Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Votul uninominal poate naște…

[sondaj] Votul uninominal poate naște monștri

PDM şi-a anunţat, luni, intenţia de a schimba sistemul electoral, prin înlocuirea votului pe liste de partid cu votul uninominal (deputaţi aleși pe circumscripţii). Argumentele PDM: „oamenii trebuie să îşi voteze oamenii pe care îi cunosc” sau „deputaţii trebuie să fie mai aproape de oameni”. Iniţiativa PDM a fost luată în furci de partidele parlamentare, opoziţia extraparlamentară şi diasporă. Câteva concluzii: iniţiativa este populistă şi periculoasă; PDM vrea să „privatizeze” alegerile; V. Plahotniuc vrea să evite „moartea politică” a partidului pe care îl conduce şi să menţină „sistemul oligarhic” la putere.

Votul uninominal: Plus şi minus

Ludmila Bolboceanu, profesoară universitară

Dacă acest proiect, cu care a venit PD, ar fi apărut în primii ani de după 1990, avea rost, dar acum, când un singur partid controlează toată situaţia în R. Moldova, nu-i văd rostul, pentru că, indiferent de sistemul electoral, la noi banul decide tot. Iar pe mâna cui sunt banii, ştim. Noi am avut doar primul parlament, care a făcut treabă. Şi, apropo, a fost ales pe circumscripţii uninominale, numai că atunci în prima linie aveam elita intelectuală, iar acum… Dacă trece legea, cine credeţi că vor fi, în circumscripţii, principalii candidaţi electorali? Baronii locali, 80% dintre care sunt ai PD. Puteţi să vă închipuiţi ce vor face, ajungând în parlament. Noi am mai trecut printr-o situaţie de asta cu agrarienii. Dar acum e şi mai grav. Hoţiile de atunci şi hoţiile de acuma nu se compară. Ideea cu votul uninominal la ziua de azi e mai riscantă decât alegerea pe liste de partid. Și periculoasă. Votul uninominal va aduce în parlament partidele cu bani.

Veronica Abramciuc, Fondul Internaţional Alternative

Situaţia nu e simplă. Şi nu de aceea că votul uninominal ar fi mai rău decât cel pe liste de partid. Pur şi simplu alegătorii nu sunt pregătiţi. PD-ul, ca totdeauna, ne-a luat prin surprindere, iar de aici şi suspiciunile că alegerile pe circumscripţii vor fi „privatizate” de partidele cu bani mulţi. Riscul există, dar parcă acest risc nu există şi în cazul alegerilor pe liste de partid? Parcă locurile pe liste nu sunt tot cumpărate? Sau, uitaţi-vă în parlament, cum dezertează deputaţii dintr-un partid în altul. Şi nu pentru idei, dar pentru bani și confort. După 25 de ani de independenţă, nu avem nici un partid doctrinar, toate s-au transformat în SRL-uri, care speculează lozinci politice în folosul anumitor grupuri pe interese. Partidele care s-au perindat pe la guvernare, s-au compromis și trebuie să moară, ca să se nască altceva în loc. Iar pentru asta trebuie să existe o situaţie de şoc. Votul uninominal s-ar putea să fie un astfel de şoc.

Arcadie Suceveanu, Uniunea Scriitorilor

Ideea nu e rea, dar depinde ce se ascunde în spatele ei, din moment ce vine de acolo de unde vine. E ca și în cazul cela cu zicala ”Teme-te de greci chiar și atunci când îți aduc daruri”. Sistemul electoral are nevoie de schimbări din moment ce de ani de zile partidele ajunse la guvernare nu se țin de programele lor electorale și se ocupă de cu totul altceva. Lumea nu mai crede în ele sau crede tot mai puțin. O schimbare e necesară. Dar trebuie să vedem ce presupune acest proiect al PD. Deocamdată avem doar o intenție. Dacă există un proiect de lege, trebuie scos la discuții publice, astfel încât să excludem toate riscurile posibile și imposibile și să nu creăm avantaje pentru unii și dezavantaje pentru alții.

Siegfried Muresan, europarlamentar român

Votul uninominal nu este principala reformă de care are nevoie R. Moldova pentru a înlesni votul cetăţenilor şi a reforma clasa politică. În primul rând, trebuie reformată finanţarea partidelor politice, trebuie să ştim câţi bani vin, de unde vin, pentru ce. A doua reformă necesară este reforma audiovizualului. Trebuie să ştim cine este presa şi că ea trebuie să fie obiectivă. Cea de-a treia reformă este înlesnirea accesului cetăţenilor din diasporă la vot. Cel de-al patrulea lucru – trebuie începută reforma administrativ-teritorială. Aceştia sunt paşii, pe care Guvernul trebuie să-i facă. Prin reformarea legislaţiei electorale nu trebuie favorizat un singur partid… Societatea civilă, vă rog, să fiţi activi, cu ochii pe Guvern, pe toate partidele politice ca să ne asigurăm că această reformare, la momentul în care se va face, va fi în folosul cetăţeanului şi nu în folosul unui singur partid. Noi, în România, am adoptat votul uninominal când cetăţenii nu erau pregătiţi şi asta a creat nişte monştri în politică. (Declarație Unimedia)