Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   OPINIE/ Războiul din Ucraina. Tot…

OPINIE Războiul din Ucraina. Tot mai departe de pace

Moscova avansează în condițiile ei ultimative. În amiaza zilei de marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, D. Peskov, anunța că Rusia e gata să încheie războiul în Ucraina „înainte de sfârșitul zilei”, cu condiția că Kievul va ordona „unităţilor naționaliste să depună armele”. Capitulare, deci. Mai imposibil decât tot ce a fost până acum…

Se termină războiul? Președintele Ucrainei, V. Zelenski le-a cerut săptămâna trecută partenerilor occidentali sprijin militar (tehnică și armament) ca să poată scoate trupele ruse în afara Ucrainei până la sfârșit de an și pune capăt războiului. Rusia a anunţat că are un plan mai operativ. Dar cu alte condiții…

Rusia continuă să forțeze lucrurile în Ucraina, războiul avansează, crimele de război cresc, cresc și amenințările în adresa statelor care nu agreează politica Rusiei în regiune.

Consiliul de Securitate ONU s-a reunit marți într-o nouă ședință de urgență. Pe agenda zilei – din nou războiul din Ucraina, luat în dezbateri ca urmare a unei serii de noi bombardamente asupra unor ținte civile la Kiev, Harkiv, Mîkolaiv, Oceakov, Odesa… Culmea „nesăbuinței”, pentru care Zelenski a cerut să-i fie retrasă Rusiei calitatea de membru ONU, a fost atacul de luni cu rachete asupra unui centru comercial din Kremenciuk, cu zeci de morți și răniți. Președintele Zelenski a calificat atacul drept „unul dintre cele mai sfidătoare acte teroriste din istoria Europei”. În opinia sa, Rusia caută să se răzbune pe populația civilă pentru nereușitele sale militare în Ucraina” și acordarea Ucrainei statutului de țară candidată pentru aderare la UE.

Cazul de la Kremenciuk nu a scăpat atenției nici liderilor celor mai mari 7 economii ale lumii, G-7, reuniți în Germania, inclusiv pe problema sprijinului pentru Ucraina. G-7 a condamnat Rusia, calificând atacul drept „crimă de război” și a declarat că vor rămâne solidari cu Kievul „până când Rusia nu va pune capăt războiului brutal și fără sens împotriva Ucrainei”.

Avem azi 127 de zile de la lansarea agresiunii ruse în Ucraina și toate, practic, cu aceeași finalitate: atacuri, bombardamente, morți, răniți, teroare, oameni izgoniți din casele lor și pribegi prin lume, copii cărora le-a fost furată copilăria și bătrâni cărora le-a fost calicită bătrânețea, orașe făcute una cu pământul și alte crime de război, care au cutremurat lumea: Bucea, Irpin, Mariupol, Slaviansk, Borodeanca… „De patru luni Ucraina trăiește în război. Am văzut locul unor morminte comune, unde au fost îngropați zeci de oameni împușcați în timpul ocupației de către armata rusă. E o tragedie greu de pus în cuvinte”. Este declarația președintei Maia Sandu, după vizita de acum două zile în Ucraina – o vizită de lucru de care și Kievul, și Chișinăul aveau nevoie pentru a pune temeiurile unor noi politici de cooperare și vecinătate, în contextul războiului care devine tot mai riscant nu doar pentru Ucraina, precum și a noului statut pe care-l au ambele state după obținerea preferințelor de țări candidate la UE.

Războiul din Ucraina progresează. Citim pe diferite site-uri din cronicele de război: „trupele ruse au lansat aproximativ 11 rachete asupra orașului ucrainean Mîkolaiv, în noaptea de luni spre marți”. „Orașul Oceakiv a fost vizat și el de atacuri rusești”. „Forțele rusești au capturat 2 sate la sud de orașul Lișiciansk și încearcă să încercuiască Zolote, Loskutivka și Rai-Oleksandrivka, „După ce au capturat Severodonețk, soldații ruşi si-au mutat atenţia către Lisiceansk”,“Rusia a lovit astăzi din nou Kievul cu rachete, dimineața devreme”, „Ucraina anunță că a distrus poziții și arme rusești pe Insula Șerpilor”, „Rusia își propune să transforme fiecare oraș din Donbas într-un Mariupol”, „Putin a anunţat sâmbătă că Rusia intenționează să furnizeze în Belarus rachete Iskander-M, cu capacitate nucleară”, „Președintele ucrainean V. Zelenski a jurat să preia zonele din sudul Ucrainei, ocupate de trupele ruse. „Nu vom preda sudul nimănui”, „Președintele Joe Biden a anunțat că SUA vor trimite Ucrainei un sistem avansat de rachete sol-aer în cel mai recent pachet de ajutor miliar”, „Franța va trimite Ucrainei „cantități semnificative” de vehicule blindate pentru transport de trupe”, „Stoltenberg a anunțat că țările NATO sunt gata să furnizeze arme Ucrainei atât timp cât este necesar…”.

Nimic despre pace. Totul despre război. Toate inițiativele de până acum (în diferite formate de negocieri), de a face pace în Ucraina, au eșuat. Nimeni dintre liderii internaționali, mai mult sau mai puțin apropiați lui Putin, nu l-au putut convinge să semneze un armistițiu, să-și retragă trupele la pozițiile de până în 24 februarie 2022 (începutul „operațiunii speciale”) și să dea curs negocierilor de pace cu Kievul. „Până în prezent, niciun intermediar nu a identificat o modalitate de a opri agresiunea Federației Ruse”. Este declarația președintelui Zelenski, care rămâne foarte critic la adresa Moscovei și a lui Putin, acuzându-i că încearcă să-i determine pe intermediari să ceară Kievului să fie cât mai îngăduitor la posibilele negocieri, fără a „umili” Rusia, adică să poate pune, dar să nu li se pună condiții – opinie dur criticată de Kiev. „Sunt eforturi în van… Mi se pare că acest lucru nu este foarte corect.. Nu vom risca cu suveranitatea noastră pentru a salva fața președintelui Putin”, susține Zelenski.

După mai bine de patru luni de război, Moscova și Kievul sunt mai departe de o posibilă înțelegere decât erau la început de război. Rusia, după ce a reușit (cu greu, dar a reușit) să avanseze pe anumite direcții în Ucraina, anunță că e gata să pornească negocierile, dar cu condiția că va rămâne în teritoriile ocupate.

Kievul: „Nu suntem pregătiți să ne conformăm cu anumite lucruri și din această cauză să ne pierdem teritoriile. Ucraina și Federația Rusă se vor așeza la masa negocierilor, dar nu acum și nu în condițiile Federației Ruse”, spune consilierul președintelui ucrainean, Mihail Podolyak. Moscova însă avansează în condiții ultimative. În amiaza zilei de marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, D. Peskov, anunța că Rusia e gata să încheie războiul „înainte de sfârșitul zilei”, cu condiția că Kievul va ordona „unităţilor naționaliste să depună armele”. Capitulare, deci. Mai imposibil decât tot ce a fost până acum. Războiul din Ucraina nu mai poate fă lăsat doar la discreția Moscovei.

Cu cât va continua războiul mai mult, cu atât mai greu va fi de readus pacea în Ucraina.