• Explicație/ Cum a ajuns Andrei Năstase primar de Chișinău cu 12 zile înainte de alegerile locale

  Explicație/ Cum a ajuns Andrei Năstase primar de Chișinău cu 12 zile înainte de alegerile locale
  vizualizări
  09 octombrie 2019 | 16:17

  După un an și patru luni de la alegerile noi pentru Primăria Chișinău, Curtea de Apel (CA) Chișinău a decis, la 8 octombrie, să valideze rezultatele scrutinului din 2018, asta după ce Andrei Năstase s-a adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) și a depus două cereri de revizuire.

  Decizia CA Chișinău vine însă cu doar 12 zile înainte de alegerile locale generale, în cadrul cărora Andrei Năstase candidează, din nou, pentru funcția de primar al mun. Chișinău.

  „Am depus mai multe cereri de revizuire. Dar cererea mea de revizuire, în baza căreia a fost luată decizia de validare a alegerilor, este fundamentată pe comunicarea din iulie a Curții Europene pentru Drepturile Omului. Am depus cereri de revizuire la cele două dosare în care au fost emise decizii ilegale cu privire la constatarea încălcării legislației electorale și a doua, cu privire la invalidarea alegerilor”, a declarat Andrei Năstase pentru Ziarul de Gardă.

  Cronologia validării mandatului de primar:

  • După ce instanțele naționale au invalidat rezultatele alegerilor noi pentru Primăria Chișinău, la data de 15 decembrie 2018, Andrei Năstase s-a plâns în fața CtEDO de încălcarea dreptului la libera exprimare. 
  • La 16 iulie 2019, Curtea a comunicat Guvernului Republicii Moldova cererea respectivă și a invitat Guvernul să-și prezinte poziția în prezenta cauză cu privire la o eventuală reglementare amiabilă până la 08 octombrie 2019.
  • La 22 august 2019, Andrei Năstase a depus la CA Chișinău o cerere de revizuire a deciziei CA Chișinău din 12 iunie, prin care a fost admis apelul Partidului Socialiștilor, iar acțiunile sale au fost calificate ca fiind agitație electorală în ziua alegerilor. 

  În motivarea cererii de revizuire, Năstase a indicat că pretinsa faptă de agitaţie electorală care i-a fost imputată, nu a fost constatată în cadrul procedurii contravenţionale relevante. În această privinţă, acesta precizează că interdicţia referitoare la agitaţia electorală din ziua alegerilor şi ziua precedentă zilei alegerilor, avea stabilită doar o singură sancţiune legală, fiind prevăzută ca şi contravenţie. 

  „Actualmente, prin hotărâre judecătorească irevocabilă s-a stabilit lipsa încălcării contravenţionale comise de Andrei Năstase, iar CtEDO a demarat procedurile referitoare la încălcarea art.10 din Convenţie, comise de instanţele de judecată în privinţa sa, odată cu pronunţarea hotărârilor și în prezenta cauză”, este menționat în decizia motivată luată de CA Chișinău la 25 septembrie.

  Astfel, luând în vedere și cererea înaintată la CtEDO, CA Chișinău a considerat că procesul trebuie redeschis și, prin urmare, a casat decizia din 12 iunie 2018 și a trimis cauza la rejudecare.

  • La 11 septembrie 2019, Andrei Năstase a depus o nouă cerere de revizuire, de această dată împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău din 21 iunie prin care a fost menținută decizia luată de prima instanță cu privire la invalidarea alegerilor. În cererea sa, Năstase a invocat că hotărârea ce a servit temei deciziei de invalidare a fost casată.
  • La 4 octombrie 2019, CA Chișinău a examinat admisibilitatea cererii de revizuire declarată de Năstase și a casat decizia CA Chișinău din 21 iunie, cu dispunerea rejudecării cauzei.

  În decizia motivată CA Chișinău precizează că din conținutul deciziei din 21 iunie 2018 a Curții de Apel Chișinău rezultă cert că, soluția judecătorească a fost întemeiată pe decizia din 12 iunie 2018 a Curții de Apel Chișinău, care a fost revizuită, fiind pronunțată o nouă soluție asupra cauzei de contencios administrativ conexă.

  „Din considerentele menționate, Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ va admite cererea de revizuire depusă de Partidul Politic „Platforma DA” și Andrei Năstase, cu casarea deciziei Curții de Apel Chișinău din 21 iunie 2018, și dispunerea rejudecării cauzei în ordine de apel”.

  • Într-un final, la 8 octombrie, CA Chișinău a decis să caseze integral hotărârea luată de judecătoarea Rodica Berdilo, prin care au fost invalidate alegerile. 

  „Se consideră ales în rezultatul alegerilor locale noi ale Primarului general al mun. Chișinău din 10 mai 2018 (turul I) – 03 iunie 2018 (turul II), candidatul Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” la funcția Primarului general al mun. Chișinău, Andrei Năstase”, este menționat în noua decizie luată de judecătorii de la CA Chișinău, Vladislav Clima, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi.

  Andrei Năstase a fost ales primar al capitalei la 3 iunie cu peste 52% din voturi și cu un avantaj de 12 643 de voturi față de candidatul PSRM, Ion Ceban. În următoarele trei săptămâni, pe rând, Judecătoria Chișinău, Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție au invalidat alegerile. Argumentul de bază al instanței a fost un video plasat de către Andrei Năstase pe pagina sa de facebook în ziua alegerilor, prin care a îndemnat alegătorii să iasă la vot. În acel video candidatul Năstase nu a sugerat pentru cine ar trebui să voteze cetățenii, dar instanța a calificat atunci mesajul acestuia ca pe un act de agitație electorală în interes propriu.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  A fost lansată o petiție online prin care se cere demisia polițistului care a tras de mână o femeie care vindea verdețuri pe o stradă din capitală

  Joi, 4 iunie, a fost lansată o petiție online prin care se cere demisia polițistului care miercuri, 3 iunie, a fost filmat cum apucă și trage de mână o femeie care vindea verdețuri pe o stradă din capitală. Aut…
  A fost lansată o petiție online prin care se cere demisia polițistului care a tras de mână o femeie care vindea verdețuri pe o stradă din capitală

  Povestea celor doi frați care vor fi executați în singura țară europeană în care mai există pedeapsa capitală

  În orice zi este posibil ca doi tineri frați să fie executați în Belarus, singura țară europeană în care încă există pedeapsa cu moartea, potrivit unui reportaj BBC NEWS. Familia lor nu va afla niciodată când v…
  Povestea celor doi frați care vor fi executați în singura țară europeană în care mai există pedeapsa capitală

  Trafic suspendat pe câteva străzi din capitală. Perioada și modul modul în care va circula transportul public

  Reprezentanții Primăriei municipiului Chișinău informează că în perioada 5 – 7 iunie și 9 – 11 iunie, va fi suspendat traficul rutier pe strada Ion Inculeț, în legătură cu executarea lucrărilor de r…
  Trafic suspendat pe câteva străzi din capitală. Perioada și modul modul în care va circula transportul public

  Reacția PUN după ce membrii PAS au declarat că reprezentantul care a aderat la OT PUN Florești era exclus din PAS

  Reprezentanții Organizației Teritoriale Florești al „Partidului Unității Naționale” au postat un mesaj pe pagina de Facebook a organizației în care vin cu o reacție după ce reprezentanții Partidului Acțiune și…
  Reacția PUN după ce membrii PAS au declarat că reprezentantul care a aderat la OT PUN Florești era exclus din PAS

  După 4 ani de la scrutinul prezidențial, Candu dezvăluie că PDM nu și-a dorit ca Maia Sandu să ajungă președinte al R. Moldova: „Era și este un jucător de temut pentru unii”

  După aproape patru ani de la scrutinul prezidențial din 2016, liderul grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, susține că, în ciuda declarațiilor făcute atunci de democrați, PDM nu și-a dorit ca lidera…
  După 4 ani de la scrutinul prezidențial, Candu dezvăluie că PDM nu și-a dorit ca Maia Sandu să ajungă președinte al R. Moldova: „Era și este un jucător de temut pentru unii”

  Italienii, surprinși de prețurile de după redeschiderea barurilor în contextul pandemiei de Covid-19: „La masă tarifele se triplează”. Cât costă o cafea și un suc la Veneția

  Un cappuccino și o băutură răcoritoare costă și 21 de euro, în această perioadă, la cafenele din Veneția, iar localnicii consideră că prețurile sunt exagerate, „pentru turiști”, care, însă, lipsesc deocamd…
  Italienii, surprinși de prețurile de după redeschiderea barurilor în contextul pandemiei de Covid-19: „La masă tarifele se triplează”. Cât costă o cafea și un suc la Veneția