Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO / Șefa Comisiei Europene…

VIDEO Șefa Comisiei Europene anunță un pachet de susținere energetică în valoare de 250 de milioane de euro: „R. Moldova este parte din familia noastră europeană și familia se unește atunci când vremurile sunt grele”

Șefa statului Maia Sandu s-a întâlni joi, 10 noiembrie, la Chișinău cu președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, care efectuează o vizită de lucru în țara noastră.

Șefa CE a anunțat despre un nou pachet de sprijin energetic pentru R. Moldova, în valoare de 250 de milioane de euro.

„Astăzi sunt aici pentru a demonstra că UE este ferm alături de R. Moldova. Solidaritatea europeană cu R. Moldova este de neclintit. Sunt foarte bucuroasă că R. Moldova este țară cu statut de candidat de aderare la UE, ați meritat. Este o recunoaștere clară a agendei decisive pro-europene și axată pe reforme. Acest lucru este și mai impresionant atunci când luăm în calcul circumstanțele extrem de dificile cu care se confruntă țara dumneavoastră din cauza războiului din Ucraina. Fiți siguri că noi vă stăm alături în acest proces.

În ultimul an UE a acordat 840 de milioane de euro în împrumuturi și granturi nerambursabile R. Moldova. Acum R. Moldova se confruntă cu o criză energetică acută, care ține atât de alimentarea cu gaze și energie electrică cât și de modul de a vă permite să achitați pentru aceste resurse. Noi ne vom asigura că vom face tot posibilul ca dumneavoastră să faceți față acestei crize. Iată de ce am pregătit un pachet suplimentar de susținere energetică pentru R, Moldova. Două sute de milioane de euro vor fi acordate în caz de necesitate, pentru ca R. Moldova să-și acopere nevoile de gaze. O sută de milioane în granturi și o sută de milioane – împrumuturi, de la 1 ianuarie 2023. Pe lângă aceasta, 50 de milioane de euro suplimentar vor fi acordați ca suport bugetar, pentru a acorda susținere celor mai vulnerabile persoane. Acesta este suport bugetar țintit.

Comisia lucrează cu secretariatul comunității energetice pentru a crea o schemă de salvare a R. Moldova, pentru a permite achizițiile de resurse energetice. Eu sper că toate aceste măsuri vor da R. Moldova acel sprijin necesar ca să treacă peste iarnă.

Dacă ne-am uita la viitorul nostru comun, R. Moldova nu este doar vecinul și partenerul nostru, dar este și un candidat la aderarea la UE. R. Moldova este parte din familia noastră europeană și familia se unește atunci când vremurile sunt grele. De aceea sunt astăzi aici”, a afirmat Ursula von der Leyen.

Autoritățile de la Chișinău „sunt ferm angajate în procesul de reforme care să aducă țara în UE, inclusiv să îndeplinească recomandările formulate în opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022”. Șefa statului a afirmat că contează pe „o evaluare rapidă” în 2023 pentru a lansa negocierile de aderare și pe susținerea statelor membre ale UE în acest parcurs.

„(…) Ordinea globală, bazată pe dreptul internațional, a fost încălcată cu mult cinism și brutalitate de Federația Rusă la 24 februarie. Ucrainenii, astăzi, își apără cu arma în mână patria, viitorul și libertatea. Milioane de copiii, femei, vârstnici și au găsit libertatea în alte țări. Noi i-am ajutat pe toți cei care au ajuns în R. Moldova din prima zi. Respectăm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și nu recunoaștem anexarea teritoriilor sale din est de către Federația Rusă. Rămânem, totodată, convinși că este nevoie de eforturi și mai mari, de unitate și de solidaritate la nivel global pentru a forța Rusia să plece din Ucraina. Doar așa vom reinstala pacea.

Ne confruntăm cu cea mai gravă criză energetică din ultimele trei decenii. O criză în care resursele energetice sunt folosite pe post de arme ce sunt îndreptate împotriva democrației. Acest război energetic se întâmplă nu doar în R. Moldova (…)”, a declarat președinta Sandu.

Președinta Maia Sandu a întâmpinat-o pe șefa Comisiei la Președinție.

Într-o postare pe Twitter, Ursula von der Leyen a menționat că este „foarte fericită că se află în Moldova și că țara noastră poate conta pe sprijinul Uniunii Europene”.

Responsabilii din cadrul serviciului de presă al Comisiei Europene, au anunțat că vizita președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Chișinău este efectuată cu scopul de a sublinia sprijinul UE pentru R. Moldova.

Tot în această săptămână, la Chișinău vine și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Vizita este programată pentru ziua de vineri, 11 noiembrie. Agenda cuprinde o întrevedere cu președinta Maia Sandu. Metsola se va întâlni şi cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, şi cu prim-ministra Natalia Gavriliţa.