Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Editorial/ Un an și patru…

Editorial Un an și patru luni fără Moldova

2023 încă nu și-a desfăcut pe deplin brațele și nici nu și-a arătat „dinții”. E un an la început de cale, despre care s-a scris deja că nu va fi mai puțin complicat decât 2022 din cauza crizelor și a războiului din Ucraina, care devine o tot mai mare amenințare pentru pacea și securitatea din regiune.

Lucrurile se complică și din considerentul că, la toamnă, vom avea alegeri, iar asta înseamnă și tensiuni politice în plus. Nu-i exclus să avem parte de noi proteste, marșuri antiguvernamentale și posibile tentative de lovitură de stat, în contextul războiului din Ucraina și amenințărilor tot mai frecvente din partea Moscovei că R. Moldova ar putea repeta „scenariul ucrainean”, dacă Chișinăul nu-și va revedea relațiile cu NATO.

Deși am pășit pragul unui an electoral, alegerile locale din toamnă nu au devenit încă un subiect de top pe agenda politică 2023 a partidelor din R. Moldova. Și nici al populației, care e preocupată mai mult de problemele cotidiene de trai, decât de alegeri. „Apele electorale” rămân încă neumblate și vor rămâne, probabil, până în primăvară sau vară, când va începe duelarea candidaților în teren. Singura formațiune care a anticipat lucrurile, în acest sens, este Partidul Nostru (PN) al lui Renato Usatîi, care s-a arătat până acum cel mai interesat de aceste alegeri.

Săptămâna trecută Usatîi a anunțat într-o conferință de presă că își „restartează” partidul și intră în luptă, după „o lipsă de un an și patru luni de pe arena politică a R. Moldova”. Fostul primar de Bălți, de față cu presa, le-a „aruncat mănușa”, atât guvernării, cât și opoziției parlamentare.

„În 2021, la alegerile parlamentare anticipate (pe care le-a ratat, n. r.), cetățenii i-au ales pe cei care au vrut să-i guverneze și, în același timp, și-a ales și opoziția… Eu cred că le-am dat mai mult decât suficient timp și unora, și altora, pentru a-și demonstra capacitățile de a fi una sau alta”, a estimat Renato Usatîi.

Renato e pus să se revanșeze pentru eșecul din 2021 și să se războiască, atât cu „dreapta”, cât și cu „stânga”, care, după anticipatele din 2021 nu mai fac, practic, politică. În timp ce I. Dodon și V. Batrâncea se bat pentru împărțirea PSRM (încă nr.1 pe „stânga” politică), Usatîi pregătește terenul pentru a-i devansa pe eșichierul politic de „stânga”. Sobru, laconic, bine documentat, stăpân pe situație și pe sine, Renato Usatîi a lăsat, la prima sa întâlnire cu presa, impresia unui „general de armată”, pus să acționeze strategic pe „câmpul de luptă” și să câștige. Nu-i fac niciun fel de avansuri lui Usatîi. Lucrurile trebuiesc văzute așa cum sunt, indiferent, convine sau nu. Renato se grăbește să fie primul și să nu rateze nici cea mai mică șansă de câștig în perspectiva viitoarelor parlamentare, pe care el, în contextul crizelor care pică azi ca o mană cerească pentru opoziție, și le-ar dori și mâine. Altfel, de ce ar fi declarat presei cu atâta rezervă de timp că planul lui minim este demiterea guvernului – fapt pentru care vrea să-i ceară președintei Maia Sandu convocarea partidelor de opoziție, pentru discuții și numirea unui guvern de coaliție. În caz contrar, Usatîi pune problema provocării alegerilor parlamentare anticipate care „ar putea să aibă loc înaintea alegerilor locale”, spune el.

Mizele cele mari ale lui Usatîi pentru această campanie electorală sunt două: consolidarea „stângii” politice – unu, și doi: comunicarea cu lumea – ceea ce nu a făcut sau a făcut-o, de la caz la caz, PAS-ul într-un an și jumătate de când e la guvernare. „Voi merge personal în fiecare localitate din R. Moldova pentru a sta de vorbă cu oamenii”, spune Usatîi, care, influențat, probabil, de practicile politice din Rusia, vrea să facă loc „norodnicismului” rus în politica moldovenească. Depinde. Lenin, în acest fel, a revoluționalizat Rusia. Numai că bolșevicii, contrar schizofreniei lor ideologice, aveau deprinderea de a se ține de cuvânt. În politica moldovenească (intrat în sânge deja de 30 de ani) partidele reușesc să fie una cu alegătorii și să facă cele mai mari lucruri pentru ei în campaniile electorale. Atunci, mai mult ca oricând, localitățile noastre sunt supraasigurate (de la microfoane) și cu drumuri bune, și cu apeducte, canalizare, iluminare stradală, farmacii, spitale, grădinițe și școli confortabile, transport, comunicații…, dar trec alegerile și, în cele mai multe cazuri, se uită toate, de parcă nu au fost nici alegeri, nici întâlniri cu alegătorii, nici programe electorale, pentru că așa-i obișnuința în politica de la noi – să promiți oamenilor ce le place și să faci ceea ce ție îți place. Dar să nu anticipăm. Până la alegeri sunt mai bine de 9 luni. Între timp, pe o vreme ca la noi, cu un război de agresiune în coaste, multe se pot schimba în mai bine sau în mai rău, deși mai rău decât războiul ce poate fi? Riscurile rămân mari. Și pe termen nedefinit.

Acum două zile, pe 24 ianuarie, războiul Rusiei în Ucraina intra în cea de-a douăsprezecea lună de la declanșare. Statisticile sunt îngrozitoare: peste 200.000 de militari morți și răniți de ambele părți și alți 40.000 de civili omorâți și răniți. Războiul a provocat cea mai mare criză de refugiați din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. Aproximativ 8 milioane de ucraineni au fost strămutați în interiorul țării, iar peste 7,9 milioane au emigrat în alte state. Fug ucrainenii din calea războiului, fug și rușii de teama să nu fie luați la război. Potrivit Wikipedia, Rusia a cunoscut în aceste luni cea mai mare emigrare de la Revoluția din octombrie, 1917. Și procesul continuă. Războiul face ravagii în continuare, deși intervenția militară a Rusiei în Ucraina a fost condamnată în toată lumea. Toate prognozele legate de încheierea războiului s-au spulberat. Rusia se pregătește de o nouă mobilizare (peste 500.000 de rezerviști) și de o ofensivă masivă în Ucraina. „Acest masacru trebuie oprit”. E vocea Ucrainei. Doar că această voce nu e auzită la Kremlin. E nevoie și de alte voci – vocea marilor puteri. Turcia e gata să medieze un acord de pace. Cine încă, alături de ea?