Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Mesajul corupților: cu noi la…

Mesajul corupților: cu noi la guvernare sau – în haos

La 11 iulie, în Europa, cetățenii a două state urmează să-și aleagă Parlamentele. Bulgaria, stat membru al UE, se va mobiliza, repetat, pentru a-și alege Legislativul, după trei runde eșuate, înregistrate de la ultimele alegeri din aprilie, privind desemnarea unui Guvern de către Parlamentul nou ales. Și R. Moldova, unde, la fel, Parlamentul care avea mandat deplin nu a reușit să voteze un nou Guvern, va avea alegeri tot pe 11 iulie. Ce similitudini ar exista între Bulgaria și R. Moldova? Probabil, mai multe, dar cea mai impresionantă asemănare este nivelul sporit al corupției în ambele țări. Or, Bulgaria deține întâietatea în UE, iar R. Moldova este „lideră” la corupție în vecinătatea imediată a UE.

Incapacitatea Parlamentelor acestor state de a alege instituțiile executive centrale arată că și aici, și acolo, corupții preferă haosul, fărădelegea, injustiția, că nu le pasă de felul în care se descurcă oamenii și cred că doar ei ar trebui să aibă viitor. Deși în limbi diferite, la Sofia și la Chișinău, corupții promovează același mesaj: cu noi la guvernare sau – în haos.

Corupția din Bulgaria a devenit, în ultimele săptămâni, ținta unor acțiuni dure din partea SUA, clanurile mafiote fiind incluse, în baza Legii Magniţki, în lista celor supuși sancțiunilor din partea statelor occidentale. În plus, de la 1 iunie, și-a început activitatea Parchetul European Anticorupție, condus de procurora Laura Kövesi, care va monitoriza modul în care circulă în lume banii europeni, investigând și corupția mare din statele membre ale UE.

În R. Moldova, partidele politice sunt încă loiale acestui fenomen și recurg la orice metode doar pentru a perpetua corupția în viața de zi cu zi. Formează sau renasc partide, constituie blocuri electorale, elaborează legi dubioase, își supun justiția și procuratura… Credeți că vânzoleala din ultimul timp, legată de numărul secțiilor de votare, care urmează a fi deschise în străinătate, în scopul asigurării dreptului la vot pentru membrii Diasporei, nu are nimic în comun cu corupția? Se tot vorbește despre distanțele mari dintre secțiile de votare, distanțe ce implică pierdere de timp și mari cheltuieli financiare, suportate de votanți, se vorbește și despre rândurile care se formează în ziua alegerilor, și despre riscul că ar putea fi un număr insuficient de buletine de vot… În realitate, toate acestea sunt o consecință a faptului că guvernările de până acum vor să controleze voturile nu doar a celor care locuiesc deocamdată în R. Moldova, dar și a celor plecați demult de acasă, dar pentru care mai contează baștina. Acești oameni ar reveni, probabil, acasă, dacă nu ar avea frică de corupție, de „instituțiile” mitei, care funcționează în toate sferele, de faptul că riscă să piardă din banii câștigați prin munci grele, încercând să-i investească într-o Moldovă coruptă.

Iar cei care nu vor să cedeze puterea au intuiție. Ei știu că zeci de mii de oameni amărâți de singurătate, dor, străinătate nu au cum să-și dea votul pentru ei și încearcă să le blocheze intențiile.

Pe de altă parte, cu prilejul fiecărui scrutin, subiectul numărului secțiilor de votare și a buletinelor de vot destinate Diasporei este la fel de actual și problematic. Dacă tot vorbim că circa un milion de cetățeni s-ar afla în afara R. Moldova, cei 100 de mii, înregistrați ca să participe la alegerile din 11 iulie, par incredibil de puțini. Admitem că nu s-au înregistrat cei care oricum știu că nu vor parcurge mii de kilometri până la o secție de vot. O soluție ar fi implementarea votului electronic, proces care trenează. Din cauza unor interese? Din cauza unor dezinterese?

Acum 13 ani, Parlamentul R. Moldova a adoptat Concepţia Sistemului informațional automatizat de stat „Alegeri”. Atunci cetățenilor li s-a promis că, în cel mult 8 ani, adică începând cu 2016, oricine va putea vota prin internet din orice parte a lumii. Ulterior, CEC a inclus obiectivul privind implementarea sistemului de vot prin internet până la sfârșit de 2022. Credeți că e un termen real? Credeţi că CEC își va respecta angajamentul?