Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Vox/ PLUS 6% la pensie.…

Vox PLUS 6% la pensie. Ce salvează ele în raport cu creșterea prețurilor?

Din data de 1 aprilie, potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, în R. Moldova se așteaptă o majorare (indexare) a pensiilor cu 6 la sută, în timp ce asistăm la o creștere nestăvilită a prețurilor la mărfuri, produse și servicii. Indexarea reprezintă în sine o măsură întreprinsă de guvern în vederea asigurării și menținerii puterii de cumpărare a pensiilor. Ce avem în realitate?

PLUS 6% la pensie. Ce salvează ele în raport cu creșterea prețurilor?

Maria Sarabaș, artistă

Puțin ce salvează. Ce sunt 6% în condițiile în care azi pe raft vezi un preț, mâine –  altul. Plus 60 de lei la o pensie de 1000 de lei, la ce să-ți ajungă mai întâi: la mâncare, la medicamente, la servicii și așa mai departe? Că tot costă. Și costă bine. Mă gândesc la sărmanii oameni de la țară, că ei sunt cei mai osândiți. Ceva nu e gândit ca lumea la noi în sistemul de plăți. Avem miniștrii, deputații, judecătorii, procurorii și cine mai sunt, cu salarii de până la 50 de mii și peste 50 de mii, din care decurg și pensii fabuloase, iar omul simplu stă cu mănunchiuri de pătrunjel și ceapă pe la colțuri de stradă ca să adune un bănuț pentru nevoile casei după ce a muncit o viață toată. Să li se dea și 50 de mii, dar să vedem că din urma lor lucrurile merg în bine. Dar nu merg.

Anatol Caraman, Asociația „Tiras-Tighina”

Eu îmi aduc aminte, comuniștii, când erau la putere, o dată și cu 3% au indexat, la o inflație de 12% și nimeni nu a făcut nicio zarvă. Acuma, cu o inflație aproape la normă și cu 6% indexare e problemă? Da, problemă, pentru că PAS a promis marea și sarea și eu, de pildă, naivul, am crezut că având o guvernare pro-europeană, UE va veni cu investiții, vor deschide întreprinderi, vor crea locuri de muncă cu salarii europene, care să trezească și interesul investitorilor locali să facă același lucru și să trăim și noi ca lumea acasă. Dar nu s-a întâmplat, pentru că PAS a venit la guvernare cu aceiași oameni care au compromis vectorul european și cauza națională românească. 50% sunt oamenii lui Filat implicați în scheme și șarlatanii. Și Dvs. mă întrebați de pensii. Care pensii? Poate să fie Maia Sandu de 1000 de ori cinstită, dar dacă nu are cadrele care trebuiesc, degeaba. Ei sunt la Maia Sandu în partid, dar jumătate îs „rude” cu cei de la Dodon, de la Voronin și de la Șor.

Viorel Gârbu, expert economic

Din septembrie 2021, R. Moldova s-a confruntat cu un ritm rapid de creștere a prețurilor. Din acea perioadă, mărimea pensiei medii s-a majorat cu 61% (de la 2284,34 de lei în octombrie 2021 la 3676,66 de lei în ianuarie 2024). Totodată, mărimea pensiei (din septembrie 2021), ajustată la ritmul inflației (ianuarie 2024),  este de 3331,2 lei, ceea ce constituie cu 9% mai puțin decât cota actuală a pensiei medii. Deci, autoritățile au reușit să compenseze pierderea din puterea de cumpărare a pensiei. Totuși, cât de sustenabil este BASS (Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat)? Datele privind executarea pe anul 2023 a BASS nu sunt disponibile deocamdată. Vorbind însă de sustenabilitate și echitate, constatăm că sistemul actual de asigurări sociale nu este adaptat la condițiile din R. Moldova unde avem o pondere mare a celor plecați la muncă peste hotare. Sistemul este construit pe mai multe principii, dintre care cel de „solidaritate” pare să fie cel mai inechitabil, astfel încât multe categorii de pensionari primesc pensii mai mari decât valoarea contribuțiilor făcute, iar alte categorii primesc pensii mult mai mici decât stagiul și contribuțiile făcute. De aici apar și problemele ce decurg din inechitatea acordării de pensii.

Profir Tanasciuc, inginer

Zilele trecute, domnii Parlicov și Tofilat anunțau la un post TV că se așteaptă noi scumpiri la energia electrică, iar asta înseamnă că vor crește prețurile la toate. Eu sunt inginer inventator cu o pensie de 3500 de lei.

Pe luna trecută mi-a venit factură de peste 5000 de lei numai la căldură. La ce-mi ajută o compensație de 6%? Dar miniștrii și alți funcționari de stat primesc lunar salarii cât primesc eu pensie în doi ani. Și e clar că ei nu simt durerile noastre, pentru că ei decid pentru noi într-un fel, iar pentru ei în altul. Trebuie schimbat ceva: fie legea, fie făcătorii de legi.