42% dintre romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului
Chiar daca sunt majoritari cei care raspund ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui (52%), 42% dintre cei chestionati au raspuns ca Soarele se invarte in jurul Pamantului. O proportie importanta a publicului romanesc (36%) opteaza pentru creationism, considerand falsa afirmatia: „Fiintele umane, asa cum le stim noi azi, au evoluat din specii stravechi de animale”.
De asemenea, cunostintele romanilor in domeniul medicinii si geneticii sunt sarace: 34% nu cunosc ca genele tatalui sunt cele care influenteaza sexul copilului nou-nascut. Cunostinte elementare bune apar cu precadere in domeniul geologiei. Cele mai mari scoruri s-au inregistrat la intrebarile despre provenienta oxigenului (89% raspund corect ca este produs de plante) si peste 79% raspund corect la intrebarea privind miscarea permanenta a continentelor, potrivit raportului realizat de Facultatea de Sociologie de la Universitatea Bucuresti.
In cazul Romaniei, stocul public de cunoastere este sub nivelul mediu european la un nivel similar de scolarizare, indicand o eficienta mai redusa a sistemului educational romanesc – asa cum a functionat acesta in ultimele decenii.
Rezultatele cercetarii indica o cunoastera stiintifica redusa a publicului larg si in domeniul sanatatii. Astfel, in 2005, doar aproximativ un sfert dintre romani raspundeau corect ca antibioticele nu distrug virusii, fata de trei sferturi in Suedia. Aceasta situatie este cu atat mai ingrijoratoare cu cat publicul din Romania se situeaza pe primul loc in privinta celor care au cumparat antibiotice de la farmacie fara reteta medicala, si anume 16% – fata de o medie EU27 de 3%.
Nivelul informarii corecte in privinta riscurilor de sanatate variaza substantial in functie de tema abordata. Astfel, conform datelor obtinute cu privire la trei boli (diabet zaharat, tuberculoza, cancerul de piele), respondentii au raspuns corect in proportie de 93%, respectiv 89% si 91%. Cea mai mare rata de raspunsuri gresite se asociaza cu posibilitatea de a contacta virusul HIV/SIDA cand se bea apa dupa o persoana infectata; doar 60% dintre persoanele intervievate au raspuns corect la aceasta afirmatie, iar 5% dintre ei au raspuns „nu stiu”, arata raportul.
dupa hotnews.ro