Principală  —  IMPORTANTE   —   Guvernul a avizat pozitiv proiectul…

Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege privind combaterea fenomenului de răspândire a dezinformării. Ministrul Justiției: „Proiectul de lege dat nicidecum nu instituie cenzura”

Guvernul a avizat pozitiv, în cadrul ședinței din 27 aprilie, proiectul de lege care prevede impunerea unor noi măsuri privind contracararea fenomenului de răspândire a dezinformării, aprobat de Parlament pe 7 aprilie, în prima lectură.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, menționează că, potrivit proiectului, dezinformarea și/sau răspândirea informațiilor ce afectează securitatea spațiului informațional public vor fi interzise.

„Proiectul de lege dat nicidecum nu instituie cenzura, aşa cum afirmă iresponsabil unii exponenți ai opoziției. Ci este exact contrariul. Scopul acestor modificări este de a consolida capacitățile instituțiilor statului să prevină şi să combată știrile false şi dezinformarea cetățenilor. (…) În conformitate cu litera și spiritul Constituției, prin acest proiect de lege se urmărește îmbunătățirea cadrului normativ în vederea asigurării securității informaționale a Republicii Moldova şi protejării cetățenilor faţă de dezinformare şi propagandă”, scrie ministrul Justiției pe pagina sa de Facebook.

Proiectul de lege care prevede impunerea unor noi măsuri privind contracararea fenomenului de răspândire a dezinformării a fost aprobat, în cadrul ședinței Parlamentului din 7 aprilie, în prima lectură.

Noua lege propune definirea noțiunilor de spațiu informațional mediatic, spațiul informațional public, informație falsă, informație ce afectează securitatea spațiului informațional public și dezinformare.

În aceeași ordine de idei, proiectul stabilește că dezinformarea și/sau răspândirea informațiilor ce afectează securitatea spațiului informațional public vor fi interzise.

De asemenea, sunt prevăzute sancțiuni penale și contravenționale pentru neexecutarea dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale sau a hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare.

Prin actul aprobat se propune completarea Codului serviciilor media audiovizuale cu noi sancțiuni pentru încălcarea prevederilor privind programele audiovizuale locale, privind retransmisiunea publicității și teleshopping-ului și difuzarea conținuturilor calificate drept dezinformare sau informație ce afectează securitatea spațiului informațional audiovizual.

Noile modificări la Codul serviciilor media audiovizuale mai prevăd că furnizorii de servicii media audiovizuale nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media audiovizuale nu vor retransmite programe audiovizuale care au fost inițial produse în state care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră. Excepții vor fi filmele artistice, de scurt metraj și emisiunile  de divertisment care nu au un conținut militar, dar și programele audiovizuale care sunt produse în statele membre ale UE, în SUA și Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră.

Proiectul mai prevede stabilirea unei atribuții noi pentru Serviciul de Informații și Securitate orientate spre descoperirea, prevenirea și contracararea acțiunilor care reprezintă amenințări la adresa securității informaționale.

O nouă reglementare vizează responsabilitatea Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, privind controlul executării, de către furnizorii de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, a obligației de blocare imediată a accesului utilizatorilor din țara noastră la sursele cu conținut online calificate drept informații ce afectează securitatea spațiului informațional public.

De asemenea, inițiativa propune că persoanele fizice și juridice, care dețin pagini web, vor fi obligate să plaseze informațiile de contact la un loc vizibil, care ar permite identificarea lor.

Posturile TV și radio ar putea fi sancționate cu amenzi de până la 100 de mii de lei pentru dezinformare. Proiectul de lege privind securitatea informațională, aprobat de Parlament – DOC

Ulterior, experții de la Asociația Promo-LEX au elaborat o serie de recomandări la proiectul de lege cu privire la securitatea informațională. Opinia experților de la Asociația Promo-LEX a fost adresată Președintelui Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, care este și unul din autorii acestui proiect de lege, precum și membrilor Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

În opinia experților Promo-LEXnoțiunile propuse în proiectul de lege – „informație falsă”, ”informație ce afectează securitatea spațiului informațional public” și „dezinformare”, urmează a fi redefinite, astfel încât să nu lase loc de interpretare, să nu admită încadrarea abuzivă a informațiilor ca fiind false sau care afectează securitatea spațiului informațional public și să fie respectată libertatea opiniei și libertatea de exprimare publică. În același timp, urmează a fi excluse și alte norme propuse care pot fi interpretate în mod diferit, eronat și abuziv.