Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Secretele puterii

Secretele puterii

După doi ani de la expulzarea abuzivă a celor șapte profesori turci din cadrul rețelei de licee „Orizont” din R. Moldova, apar știri despre o presupusă condamnare a fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, singurul dintre suspecți care și-a recunoscut acțiunile ilegale întreprinse în procesul expulzării profesorilor turci.

Sentința de condamnare a lui Botnari, pronunțată de instanța de fond, este secretizată, pe motiv că materialele din dosar au fost examinate în „procedură clasificată”. Ce secrete o fi ascunzând justiția de la noi, după ce ex-directorul SIS personal și-a recunoscut vina și a achitat 125 de mii de Euro, plătite anterior de stat în urma condamnării R. Moldova la CtEDO, dar și 19 mii de euro – cât a costat închirierea avionului pentru transportarea în Turcia a celor 7 profesori expulzați acum doi ani? Dacă, așa cum s-a declarat, întreaga procedură o fi fost coordonată cu Vlad Plahotniuc, de ce nu se aduc probe, argumente, astfel încât societatea să înțeleagă cum au derulat lucrurile cu-adevărat? Pe cine protejează aceste „secrete de stat”? Și, făcând abstracție de sumele exorbitante, achitate de Botnari în urma acestui dosar penal, cine se face responsabil și chiar ar răspunde în fața legii pentru condamnarea de către instanțele din Turcia a celor 7 profesori, în total, la 59 de ani de închisoare?

Stilul „secretizat” de guvernare al R. Moldova este unul răspândit de la sat la oraș, de la primării locale la Guvern, de la instanțele de prim rang la cele supreme. Și oamenii, adică cetățenii, își consumă viața, căutând deznodămintele secretelor de stat. Este clar că în spatele fiecărui „secret de stat” de acest fel se ascund bani, interese sau scheme, dar e tot mai greu să se demonstreze asta în condițiile în care valabilitatea grifului „secret” nu a contramandat-o nimeni. Lecția dictatorilor din perioada sovietică, a celor care au umplut arhivele cu „dosare secrete”, ulterior desecretizate în mare parte, rămâne neînsușită. Când s-a destrămat imperiul, cei interesați au aflat „secretele” închise, dar era prea târziu ca să se mai intervină în viețile mutilate de acele „secrete”.

Da, în R. Moldova, sunt „secretizate” dosare, sentințe, averi, relații dubioase, interese… Tot ce nu convine – nu se spune. Bunăoară, ieri, lumea așa și nu a înțeles din ce cauză familia procurorului general al R. Moldova va beneficia de pază de stat. Și procurorul general, și Serviciul Protecție și Pază de Stat, și Președinția au confirmat subiectul, dar nicio sursă nu a dezvăluit căror riscuri este supusă familia omului legii. Că la procuratură s-ar afla în examinare dosare complicate, cum ar fi dosarul furtului miliardului, e un lucru firesc, dar că investigarea acestor cazuri ar putea cauza vreun risc exclusiv pentru familia procurorului general pare neînțeles. Dar, chiar dacă-i așa, procurorii care muncesc nemijlocit asupra acestui dosar de ce ar fi în afara riscurilor? De ce ei ar rămâne fără Pază de Stat?

Uneori, secretele puterii sunt de-a dreptul hilare. Cel mai recent, de fapt, nu secret, ci camuflaj, e legat de participarea lui Igor Dodon la prezidențiale. Până mai ieri, spunea că nu a decis să participe ori nu. Ieri, de dimineață, un fel de grup de inițiativă anunța că se va îndrepta spre CEC, pe la 13.00, ca să solicite listele pentru candidatul PSRM. Și nu i se dădea numele, dar se anunța că și acesta va veni la CEC. Peste câteva ore, aflăm că PSRM va sprijini un candidat independent, pe care îl cheamă Igor Dodon. Și este acesta independent, deoarece șeful statului nu are dreptul să fie membru de partid. Oare ce cred Dodon și alde Bătrâncea despre electoratul de la noi, dacă și-au permis derularea unui scenariu amuzant, de-a dreptul primitiv?..

Și pentru că mergem spre prezidențiale, haideți să ne gândim cum ar putea fi scoase în afara legii secretele puterii? Cine dintre candidații cei numeroși (care sunt și vor mai fi anunțați) ar fi în stare să renunțe la aceste secrete de dragul confortului elementar al cetățenilor?