Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Andrian Candu, finul lui Plahotniuc,…

Andrian Candu, finul lui Plahotniuc, audiat în dosarul „Kuliok”. „În perioada negocierilor de formare a coaliției între PDM și PSRM, de fiecare dată când revenea de la Moscova, Dodon avea noi pretenții”

Ședința din 13 iunie 2024

Finul lui Vladimir Plahotniuc, ex-deputatul PDM Adrian Candu a fost audiat în dosarul „Kuliok”, inițiat în urma întâlnirii dintre ex-președintele Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și omul de încredere al acestuia, Serghei Iaralov, din iunie 2019, în care se observă cum liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM) îi dă lui Dodon o pungă neagră în care se presupune că ar fi fost bani.

Candu a declarat, în cadrul audierilor, că nu a participat niciodată la negocieri. Acesta însă a menționat că Plahotniuc organiza, periodic, ședințe informative pe marginea discuțiilor purtate privind formarea unei potențiale coaliții PDM-PSRM. „Dodon discuta des cu persoane apropiate lui Putin despre negocieri. Plahotniuc, uneori, se întreba dacă discută cu Dodon sau, de fapt, cu Putin”, a declarat Candu în instanță.

Joi, 13 iunie, la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a avut loc o nouă ședință de judecată în dosarul „Kuliok”, în care ex-președintele Igor Dodon este inculpat pentru corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale. În cadrul ședinței, un nou martor al acuzării a fost audiat.

Ex-deputatul democrat, Adrian Candu, a relatat, în cadrul audierilor despre discuțiile de formare a coaliției PDM-PSRM, care au durat din martie până în iunie 2019, dar care au ajuns în impas. „Cumva, discuțiile nu progresat, se duceau în partea neconstructivă, pentru că apăreau neînțelegeri, schimbări de viziuni.” De cealaltă parte, imediat după încheierea ședinței, Dodon a declarat că „nici n-am avut planuri ca negocierile să se soldeze cu succes”.

„Eu nu am participat în discuții, tot ce am relatat instanță reiese din cele comunicate de colegii care au participat la discuții. În discuțiile de formare a coaliției, au participat domnul Plahotniuc și domnul Eralov. Eu doar depun mărturie pe ceea ce am auzit. Plahotniuc spunea în felul următor: Igor Dodon pleacă des la negocieri și că revine de fiecare dată de la Moscova și mă aștept ce surprize iar mai sunt în negocieri, că am impresia că negociez cu Putin, nu cu Dodon”, a declarat pentru presă fostul deputat Candu.

Întrebat cum comentează declarațiile lui Candu cu referie la frecventele plecări ale lui la Moscova și potențialele influențe ale rușilor în kluarea deciziilor privind negocierile, Dodon a spus că „fiind șef de stat și om politic, am avut diferite deplasări. De exemplu, săptămâna aceasta, am revenit de la Moscova”.

Procurorul de caz Petru Iarmaliuc a menționat că declarațiile lui Candu confirmă poziția Procuraturii.

„Declarațiile oferite sunt la fel de importante în raport cu celelalte declarații. Ele vin să confirme acele negocieri dintre igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Eralov și că erau inflențate și coordonate de Igor Dodon cu reprezentanți ai Federației Ruse. Confirmă că Igor Dodon își coordonează poziția sa referitor la organizarea puterii ținând cont de interesele Federației Ruse în R. Moldova”, a menționat acuzatorul Petru Iarmaliuc.

Fostul deputat Slusari și bloggerul Harghel, martori ai acuzării

Anterior, fostul deputat al Blocului ACUM, Alexandru Slusari, a spus în cadrul ședinței de judecată în care a depus mărturii că, în iunie 2019, fostul deputat socialist, Gaik Vartanean, i-a spus că în seara zilei de 7 iunie 2019 Igor Dodon ar fi încercat să convingă administrația prezidențială a Federației Ruse să accepte o coaliție dintre PSRM și PDM, însă cei de la Moscova nu au fost de acord și au insistat pe crearea unei coaliții dintre PSRM și Blocul ACUM. 

Dacă în cadrul ședinței anterioare, Dumitru Diacov, cel care a fost președintele de onoare al PDM, a declarat în fața instanței că în cadrul formațiunii politice s-a vorbit despre secvența video de la întâlnirea dintre Dodon și Plahotniuc, însă nimeni nu și-ar fi expus opinia despre conținutul pungii negre, Pavel Filip a declarat că nu își amintește să fi discutat despre imagini cu colegii săi de partid.

Tot în cadrul ședinței din 11 aprilie au fost audiați deputații PAS, Lilian Carp și Oazu Nantoi. Primul a ajuns martor în acest dosar după ce a depus o sesizare la Procuratura Generală (PG), după apariția în spațiul public a imaginilor cu „sacoșa” neagră, iar al doilea a depus o sesizare la PG în legătură cu materialele video în cadrul cărora Igor Dodon îi dicta lui Serghei Iaralov formula de federalizare a R. Moldova.

Anterior, în acest dosar au fost audiați bloggerul Ion Harghel, care lucra la PDM în perioada episodului „kuliok”,  Igor Grigoriev, fost șef al Cabinetului președintelui Fracțiunii Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM) în Parlamentul R. Moldova în perioada anilor 2009-2014, care este și cumătru cu Igor Dodon (cei doi nu-și vorbesc de mai mulți ani, n.r.), fostul deputat al Blocului ACUM, Alexandru Slusari, democrat Dumitru Diacov, dar și foștii deputați ai Blocului ACUM, Octavian Țîcu și Iurie Reniță.

Potrivit Procurorului, acuzarea mai are doi martori de audiat. Apărarea are o listă de circa 190 de martori. În listă a fost inclusă și fosta deputată socialistă Elena Hrenova, decedată în noiembrie 2020, din cauza COVID-19. Zinaida Greceanîi și Corneliu Furculiță figurează printre martorii apărării, lucru cu care procurorii nu sunt de acord, întrucât cei doi au statut de învinuit în dosarul privind finanțarea ilegală a PSRM. În favoarea lui Igor Dodon ar urma să se expună și fostul director al Centrului Național Anticorupție (CNA) Ruslan Flocea, fostul director adjunct al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) Petru Corduneanu, primarul de Chișinău Ion Ceban, fostul prim-ministru Ion Chicu, fostul deputat socialist Ștefan Gațcan, dar și ex-ministrul Agriculturii Ion Perju.

Dosarul „kuliok”

Urmărirea penală în dosarul „kuliok” a fost reluată pe 18 mai 2022, la o zi după ce Curtea de Apel Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, privind menținerea ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva fostului președinte al R. Moldova emisă anterior. 

Dosarul are la bază o secvență video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov din iunie 2019, în care se observă cum liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră în care se presupune că ar fi fost bani. În acea înregistrare, Igor Dodon îi spune lui Plahotniuc să nu „umble cu culioacele” și să-i transmită punga lui Cornel (se presupune că e vorba despre Corneliu Furculiță, n.r.), pentru că acesta urma să achite anumite salarii. Plahotniuc i-a zis atunci lui Iaralov să-i „dea banii lui Costea” (se presupune că e vorba despre Constantin Botnari, n.r.) ca „să-i transmită lui Cornel”. 

Conform informațiilor oferite de procurorii ce instrumentează acest dosar penal, Petru Iarmaliuc și Vitalie Codreanu, Igor Dodon ar fi primit aproximativ 800 de mii de dolari, bani care ar fost utilizați pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere a PSRM. 

Igor Dodon mai este vizat în alte două dosare penale, ambele comasate și examinate în prima instanță la Judecătoria Chișinău. El este învinuit de săvârșirea infracțiunii de „depășire a atribuțiilor de serviciu de către o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat”, într-un dosar numit generic „Energocom” și de folosirea și deținerea unui document oficial fals. 

Igor Dodon mai este vizat în alte două dosare penale, ambele comasate și examinate în prima instanță la Judecătoria Chișinău. El este învinuit de săvârșirea infracțiunii de „depășire a atribuțiilor de serviciu de către o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat”, într-un dosar numit generic „Energocom” și de folosirea și deținerea unui document oficial fals