“Miscarea 7 aprilie 2009”: sistemul judecatoresc si-a demonstrat incapacitatea de a face justitie
Asociatia “Miscarea 7 aprilie 2009” isi exprima dezacordul si indignarea in legatura cu achitarea de catre instanta de judecata a ex-ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, si a ex-comisarului de Chisinau, Vladimir Botnari, in legatura cu evenimentele din aprilie 2009. „Sistemul judecatoresc si-a demonstrat incapacitatea de a face justitie”, se spune in declaratia „Miscarii 7 aprilie 2009”.
„În urma unei retrospective a practicii judiciare, constatam ca instanta judecatoreasca a luat o atitudine vadit partinitoare vis-à-vis de victimele evenimentelor din aprilie si tortionarii lor. Astfel, mai multi participanti la protestele din aprilie 2009 au fost condamnati penal”, se spune într-o declaraţie a Asociaţiei „Miscarea 7 aprilie 2009”, aducandu-se un exemplu recent, cand Curtea Suprema de Justitie l-a condamnat penal pe Anatol Matasaru in baza unui articol din Codul Penal care a fost abrogat la 31 mai 2009. Astfel, pentru ca actiunile lui Matasaru se incadrau in Codul contraventional, pentru a-l putea atrage la raspundere penala, instanta a recurs la un articol care demult nu mai este in vigoare. Pe de alta parte, corpul judecatoresc ii achita pe toti politistii tortionari. Astfel au fost achitati suspectii de torturarea lui V.Cretu, S.Cretu, A.Matasaru s.a Doar intr-un singur caz au fost condamnati la libertate conditionata tortionarii surorilor Radu. „Sistemul judecatoresc din Moldova se confronta cu o criza grava”, spun semnatarii declaratiei, precizand că nu pot explica pedepsele derizorii la care au fost supusi niste criminali-ucigasi sau pedofili. Prin achitarea lui Botnari si Papuc, a politistilor tortionari, prin scoaterea de sub ancheta si promovarea in functie a mai multor sefi din politie, care in aprilie 2009 au torturat si au ucis, sistemul judecatoresc moldovenesc si-a demonstrat incapacitatea de a face justitie. Cei care am riscat cu viata si sanatatea in aprilie 2009 pentru o schimbare, democratie, etichetate si suprematia legii au fost doar inselati si folositi pentru anumite interese.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.