(VIDEO) Reporteri ZdG somați și amenințați în spațiul public, pe strada din preajma clădirii GBC
La 11 octombrie 2017, aproximativ ora 14.30, două jurnaliste de la Ziarul de Gardă au fost somate de mai multe persoane din cadrul GBC să nu filmeze în spațiul public din această zonă, nici măcar trotuarul, fiindu-le adresate mai multe amenințări verbale. Cerem autorităților legale ale Republicii Moldova să asigure securitatea reporterilor în spațiile publice de pe teritoriul acestui stat, inclusiv în preajma clădirilor care aparțin oamenilor politici sau de afaceri.
În timp ce realizau un stand up, aflându-se pe trotuarul din fața clădirii Global Business Center (GBC), despre care se cunoaște că aparține liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, reporterele ZdG, Marina Ciobanu și Viorica Tataru, au fost amenințate de către o persoană care s-a prezentat a fi angajat al instituției. Persoana, care a refuzat să se prezinte, le-a spus reporterelor că ar putea avea probleme dacă imaginile foto sau video vor fi făcute publice.
Inițial, de reportere s-au apropiat alți doi angajați ai serviciului de securitate al GBC, cerându-le să nu filmeze în fața clădirii. Aceștia, fără a expune un motiv sau o prevedere legală, au interzis jurnalistelor să filmeze în zonă. Jurnalistele au continuat filmarea stand up-ului, dar munca le-a fost zădărnicită non-stop. Chiar dacă ele au explicat fiecărui agent al GBC în parte că se află în spațiul public și nu pe un teritoriu privat și că își fac munca reportericească, aceste persoane au insistat cu interdicțiile. Ulterior, de reportere s-a apropiat un bărbat în haine civile, care avea asupra sa o stație radio, le-a fotografiat, ascultând instrucțiuni, și a enunțat mesaje de intimidare, amenințând jurnalistele că ar putea avea probleme. Persoana a refuzat să se prezinte sau să se legitimeze, dar a fotografiat reporterele, inclusiv ecusoanele, pentru a le identifica numele, dându-le de înțeles că ar putea exista urmări nedorite pentru ele.
Cu câteva luni în urmă, un echipaj de poliție i-a interzis unei alte jurnaliste de la Ziarul de Gardă să facă imagini foto în aceeași zonă. Atunci, ZdG a solicitat ministrului de Interne, Alexandru Jizdan să explice abuzul din partea polițiștilor. Acesta a declarat într-un interviu pentru ZdG că „în acel oficiu sunt oameni care sunt înfricoşaţi într-atâta că nu-ţi imaginezi cum arată oamenii ăştia. Oamenii îşi fac meseria.”
Ziarul de Gardă solicită autorităților statului să garanteze securitatea jurnaliștilor care își îndeplinesc munca în spațiul public și să informeze public posesorii de clădiri private despre faptul că trotuarele și străzile nu le aparțin și că reporterii, ca și fiecare cetățean al R. Moldova au dreptul să circule liber, fără să fie intimidați de către serviciile de pază ale oamenilor de afaceri.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.