Principală  —  IMPORTANTE   —   Așa-zisele autorități de la Tiraspol…

Așa-zisele autorități de la Tiraspol solicită inițierea negocierilor privind „reglementarea civilizată și definitivă” a relațiilor cu R. Moldova, în contextul depunerii cererii de aderare la UE

Așa-zisul Minister de Externe din regiunea transnistreană a emis o declarație prin care „solicită” R. Moldova inițierea negocierilor „în vederea reglementării civilizate și definitive a relațiilor de bună vecinătate a două state independente”, prin semnarea unui acord interstatal între Chișinău și Tiraspol.

Solicitarea vine în contextul semnării cererii depuse de R. Moldova de aderare la Uniunea Europeană, anunță așa-zisele autorități din regiunea transnistreană.

Reprezentanții așa-zisului Minister de Externe de la Tiraspol menționează că, depunerea de către conducerea R. Moldova a unei cereri de aderare la UE, este considerată drept o „decizie geopolitică care duce la schimbarea granițelor internaționale, a sferelor de influență în spațiul regional și la schimbarea radicală a circumstanțelor de reglementare definitivă a relațiilor dintre Moldova și regiunea transnistreană”.

Depunerea de către R. Moldova a cererii de aderare la UE, în contextul unui conflict de lungă durată între regiunea transnistreană și R. Moldova, fără a ține cont de opinia și în afara consultărilor cu „partea transnistreană” (…), pune punctul final în procesul de soluționare, care necesită formalizare juridică internațională urgentă”, se arată în declarația așa-ziselor autorități din regiunea transnistreană.

În aceste condiții, așa-numitele autorități de la Tiraspol s-au adresat către ONU, OSCE și comunitatea internațională cu o solicitare de recunoaște a „Republicii Moldovenești Nistrene, drept o realitatate care există de mai bine de treizeci de ani” și solicită, de asemenea, „asigurarea respectării dreptului poporului din regiunea transnistreană la autodeterminare și stabilirea relațiilor diplomatice cu Republica Moldovenească Nistreană”.

Deocamdată, autoritățile R. Moldova nu au comentat solicitarea așa-ziselor autorități de la Tiraspol.