• COVID-19

  298 cazuri confirmate 15 cazuri de recuperare 2 decese
 • ADEVĂRUL: Anticipatele, rezultatul jocului de-a constituţia la Chişinău

  ADEVĂRUL: Anticipatele, rezultatul jocului de-a constituţia la Chişinău
  28 februarie 2010 | 12:37

  Preşedintele interimar de la Chişinău refuză soluţia evitării anticipatelor prin demisia sa, premierul Vlad Filat merge pe mâna reformei constituţionale propuse de Comisia de la Veneţia, într-un joc politic ai cărui învingători şi învinşi sunt democraţii prezidenţiabilului Marian Lupu, respectiv comuniştii lui Vladimir Voronin.

  Moldovenii mai au de aşteptat zece zile pentru a afla dacă şi când vor fi organizate alegerile anticipate care pot schimba mult actuala configuraţie a puterii. Termenul de zece zile a fost precizat de şeful delegaţiei Comisiei de la Veneția, care s-a aflat vineri la Chişinău.

  După ce parlamentul a eşuat de patru ori în 2009 să aleagă un preşedinte, politicienii se văd puşi în faţa organizării anticipatelor, începând din iunie 2010, sau a modificării constituţiei, pentru evitarea unor alegeri în plină criză economică.

  Chişinăul a apelat la ajutorul Comisiei de la Veneţia pentru a ieşi din criza politica şi constituţională.

  La precedenta vizită, delegația Comisiei a susţinut că, indiferent de modificarea constituţiei, anticipatele trebuie să aibă loc.

  În urma întâlnirii de vineri cu delegaţia Comisiei, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a declarat că membrii acesteia a propus modificarea în parlament a prevederilor constituţionale privind alegerea preşedintelui. „Aceasta este părerea Comisiei. Eu, spre exemplu, am altă părere, care consider că este la fel de legală”, a spus Ghimpu, care nu a ascuns că îşi doreşte evitarea unor alegeri şi o modificare amplă a constituţiei, prin referendum.

  „Alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile. Părerea mea e că nu vor avea loc modificări în constituţie şi vor fi anunţate anticipate”, susţine analistul Igor Boţan, citat de Unimedia.

  El adaugă că partidele care vor accede în parlament după alegeri vor fi altele decât cele de acum. „Trebuie să ţinem cont de modul în care va fi modificată legislaţia electorală, dacă se vor permite blocurile electorale”, mai spune Boţan. Analistul crede că alegerile ar putea avea loc după localele din primăvara viitoare, în funcţii de rezultatele cărora se vor concepe strategiile de campanie.

  Alegerile anticipate par a fi prevestite atât de formarea unui nou grup parlamentar al deputaţilor care au părăsit grupul comunist, cât şi de demararea în forţă a desecretizării documentelor fostei guvernări, care decredibilizează şi mai mult un Partid al Comuniştilor aflat deja în cădere liberă. Pe lângă aceste evoluţii, premierul Filat a anunţat, miercuri, că împotriva partidului pe care îl conduce a început o campanie de denigrare orchestrată de o forţă politică al cărei nume nu a fost însă divulgat.

  Ca soluţie pentru ieşirea din impas, foştii deputaţi Anatol Plugaru şi Mihai Petrache au propus, miercuri, demisia lui Mihai Ghimpu din funcţia de preşedinte al Parlamentului şi, implicit, din cea de preşedinte interimar. Constituţia prevede în acest caz organizarea de alegeri prezidenţiale în termen de două luni şi interimatul premierului Vlad Filat în fruntea statului. „Totul este foarte simplu, fără anticipate, fără năzdrăvănii care buimăcesc lumea. Constituţia trebuie respectată, dar nu modificată”, a spus Anatol Plugaru, fost ministru al Securităţii în perioada 1991-1992.

  Liberalul Mihai Ghimpu a catalogat această soluţie ca o „abordare greşită din punct de vedere juridic şi politic”. Celalalt pion al acestui plan, Vlad Filat, liderul unui partid cotat mai bine în sondaje, a comentat că „şi aceasta este o iniţiativă”, dar Moldova trebuie să ţină cont şi de recomandările Comisiei de la Veneţia. „În caz contrar atitudinea UE faţă de Moldova se va schimba radical”, a spus Filat.

  Prezidenţiabilul Marian Lupu, fost număr doi al comuniştilor, nu s-a pronunţat asupra oportunităţii evitării unor anticipate. „La întrebarea dacă se va alege preşedintele sau nu, haideţi să fim realişti, oricum, în orice circumstanţe, un şef de stat se va alege”, a mai spus Lupu. El beneficiază însă de încrederea tot mai multor moldoveni, iar Partidul Democrat pe care-l conduce i-a depăşit în sondaje pe liberali.

  Comuniştii au propus ca, în schimbul susţinerii proiectului de reformă constituţională, funcţia de preşedinte al parlamentului să-i revină lui Vladimir Voronin. Cât despre Alianţa Moldova Noastră, aflată acum în coaliţia guvernamentală, ultimul Barometru de opinie publică nu-i dă nici o şansă de intrare în parlament, în cazul unor anticipate.

  adevarul.ro

  [gs-fb-comments]

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Premierul Chicu: Moldovenii blocați în Franța, induși în eroare de „escroci”. Zborul nu a fost autorizat

  „Comisia pentru Situații Excepționale a autorizat zborul pentru mâine, iar escrocii intenționat au adunat oamenii în aeroport astăzi, ca să-și bată joc de ei”, este reacția premierului Ion Chicu la faptul că 22…
  Premierul Chicu: Moldovenii blocați în Franța, induși în eroare de „escroci”. Zborul nu a fost autorizat

  Moldovenii blocați pe aeroportul de la Paris au primit alimente și locuri unde să doarmă

  Reprezentanții aeroportului unde au rămas blocați cei 220 de moldoveni azi, le-au distribuit alimente. De asemenea, vor primi locuri unde să doarmă. „Au organizat acum reprezentanții aeroportului unde să dorm…
  Moldovenii blocați pe aeroportul de la Paris au primit alimente și locuri unde să doarmă

  VIDEO/ Când se poate răspândi coronavirusul prin aer. Explicația unui profesor din Coreea de Sud

  Un profesor de boli infecțioase din Coreea de Sud a explicat că sunt șanse mici ca noul coronavirus să poată fi transmis prin aer, însă în anumite situații acest lucru poate fi posibil, relatează Asian Boss, ci…
  VIDEO/ Când se poate răspândi coronavirusul prin aer. Explicația unui profesor din Coreea de Sud

  Câteva companii din R. Moldova donează milioane de lei pentru lupta împotriva COVID-19

  Criza cauzată de noul coronavirus a creat un val de solidaritate în R. Moldova. Câteva companii s-au mobilizat și au făcut donații importante pentru spitalele și cadrele medicale din țară.
  Câteva companii din R. Moldova donează milioane de lei pentru lupta împotriva COVID-19

  Coronavirus, studiul asupra sfârșitului iadului: DATA infecțiilor zero

  Un raport al Institutului Einaudi identifică dată estimativă a sfârșitului situației de urgență. Luni, 30 martie, în Italia, toți, unii mai mult, alții mai puțin, se întreabă: când se vor termina toate acestea?…
  Coronavirus, studiul asupra sfârșitului iadului: DATA infecțiilor zero

  Dodon, despre moldovenii de peste hotare care vor să revină în R. Moldova: „Noi ne dorim să reveniți acasă, dar… ce facem noi cu 200 de mii de moldoveni deodată?”

  Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) este unica instituție care, în baza deciziilor aprobate de către Comisa Situații Excepționale, poate organiza curse charter pentru a aduce cetățenii…
  Dodon, despre moldovenii de peste hotare care vor să revină în R. Moldova: „Noi ne dorim să reveniți acasă, dar… ce facem noi cu 200 de mii de moldoveni deodată?”