[sondaj] Duminică societatea protestează

Societatea civilă a anunțat despre un protest care urmează să aibă loc pe 11 iunie curent în fața  Parlamentului Republicii Moldova. Ei, alături de alți cetățeni cer să nu fie schimbat sistemul electoral actual, întrucât schimbările propuse de guvernare ridică numeroase semne de întrebare. Experții spun că nu contează neapărat numărul celor prezenți, ci, mai ales, necesitatea de a exprima o poziție civică clar. 

11 iunie: de ce protestăm?

Ion Guzun, jurist Centrul de Resurse Juridice din Moldova

Aceasta este o modalitate de a apăra democrația, ca abuzurile care sunt comise în Parlament și lipsa de transparență decizională să fie taxate. Atunci când politicienii impun o altă agendă, de fapt, falsă, noi, cetățenii, trebuie să arătăm că există cu totul alte probleme în stat. Ultimele sondaje arată că probleme cu care de facto se confruntă R. Moldova sunt lipsa locurilor de muncă, nivelul mare de corupție, neîncrederea în justiție. Nu regăsim nicăieri necesitatea de a schimba sistemul electoral, ca o îngrijorare de bază a cetățenilor. Politicienii trebuie să audă poporul, ei oricum vor fi taxați dacă se vor preface că nu aud. Nu contează că vor fi mulți sau puțini la protest, ci ca această voce comună să se expună, pentru că, de multe ori, noi, cetățenii R. Moldova nu ne expunem și apoi regretăm schimbările care au loc în defavoarea ceățenilor. Acesta este un mecanism corect și democratic de a ne expune opinia, de a spune care sunt riscurile schimbării sistemului electoral, dar totodată, aceasta și este o exercitare a dreptului la libertatea de exprimare, a dreptului la opinie, precum și o manieră de informare a publicului despre schimbările care au loc.

Lilia Carasciuc, directoare Transparency International

Este important ca oamenii să vină la protest ca să nu li se ia și ultimul drept – la vot, să nu li se ia ultimul drept de a avea un reprezentant al voinței lor în Parlament, pentru că Parlamentul este corupt, sunt o mulțime de transfugi. Mie foarte mult îmi place expresia din limba engleză turncoat, adică o persoană și-a schimbat paltonul pe dos și a devenit membru al altui partid. Dacă se adoptă așa o modificare a sistemului electoral, cum ar fi votul uninominal, atunci noi, cetățenii simpli, nu vom fi deloc reprezentați de către cineva și nu vom mai putea cere nimic de la acest Parlament. Pentru noi este principial de a opune rezistență acestei inițiative a două persoane care doresc să rămână la putere cu orice preț. Eu voi veni la protest și îmi voi lua și familia. Acesta e un mesaj și pentru guvernare și pentru acea societate civilă care nu știe pentru ce semnează, dar o face, și un mesaj pentru Comisia de la Veneția și pentru instituțiile care monitorizează, că lumea nu e într-atât de lipsită de logică ca să poată fi dusă de nas în așa mod.

Ion Manole, director executiv Asociația Promo-Lex

Protestele întotdeauna schimbă ceva, sau cel puțin, trebuie să schimbe. Este important ca atunci când autoritățile ignoră anumite proceduri, ignoră opinia publică și încearcă să creadă sau să impună opiniei publice că tot ceea ce fac ei este corect, să se protesteze. Protestul în stradă, protestul pașnic, atitudinea civică trebuie să schimbe aceste abordări și practici, pentru că altfel, data viitoare va fi mult mai grav, iar abuzurile se pot repeta sau agrava. Nu contează câtă lume vine – vin 100 de oameni sau 100.000, contează însăși faptul că există în societate o anumită parte de oameni, de cetățeni care nu sunt de acord cu încălcările, care cer ca procedurile să fie respectate, care cer reprezentanților statului să nu se grăbească atunci când iau o decizie și să se respecte procedurile, să încerce să nu schimbe regulile în timpul jocului, pentru că dacă se fac în grabă anumite lucruri, asta trezește suspiciuni.

Nadejda Hriptievschi, Centrul de Resurse Juridice din Moldova

Parlamentul nostru vrea să facă aceste modificări ale sistemului electoral, doar că ele nu sunt acceptate de oameni. Dacă noi nu ne vom opune și nu vom arăta că suntem împotrivă, ei pur și simplu, vor ignora inclusiv opinia Comisiei de la Veneția. Practic, nu ne-a mai rămas altceva decât să protestăm, pentru că dacă ei adoptă modificarea sistemului, putem să spunem „la revedere” pentru o perioadă lungă de timp schimbărilor pozitive din stat, inclusiv la nivelul democrației, deschiderii instituțiilor, reformei justiției, independenței și luptei cu corupția. Cu acest vot uninominal s-ar putea să avem un sistem electoral care va favoriza populismul și cumetrismul, conexiunile cu oamenii bogați, care nu neapărat și-au făcut averile în mod onest. Vom avea multiplicat, dacă vreți exemplul lui Șor – primarul de Orhei, acuzat pe dosare de corupție. E important să nu lăsăm să ni se fure instituția alegerilor. Cel puțin, oamenii ieșeau liber la vot și aveau opțiuni. Acum se vrea să ni ia și asta. Contează să ieșim să protestăm. Dacă nu credem noi că vocea noastră contează pentru politicienii noștri, atunci ea chiar nu va conta.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    Dac tot e stirnite atite discutsi cu shel vot, lucru cel mai bun este un referendum natsional, sa se esprime toto norodu in mazhoritate, ce vrea cu votu. Shi cum o vrea mazhoritatea, ashe sa fie. Ca tot ne prezinta proteste, mitinguri, sondazhe de presa, da nu verifica nimeni dak sunt adevarate. asha, cu referendum, se poate clarifica shi este legal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *