Principală  —  IMPORTANTE   —   CSP, despre spargerea conturilor de…

CSP, despre spargerea conturilor de Telegram: „Pretinse conversații se referă și la activitatea Consiliului Superior al Procurorilor…”

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) condamnă publicarea pretinselor conversații ale unor demnitari de stat de pe Telegram, dar totodată, recunosc că „informațiile mediatizate conțin unele date care exprimă realități din proceduri/acțiuni/măsuri aflate, la diferite perioade de timp, pe rolul Consiliului Superior al Procurorilor”.

Într-un comunicat oficial, membrii CSP au venit cu o reacție după ce conturile de Telegram ale ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, și consilierului prezidențial Dorin Recean ar fi fost sparte.

„Este evident caracterul inadmisibil al oricărei ingerințe ilicite în dreptul la viața privată, garantat atât la nivel internațional, cât și prin actele normative naționale, standard ce rezultă expres din obligația de protejare a drepturilor omului și de asigurare a fiabilității principiului certitudinii juridice„, se arată în comunicat.

Totodată, CSP își exprimă convingerea că responsabilii vor investiga autenticitatea acestor conversații.

„Caracterul autentic sau trucat al acestor corespondențe urmează a fi probat în modul corespunzător în cadrul unor proceduri derulate conform cerințelor stabilite de lege și avem ferma convingere că procurorii ce efectuează investigațiile procesual-penale aferente situației în speță vor depune întreaga diligență pentru a stabili adevărul și vor întreprinde măsurile ce se impun pentru identificarea eventualelor  acțiuni ilicite”, mai notează CSP.

În același comunicat, CSP recunoaște că unele informații din pretinsele conversații ce se referă nemijlocit la activitatea Consiliului Superior al Procurorilor, „exprimă realități”.

„Suplimentar de notat că informațiile mediatizate conțin unele date care exprimă realități din proceduri/acțiuni/măsuri aflate, la diferite perioade de timp, pe rolul Consiliului Superior al Procurorilor, precum și, concomitent, declanșează suspiciuni puternice, deoarece anumite situații sunt disponibile și pot fi cunoscute doar persoanelor care au avut tangență directă cu soluțiile adoptate”, se declară în comunicat.

„În considerarea acestor raționamente, menționăm că asemenea situații sunt total inacceptabile și noi dezaprobăm orice imixtiune în activitatea Consiliului Superior al Procurorilor, care este autoritate de rang constituțional, activitatea căreia urmează să se conformeze celor mai înalte cerințe de obiectivitate  și corectitudine”, se mai arată în comunicat.

„Pe cale de consecință, considerăm inadmisibilă orice aparență de ilegalitate și/sau de existență a procedeelor lipsite de onestitate, care poate vicia conținutul și natura juridică a activității Consiliului Superior al Procurorilor, precum și poate diminua autoritatea hotărârilor adoptate, circumstanțe care pot genera efecte inclusiv și asupra reputației profesionale a membrilor procurori”, mai susțin membrii CSP.

Vineri, 11 noiembrie, contul de Telegram al consilierului președintei R. Moldova în domeniul apărării și securității naționale, Dorin Recean, secretar al Consiliului Suprem de Securitate (CSS), ar fi fost spart. Pretinse conversații private purtate pe Telegram și atribuite lui Recean au fost făcute publice pe același site care în urmă cu două zile publica conversații private atribuite ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco.

Dorin Recean nu a răspuns la apelurile Ziarului de Gardă pentru un comentariu la acest subiect.

La 9 noiembrie, a fost spart contul de Telegram al lui Sergiu Litvinenco. Ministrul Justiției a calificat spargerea ca fiind previzibilă, dar a negat autenticitatea mesajelor.

Potrivit administratorilor portalului online unde au fost publicate conversațiile, care nu-și divulgă identitatea, aceasta ar fi „cea mai mare scurgere de corespondență privată a oficialilor de rang înalt din R. Moldova”. Pe site se anunța că în perioada următoare vor fi publicate și alte discuții ale altor oficiali de rang înalt din R. Moldova. 

Totodată, Guvernul a anunțat că miercuri, 9 noiembrie, au fost sparte mai multe conturi de Telegram care aparțin unor demnitari de stat, printre care contul președintei Maia Sandu și cel al vicepremierului Andrei Spînu.

Site-ul pe care au fost publicate aceste mesaje a fost înregistrat marți, 8 noiembrie, în afara R. Moldova.

Telegram este un serviciu de mesagerie instantă și VoIP dezvoltată de Telegram Messenger LLP, companie înregistrată în Londra, Regatul Unit, și înființată de antreprenorul rus Pavel Durov.