 februarie, la un miting în capitală împotriva guvernării. Cei adunați la întrunire cer Executivului „achitarea facturilor populației”. Oamenii aduși la miting scandează: „Noi suntem Moldova!”, „Jos, Maia Sandu!”.

Anterior, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a vorbit în cadrul unui briefing despre planurile Federației Ruse de destabilizare a R. Moldova și cum acționează instituțiile statului în vederea asigurării securității țării. Șefa statului a spus că au fost recepționate documente de la partenerii noștri ucraineni, care presupun organizarea mai multor activități subversive: „Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”.


UPDATE 15:34 Mitingul organizat de „Mișcarea Pentru Popor” s-a încheiat.

UPDATE 15:25 Președintele raionului Orhei și liderul protestelor organizate în ultimele luni de Partidul „Șor”, Dinu Țurcanu, a dat citire rezoluției mitingului din 28 februarie.

UPDATE 15:20 Primăria municipiului Chișinău a reacționat la acuzațiile lansate de unii lideri ai mitingului la adresa instituției.

„Primăria Chișinău nu a blocat drumurile așa cum au fost replici la protestul de astăzi. Primăria Chișinău își continuă activitatea și reamintește că intervine în achitarea compensațiilor pentru aproximativ 20 de mii de apartamente. Pentru sezonul de încălzire 2022-2023 suma estimativă este de 150 milioane, achitată din bugetul municipiului Chișinău. Suma este echivalentă cu întreg bugetul municipiului Orhei, de 140 de milioane de lei, pe care cei din Orhei îi cheltuie pentru drumuri, salarii și restul întreținerilor. Primăria Chișinău respectă dreptul la opinie, dar insistăm să nu fie atrasă în jocurile politice. Solicităm ca organizatorii protestului să nu manipuleze opinia publică”, anunță instituția.

UPDATE 15:00 Pe scena improvizată a urcat și deputata Partidului „Șor” Marina Tauber, cercetată în cauza penală de finanțare ilegală a partidului, care a lansat mai multe acuzații la adresa președintei Maia Sandu.

UPDATE 14:40 Pe o scenă improvizată în perimetrul Primăriei municipiului Chișinău, Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei și liderul protestelor organizate în ultimele luni de Partidul „Șor”: „Noi îl așteptăm pe Ion Ceban să vină aici și să strângă ori aplauze, ori huiduieli. Mitingul nostru de astăzi are la bază facturile. Cerem să fie achitate de actuala guvernare”.

Dinu Țurcanu, împreună cu unii participanți la miting, au rostit rugăciunea „Tatăl Nostru”.

UPDATE 14:32 Reprezentanții IGP îndeamnă conducătorii auto să evite centrul capitalei, în contextul în care bulevardul „Ștefan cel Mare și Sfânt”, tronsonul cuprins între străzile Vasile Alecsandri și Pușkin, a fost blocat de participanții la întrunire.

„Se încearcă forțarea cordonului format din polițiști pentru a ajunge în PMAN. Informăm că și transportul public este redirecționat”, anunță IGP.

UPDATE 14:22 Polițiștii îndeamnă oamenii aduși la miting să deblocheze bulevardul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală.

UPDATE 14:08 Polițiștii s-au unit în cordon pentru a bloca trecerea manifestanților către PMAN.

UPDATE 14:06 Membrii și simpatizanții „Mișcării Pentru Popor” au blocat bulevardul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală.

UPDATE 13:53 Deputata Partidului „Șor” Marina Tauber, cercetată în cauza penală de finanțare ilegală a partidului: „Ne deplasăm spre Primăria municipiului Chișinău. Ne întâlnim acolo cu ceilalți cetățeni și mergem la Guvern să cerem clar când ei o să achite tuturor cetățenilor facturile”.

UPDATE 13:51 Poliția informează conducătorii auto că artera traseului pe sensul de deplasare dinspre Chișinău spre Stăuceni a fost deblocată. Polițiștii dirijează traficul rutier.

UPDATE 13:40 Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) înseamnă conducătorii auto să ocolească traseul Chișinău-Stăuceni, pe ambele sensuri de deplasare, întrucât acesta este blocat de mai multe persoane care urmau să participe la mitingul organizat de Partidul „Șor”.

„Persoanele în continuare nu se conformează cerințelor legale ale polițiștilor,  manifestând un comportament violent față de forțele de ordine. Îndemnăm repetat la calm și la respectarea legii”, anunță IGP.

Duminică, 19 februarie 2023, Partidul „Șor” a mobilizat câteva mii de oameni la un protest împotriva Guvernului. Deși motivul anunțat oficial al protestului era de a solicita Guvernului achitarea integrală a facturilor, participanții abordați de ZdG au avut un amalgam de solicitări, atât de ordin social-economic, cât și politice și chiar geopolitice. Oamenii cu care am discutat ne-au spus că au venit pentru a cere: „Pensii mai bune”; „Să trăim bine cu Rusia”; „Jos Maia Sandu”; „Prim-ministru să fie Ilan Șor”; „Vreau să fiu moldovean, nu român”.