Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ Alegerea dintre clone proaste…

EDITORIAL Alegerea dintre clone proaste și primari buni 

Primul tur al alegerilor locale ne-a coborât din nou cu picioarele pe pământ. Cetățenii R. Moldova, aflați la un pas de UE, atât geografic, cât și politic, au făcut alegeri controversate, în unele orașe și sate fiind alese clone anonime ale unor politicieni controversați. 

În unele localități democrația a funcționat foarte bine. De exemplu, la Cahul, Nicolae Dandiș a cules cu ușurință majoritatea voturilor, fără să aibă un partid în spate. Nicolae Dandiș are în spate munca sa din mandatele anterioare, oamenii îl cunosc pentru că e un cahulean implicat, nu pentru finanțări obscure. Și la Strășeni, Valentina Casian a redevenit primară  fără să mituiască alegătorii, fără să aibă un partid în spate. Oamenii au ales-o pentru faptele și competențele ei. În multe alte localități oamenii au ales primari și consilieri care reprezintă partide cu agendă pro-europeană. Cu acești aleși locali, în următorii 4 ani Moldova urmează să construiască standarde mai bune acasă. 

Dar sunt unele localități unde oamenii au votat candidaturi năucitoare. Listele de candidați, în special la primăriile localităților mari, au fost pline de clone ale lui Șor și Plahotniuc, adică persoane care nu au nici nume, nici carieră, nici experiență în administrarea publică sau în activități transparente în general. Ilan Șor, condamnat pentru corupție, acuzat de devalizarea băncilor, fugit de justiție, deși singur și-a recunoscut unele fapte de corupere a demnitarilor, fiind sancționat în SUA, Canada și alte state civilizate, reușește să corupă Moldova în continuare.

Nu, Șor nu acționează din propria dorință, este antrenat într-un joc financiar-politic de către Federația Rusă, care nu vrea să piardă bucățica aceasta de pământ, cu ajutorul căreia rezolvă 3 probleme concomitent: ține în spatele Ucrainei un depozit de armament (la Cobasna), ține în spatele Europei un depozit de instabilitate și ține Moldova ocupată și dependentă, ca să nu-și mai poată croi singură niciun drum.

La 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor cu Republica Moldova pentru procedurile de aderare. Este un pas enorm, pe care Moldova și l-a dorit încă din 1991, când s-a separat de URSS, dar practic nu a reușit să avanseze. Acum, nimeni nu mai poate opri parcursul european al Moldovei. Totuși, unii îl pot încetini dramatic – sunt cei care votează contra plată pentru clonele lui Șor și Putin. 

Un stat democratic nu intervine în ultimele zile de campanie să elimine candidații, ar zice unii. Un stat pro-european nu poate fi bâta candidaților independenți, vor zice alții. Eu, ca cetățean care observă lucrurile din momentul nașterii Republicii Moldova, vreau să vă spun că acest stat a avut mereu o problemă: nu și-a putut pedepsi corupții, i-a tot menajat și mângâiat mereu atunci când aceștia strigau că li se încalcă drepturile de hoți. Și ei au simțit că asta funcționează, așa că au furat și mai mult și au corupt sistemul și mai tare.

Eu cred că în cazul clonelor electorale din anul 2023 s-a intervenit prea târziu. Eu cred că CEC și alte autorități trebuie să își asume și verificarea statutului de clonă, a CV-ului de partener sau servant al penalilor, fugarilor și sancționaților la nivel internațional care vor să candideze în R.Moldova. 

Cum se întâmplă că Șor și Plahotniuc, aflați sub sancțiuni în lumea civilizată și democratică, reușesc în Moldova, în țara care a fost nenorocită și secătuită de corupția acestora, pot să umple listele electorale cu clone obscure? Cu ce ocazie ajung fostele angajate de la televiziunile acestora candidate și primărițe? Nu sunt ele părtașe ale sancționaților și penalilor?

Acum, răul și binele s-au împletit și sunt lucruri aproape inseparabile în Moldova. Consiliile locale în foarte multe localități sunt un amestec de consilieri pro-europeni și persoane controlate de forțele antieuropene. Ce e de făcut? Pașii următori sunt simpli și unici: în turul doi să fie eliminate din cursă clonele și servantele penalilor (așa cum s-a făcut cu Arina Corșicova la Bălți, dar nu e doar ea în cărțile electorale). Iar mai departe, cu cei aleși deja, trebuie de muncit constant și asiduu pentru monitorizare – nimeni nu mai trebuie să fure binele public atunci când un stat are statutul de candidat și e pe cale să intre în negocieri de aderare la UE.