Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Victor Moşneag: Sportul — mai…

Victor Moşneag: Sportul — mai corupt decât politica

La sfârşitul săptămânii trecute, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) din România, un fel de Centru pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) al Moldovei îl aresta pe şeful arbitrilor din ţara vecină, acuzându-l de luare de mită. Este a doua oară în ultimii 2 ani când DNA-ul se bagă în fotbalul românesc şi arestează oameni importanţi de acolo. Alta e discuţia că arestările nu au avut o finalitate, dar măcar se încearcă.

Când am văzut ştirile de pe site-urile româneşti, m-am gândit imediat la situaţia din sportul moldovenesc. De când urmăresc acest fenomen, şi credeţi-mă, o fac de mult timp, încă de când aveam vreo 13 ani, nu am auzit şi nu am văzut ca măcar un oficial să fi fost acuzat de corupţie. Bine, poate-mi scapă acum vreun moment, dar cazuri măreţe cu siguranţă nu au fost. Sunt de acord că nu avem sport. Dar, avem corupţie. Or, nu avem sport pentru că acesta este plin de corupţie şi de corupţi. Revenim…

Marţi, am venit la redacţie cu un gând. Să-mi programez un interviu cu Pavel Cebanu, preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF) încă din 1997, perioadă în care începeam şi eu să percep sportul şi să fac distincţia dintre Zimbru şi Moldova. Aveam atâtea întrebări. Nu despre rezultate, viitoarele meciuri ale naţionalei sau viitorul selecţioner, ci despre corupţie, politică şi bani. Sunt curios cum a reuşit să se împace cu toate guvernele care au fost până acum, cum a reuşit ca fotbalul nostru să fie „uitat” de oranele de drept sau cum a reuşit să reziste atâta timp într-o funcţie râvnită de mulţi… Am procedat în cel mai corect mod cu putinţă. Deşi aveam (şi încă mai am) numărul de telefon mobil al preşedintelui FMF, am ales să-l contactez prin intermediul ofiţerului de presă al instituţiei, Victor Daghi. Acesta mi-a promis că revine cu un sunet pe parcursul zilei, pentru a-mi comunica decizia lui Cebanu, acceptă sau nu. Deşi poate nu am răspuns la toate apelurile, nu am primit nici un răspuns oficial din partea federaţiei vis-a-vis de solicitarea mea. Dar, încă mai aştept.

Să se fi speriat cei din FMF că ZdG vrea interviu cu Cebanu? Nu ştiu, cert este că atunci când telefonăm la unele instituţii despre care nu prea scriem şi le spunem că suntem de la ZdG, reacţia lor este următoarea: Dar ce-am făcut? Să se întrebe oare acum acelaşi lucru şi Pavel Cebanu?

Citeam zilele trecute pe un site românesc de ştiri sportive cum un fotbalist englez, venit să joace în R. Moldova, vorbea lejer despre corupţia din fotbalul nostru, despre meciuri aranjate, despre bani negri. E un motiv excelent pentru a începe investigaţiile, nu? Dar ăsta nu e primul (auto)denunţ din fotbalul sau chiar sportul moldovenesc. Daţi un simplu search (căutare) pe google şi veţi vedea cum fotbaliştii recunosc că au trântit meciuri, că arbitrii au fost şantajaţi, alţii au fost mituiţi. Vă mai aduceţi aminte de acuzaţiile din 2009 ale lui Petru Efros la adresa lui Pavel Cebanu referitoare la milioanele de euro furate, la casele înscrise pe numele rudelor? Cu toate astea, pe site-urile instituţiilor abilitate, nu veţi găsi nici măcar un simplu comunicat de presă, cu privire la reţinerea sau măcar investigarea unui caz de corupţie din sportul moldovenesc. Şi nu găsesc nici un răspuns la întrebarea: De ce?

Săptămâna a continuat pentru mine în ritm de sport. Cu scandalul de la Clubul Sportiv Central „Dinamo”. Oamenii îl acuză pe Nicolae Juravschi că promovează în funcţii importante oameni „dragi”, pentru că, anul 2012 fiind unul olimpic, sportul se va bucura de o atenţie sporită din partea bugetului statului…Şi, e o şansă bună de a mai ciuguli ceva, nu?

Sportul moldovenesc este foarte corupt. Cred că e mai corupt şi decât politica. Vedeţi ce a păţit Igor Ţurcan, preşedintele Federaţiei de Tenis. Vedeţi de ce este în stare şi cu ce se ocupă în afara terenului un campion ca Şoltoianu…Sunt doar două exemple, cele mai recente, că în sportul nostru, e mai multă corupţie decât în oricare alt domeniu. Sportul nostru este modalitatea perfectă de a spăla bani. Sportul nostru este locul unde se aciuiază marii bandiţi ai neamului, ascunşi sub pretextul că ei de fapt investesc. Spor la muncă, CCCEC-ule!

Victor Moşneag, 
victor@zdg.md
Publicitate
Publicitate