• ads
 • Ajutorul din România urmează să fie prezentat sub podul de la Telecentru. Deputat: „Pentru un astfel de ajutor se mulțumește nu sub pod, ci în Piața Marii Adunări Naționale”

  Ajutorul din România urmează să fie prezentat sub podul de la Telecentru. Deputat: „Pentru un astfel de ajutor se mulțumește nu sub pod, ci în Piața Marii Adunări Naționale”
  Adrian Dupu/facebook
  vizualizări
  07 mai 2020 | 11:28

  Convoiul format din 20 de camioane cu echipamente sanitare oferite de România R. Moldova pentru sprijinirea în lupta împotriva epidemiei de COVID-19 urmează să ajungă în câteva ore la Chișinău. Ajutorul urmează să fie prezentat pe șoseaua Hâncești, sub podul de la Telecentru. Decizia luată de Guvernul R. Moldova a stârnit reacții din partea mai multor politicieni din opoziție. Aceștia și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că cele 20 de camioane cu ajutor umanitar românesc nu au fost lăsate să intre în Piața Marii Adunări Naționale(PMAN), pentru a fi preluate în cadrul unei ceremonii oficiale.

  ,,Ştim că nu te-ai aşteptat la un pod de flori, dar nici n-ai meritat flori sub pod”

  Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, consideră că România nu trebuie tratată așa cum o fac autoritățile în prezent.

  „Mulţumim, România, pentru ajutorul tău necondiţionat şi dezinteresat. Mulţumim, România, pentru lecţia de modestie, răbdare şi cumpătare. Ştim că nu te-ai aşteptat la un pod de flori, dar nici n-ai meritat flori sub pod. Dar nu pentru flori ai venit azi aici. Ai venit să salvezi vieţi. Mulţumim, România!”

  „Pentru un astfel de ajutor se mulțumește nu sub pod, ci în Piața Marii Adunări Naționale”

  Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip susţine că le-a cerut partenerilor de coaliţie ca ajutorul umanitar acordat de România să fieprimit și prezentat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, dar a fost ingnorat.

  „România ne trimite 20 de camioane cu medicamente și echipamente de protecție în valoarea de 3,5 milioane de euro. Pentru un astfel de ajutor se mulțumește nu sub pod, ci în Piața Marii Adunări Naționale – unde în 1989, 700 mii de oameni au cerut limba română – limbă oficială. Am comunicat colegilor încă de ieri aceste nemulțumiri. Regret decizia Guvernului și mă desolidarizez de atitudinea autorităților față de suportul venit de la București.
  Mulțumim, România!”

  „Așa și trăim. Servili, în genunchi. Sub pod. Și sub poduri”

  Decizia Guvernul de a primi convoiul de 20 de camioane cu ajutoare din România sub podul de la șos. Hâncești a fost criticată și de fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco.

  „Dacă întâlnirea convoiului cu ajutor umanitar are loc într-adevăr sub Podul de la șos. Hîncesti, o putem considera o plamă obraznică, ba chiar sfidătoare adusă de guvernarea actuală bunului simt și sentimentelor de recunoștință pe care le trăim noi, cetățenii Republicii Moldova, față de gestul Guvernului României și celor care în clipe grele pentru ei s-au împărțit frățește și cu noi. Alegerea acestui loc, sub un Pod, îl putem înțelege ca un răspuns zeflemitor la … Podul de Flori? 
  Pod ați vrut? Pod să-aveți!

  Așa și trăim. Servili, în genunchi. Sub pod. Și sub poduri.

  „Ajutoarele vin pentru popor, nu pentru grupul restrâns de câţiva ghiftuiţi”

  Totodată, un grup de deputați din Primul Parlament au lansat un apel către Parlamentul R. Moldova să ia o decizie referitor la convoiul cu ajutoare din România să fie primit în Piața Marii Adunări Naționale. Deputații au emis un apel public adresat actualilor legislatori în care menționează că R. Moldova a traversat diferite perioade complicate după Declaraţia de Independenţă din 27 august 1991, dar niciodată şefii de stat nu au atentat într-un mod atât de batjocoritor la valori cum ar fi ospitalitatea şi bunul-simţ.

  „Ceea ce observăm în ultimul timp în relaţiile conducerii R. Moldova cu partenerii de dezvoltare şi în primul rând cu România e un lanţ de abuzuri instituţionale şi de sminteală a unor demnitari, care întrec orice măsură. La urma urmei, ajutoarele vin pentru popor, nu pentru grupul restrâns de câţiva ghiftuiţi. Atât Preşedinţia, cât şi Guvernul, nu sunt firme private sau cuiburi de bădărani, ci instituţii reprezentative ale unui popor. Conform Constituţiei, R. Moldova este o republică parlamentară, iar Parlamentului îi revine misiunea să descurajeze orice forme abuzive sau mitocăneşti practicate iresponsabil de Igor Dodon sau Ion Chicu, chiar dacă sunt corigenţi la bunul-simţ şi cei 7 ani de acasă”, susțin deputații.

  ,,Eforturile guvernării de a ascunde practic de ochii cetățenilor R. Moldova ajutorul venit România este un gest nu doar inamical dar profund anti-românesc”

  Și Partidul Unității Naționale(PUN) semnalează într-un comunicat de presă „după încercările unor deputați PSRM precum și a unor consilieri ai lui Igor Dodon de a minimaliza ajutorul acordat de România, guvernarea PSRM-PDM refuză în mod rușinos și nejustificat să ofere permisiunea celor 20 de camioane cu ajutor umanitar destinat luptei anti-Covid 19 să fie prezentate și predate beneficiarilor în PMAN.

  Partidul Unității Naționale solicită Guvernului să permită celor 20 de camioane staționarea și predarea ajutorului românesc în valoare de 3,5 milioane de euro (cca 66 de milioane MDL) în Piața Marii Adunări Naționale.  Facem apel la PDM să-și dovedească prin fapte declarațiile pro-europene și de prietenie față de România și să intervină la premierul Ion Chicu pentru ca ajutorul necondiționat venit din România să fie distribuit din Piața Marii Adunări Naționale. 
  Eforturile guvernării de a ascunde practic de ochii cetățenilor Republicii Moldova ajutorul venit România este un gest nu doar inamical dar profund anti-românesc.

  Asistența umanitară acordată de România în contextul combaterii pandemiei cu COVID-19, în valoare de 3,5 milioane euro, conținând materialele și echipamente medicale, a ajuns în Republica Moldova. Cele 20 de camioane au sosit la vama Leușeni și urmează să fie aduse la Chișinău.

  Potrivit programului, lotul de achipamente donat de România va fi prezentat astăzi, 7 mai, ora 13:30, la șoseaua Hîncești (sub podul de la Telecentru).

  Materialele medicale menționate sunt transportate cu circa 20 autocamioane și sunt destinate instituțiilor spitalicești de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. 

  În acest lot se conține 500 de mii de măști, combenzoane de protecție și medicamente, toate în valoare de 3,5 milioane de euro.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Cerințele de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor și mărfurilor, votate de Parlament

  Parlamentul a votat joi, 9 iulie, în lectură finală proiectul de lege cu privire la răspunderea și cerințele de asigurare a operatorilor aerieni și a operatorilor de aeronave. Potrivit noii legi, operatorii aer…
  Cerințele de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor și mărfurilor, votate de Parlament

  Deputat PPDA, despre faptul că Gațcan este păzit de SPPS: „Gațcan merge și la veceu cu Furculiță. Este păzit ca nimeni să nu discute cu el”

  „Ștefan Gațcan trebuie să-și dea demisia”. Asta a declarat deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, care susține că revenirea docorului-deputat în Parlamentul de la Chișinău este „o rușine”. Parlamentarul a mai…
  Deputat PPDA, despre faptul că Gațcan este păzit de SPPS: „Gațcan merge și la veceu cu Furculiță. Este păzit ca nimeni să nu discute cu el”

  Monitorul Oficial va fi digitalizat

  Monitorul Oficial al Republicii Moldova va fi editat atât în format electronic, cât și în format tipărit, cu aceeași forță juridică. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de modificare a Legii pri…
  Monitorul Oficial va fi digitalizat

  Moțiunea simplă împotriva politicilor în domeniul sănătății a fost respinsă de Parlament

  Moțiunea simplă împotriva politicilor guvernamentale în domeniul sănătății nu a fost susținută în plenul Parlamentului de la Chișinău. Pentru respingerea moțiunii au votat deputații PSRM și PDM. După ce ministr…
  Moțiunea simplă împotriva politicilor în domeniul sănătății a fost respinsă de Parlament

  A treia tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 40 mln euro, din partea UE, anulată. Anunțul făcut de lidera PAS

  Vineri, 10 iulie, Uniunea Europeană va aproba eliberarea tranșei a doua din asistența macrofinanciară, în valoare de 30 milioane de euro, pentru R. Moldova. Anunțul a fost făcut de către lidera PAS, Maia Sandu,…
  A treia tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 40 mln euro, din partea UE, anulată. Anunțul făcut de lidera PAS

  Aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, recepționate de CNAS în 8 zile

  În opt zile, începând cu 1 iulie curent, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) a recepționat aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limita de vârstă. Astfel, până la 8 i…
  Aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, recepționate de CNAS  în 8 zile