Principală  —  IMPORTANTE   —   Ambasadorul României la Chișinău: R.…

Ambasadorul României la Chișinău: R. Moldova riscă să piardă 60 de milioane de euro din asistența financiară acordată de România

Foto: ZdG

R. Moldova riscă să piardă 60 de milioane de euro din asistența financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro acordată de România prin acordul semnat în 2010. Declarația aparține ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță, care a explicat că acest lucru se poate întâmpla dacă Guvernul de la Chişinău nu va semna până în luna aprilie, anul curent, protocolul adiţional prin care a fost prelungit şi extins acordul din 2010. 

Potrivit ambasadorului României în R. Moldova, Daniel Ioniță, partea română a expediat la Chişinău acest protocol în luna noiembrie 2020. Acest protocol nu a fost semnat de Guvernul Chicu, iar lucrurile s-au complicat şi mai mult când Ion Chicu a demisionat şi nu este clar dacă Guvernul interimar condus de Aureliu Ciocoi poate semna respectivul protocol.

„Protocolul şase este un act adiţional la acordul de grant de 100 de milioane, care va expira în luna aprilie, anul curent. Dacă nu este prelungită valabilitatea de implementare a proiectelor aflate în curs şi dacă nu găsim posibilitate de a finanţa alte proiecte din banii pe care încă îi avem la dispoziţie, există marele riscă să fie pierdute circa 60 de milioane de euro de către R. Moldova

Astfel, protocolul 6 își propune pe deoparte să prelungească cu încă 5 ani valabilitatea acordului de grant de 100 de milioane, pe de altă parte să prelungească proiectele care sunt în curs de implementare cu încă un an pentru a nu pierde banii deja alocați
.

Este un protocol inter-guvernamental. Noi am trimis acest protocol la începutul lunii noiembrie, deci să fim înțeleși… Din câte știu, R. Moldova a intrat în statut de guvern interimar doar spre finalul lunii decembrie”, a declarat Ioniță în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR Moldova.

Potrivit ambasadorului, urmează Curtea Consitituțională să se expună dacă guvernul interimar condus de Aureliu Ciocoi va putea semna tratate internaționale. 

România a prelungit acordul de asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova, semnat în anul 2010. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu. În protocolul de prelungire a acordului, România a introdus mai multe condiționalități pentru a se asigura că sprijinul financiar pe care îl acordă va genera beneficii durabile pentru cetățeni, va susține avansarea reformelor europene și respectarea principiilor democratice și ale statului de drept în Republica Moldova.

Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova a fost semnat la București, la 27 aprilie 2010.

În baza acestui document, România implementează proiecte care să contribuie la dezvoltarea domeniilor infrastructurii, educației, situațiilor de urgență și sectorului energetic din Republica Moldova.