Principală  —  IMPORTANTE   —   CEC va cere Înaltei Curți…

CEC va cere Înaltei Curți validarea mandatelor de deputat a doi candidați supleanți din partea PAS și BCS

Sursa foto: ZdG

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că a luat act de vacanța a două mandate de deputat în Parlamentul R. Moldova, atribuite Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).

Conform unui comunicat CEC, vacanța mandatelor a survenit în urma cererilor de demisie a deputaților Gheorghe Agheorghiesei din partea PAS și Adrian Lebedinschi din partea BCS.

„În aceste condiții, CEC va propune Curții Constituționale să valideze mandatele de deputat în Parlamentul Republicii Moldova candidaților supleanți Poia Ion de pe lista Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” și Popa Svetlana de pe lista Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor”, se spune în comunicatul CEC.

Până acum, Ion Poia a fost consilier în Consiliul raional Ungheni din partea PAS, iar Svetlana Popa este fosta vicepreședintă a fracțiunii Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) care a fost recunoscută vinovată de excesul de putere, în dosarul planurilor urbanistice zonale (PUZ). 

Totodată, CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor susținătorilor referendumului local în vederea înaintării propunerii de inițiere a procedurii de amalgamare voluntară a satului Floreni, raionul Anenii Noi, cu orașul Sîngera, municipiul Chișinău, înregistrată la Comisie la data de 18 decembrie 2023. În procesul de examinare a documentelor prezentate, Comisia a constatat că procedura de înștiințare a autorității administrației publice locale, precum și de desfășurare a adunării cetățenilor de constituire a grupului de inițiativă a fost realizată contrar cerințelor legale stabilite la art. 221 alin. (1) din Codul electoral.